Stadlerova mladost u Kvizu

Stadlerova mladost u Kvizu

Ponedjeljak, 3. 4. 2017.

Vrhovna uprava Društva prijatelja Malog Isusa ( DPMI-a) organizirala je na razini cijele Družbe kviz o sluzi Božjem Josipu Stadleru  uz 135. obljetnicu njegovog biskupskog posvećenja. Kviz je pripremila za sve tri provincije s. Dolores Brkić, splitska pročelnica DPMI-a. 


Po odluci i dopisu Vrhovne uprave, Kviz se održavao na razini svih provincija 1. travnja 2017. godine. U Splitu tog dana kviz je održan u provincijalnoj kući sv. Ane pod vodstvom pročelnice s. Dolores i Marine Rubić članice vrhovne uprave. Predviđeno je da se kviz održi u školama, župama gdje god djeluju sestre Služavke Malog Isusa. Zato je Vrhovna uprava Družbe poslala svim sestrama katehisticama materijale za pripremu. Moglo se motivirati i druge suradnike i  vjeroučitelje.

 Nakon tog prvog koraka provjere, dolaze na Provincijski kviz. Dobili smo dojam u vijeću Društva i Provincije, da su mnoge sestre i animatori mislili da se zaista šalimo, jer je „1. april“ – dan šaljivosti…Šteta !

Bio je ozbiljni i darovan događaj za naše mlade diljem provincije (i Družbe), budući da su mogli sudjelovati osnovci i srednja škola. Izvrstan način kako se moglo promovirati velikog Stadlera, našeg Utemeljitelja, širiti njegovu Karizmu aktualnu u svim vremenima. Tko je pozvaniji govoriti i svjedočiti o Utemeljitelju ako ne oni koji su na putu Njegove karizme ?!

 Na ozbiljan način su se pripremali i pokazali svoje izuzetno znanje i ljubav prema sluzi Božjem Josipu Stadleru mladi iz; Jesenica, Druge gimnazije - Split, Šestanovca, Mejaša - Split, sv. Nikole- Metković i Ciste Velike. Pripremali su se još i mladi iz Dugopolja i Pučišća.

Sav tijek natjecanja (pokazivanja znanja o Stadleru) obavljen je po protokolu školskog natjecanja, oznake također   po šiframa. Vidjeli smo da je to dobro jer su svi izvrsno naučili i vrlo male, neznatne razlike su bile u bodovima. Redosljed konačnih rezultata Stadlerove mladosti poredanih kroz tri prva mjesta:

1.    Župa  sv. Roka - Jesenice

2.    Druga Gimnazija – Split

Šestanovac

     Župa sv. Spasa (Mejaši)- Split

3.    Župa sv. Nikole – Metković

Župa sv. Jakova – Cista Velika

 

Povjerenstvo za ispravljanje moralo je gledati i sitne detalje (čak i padeže) da bi donijeli konačnu odluku o valjanosti odgovora. Mladi su izvrsno znali te pokazali ljubav prema velikom sluzi Božjem  Josipu Stadleru. Članice povjerenstva su bile: s. Dolores Brkić, Marina Rubić, članice Vrhovne uprave Društva PMI-a i Anđelka Čizmić animatorica.

Mladi su se okupili u 10 sati u samostanu sv. Ane sa izrazitim žarom na licima. Oduševili su pročelnicu i provincijalku s. Anemarie  svojim iskrenim žarom i odgovornošću jednako kao i njihovi voditelji, animatori i sestre, posebno i  članice vijeća: Marina Rubić, Anđelka Čizmić, Hrvoje Vuica, Ivana Karan,  s. Marijana Cvitanović, s. Vlasta Tadić, s. Danka Žaper, s. Loreta Leventić i s. Amabilis Vukman.

Prije samog testa prigodno ih je pozdravila provincijalka,  s. Anemarie Radan. Zatim su imali za opuštanje mali scenarij Stadlerova gesla IMAJ SRCE...  Slijedio je glazbeni blok od mladog Josipa Banovac, učenik Druge gimnazije - Split. Motivirao je svih svojom glasom i jednostavnošću sa željom da  kvizu daruju svoju radost. Uslijedilo je pojašnjenje i upute tijeka pisanja kao i pravila u što ih je detaljno uvela pročelnica. Nastavili smo kratkom molitvom u kapeli i zajedničkom pjesmom i otpočeo je  „start“ od 45 minuta.

Po završetku sestre i animatori su ih poveli na izložbu „Salona  suvremene sakralne likovnosti - Split“ koja je otvorena u sklopu Dana kršćanske kulture u Splitu, upravo dok su oni pisali. U tom vremenu povjerenstvo je pristupilo ispravljanju. Budući da je izložba relativno blizu u Palači Milesi, mogli su se pri povratku prošetati i splitskom rivom uz more. Raspjevana i raspoložena mladost stigla je na ručak  kojeg su im pripremile sestre (bila je pizza po njihovom izboru).

I jasno, iščekivali su se rezultati kojeg im je obznanila pročelnica zajedno sa povjerenstvom te im čestitali jer su ih impresionirali znanjem. Budući da su svi ne dobri, nego izvrsni, oni dijele tri pobjednička mjesta. Podijelili smo im prigodne darove koje nam je poklonila s. Anemarie provincijalka, zatim Zahvalnice i Pohvalnice koje je kreirala pročelnica. Na razini Družbe sestara SMI-a nagrade za Stadlerovu mladost svih triju provincija naknadno slijedi…

Vjerujemo da je tog dana sluga Božji Josip Stadler bio posebno ponosan na naše mlade i njihove voditelje.

Zajedno smo zahvalili Malom Isusu i sestrama, posebno pročelnici ali i svim sestrama iz samostana sa s. Eduardom, zamjenicom provincijalke. Dali smo pjesmom slavu Majci Božjoj i ispunjena srca krenuli svojim domovima.

s. Marijana Cvitanović i  s. Dolores Brkić

  Vijesti - Sve