SUSRET ZA MLADE

SUSRET ZA MLADE

Nedelja, 2. 4. 2017.

Tema: „Sretna obitelj u svom domu“
Gromiljak, 2. travnja 2017.

U Kući Navještenja na Gromiljaku u nedjelju, 2. travnja 2017. s. Marina Perić i Ivana Krajinović PMI, održale su katehezu za mlade župe Gromiljak u sklopu priprema za Susret hrvatske katoličke mladeži, koji će se ove godine održati u gradu Vukovaru 29. i 30 travnja, pod geslom „Krist, nada naša“.


Susret je započeo  prigodnom pjesmom i molitvom za obitelj nakon koje je uslijedilo razmišljanje o dostojanstvu obitelji danas.

Mladi su naglasili važnost iskrenosti, pripadnosti i podrške kao vrednota koje trebaju vladati u našim  obiteljima. No, u braku i obitelji, nažalost, događaju se i povrede njihova dostojanstva. “Svatko bi želio imati sretnu obitelj. Takvu u kojoj se svi međusobno podupiru i koju odlikuje bezuvjetna ljubav. Težimo za tim da odnosi između nas i naših bližnjih budu dobri i ugodni, a ipak nam to ne uspijeva uvijek”- istakla je Ivana K.

Jednom riječju obitelj bi značila: O – oslonac; B – brižnost; I – istina; T – temelj: E – empatija; LJ – ljubav, zaključili su voditelji ovog susreta.

U nastavku je uslijedio rad u skupinama, a svaka skupina je dobila zadatak da na temelju  priloženih tekstova izrade plakat kojim će prikazivati čime je u suvremenom društvu ugroženo dostojanstvo braka i obitelji.

Vezano uz obitelj danas mladi su zaključili da bure i oluje danas češće zahvaćaju obitelji, a krize se trebaju rješavati u ustrajnoj obiteljskoj ljubavi, prihvaćanju osoba i u suradnji s milošću Božjom. Također su istakli da mediji agresivno propagiraju uživalački mentalitet, život bez žrtve i odricanja, bračna nevjera nije ništa skandalozno već poželjno i znak da je netko moderan. Ljudska seksualnost svodi se na objekt vlastitog zadovoljstva bez odgovornosti za drugoga, a na rastavu se gleda kao na normalan i najprikladniji način rješavanja teškoća u braku. No, to nije Božji plan sa nama ljudima zaključili su mladi.

Za kraj samog susreta kao molitveno-meditativni završetak, mladi su pogledali video koji govori o ljubavi, sebedarju i žrtvi kako bi uspjeli u životu te uputili svoje molitve Bogu za naše obitelji i otpjevali pjesmu “Mi želimo uzdić Isusa!”.

s.M.P.

  Vijesti - Sve