Stadlerovi dani, 8. veljače 2018.

Stadlerovi dani, 8. veljače 2018.

Srijeda, 31. 1. 2018.

Za Stadlerov dan 8. veljače 2018. donosimo vam svjedočanstva Stadlerove kršćanske ljubavi i služenja siromasima i djeci, njegove brige za siromahe kamo je god išao. Zapisao ih je pater isusovac Franjo Ksav. Hamerl.


Sluga Božji Josip Stadler apostol kršćanske ljubavi

''Daščara za siromahe u dvorištu Stadlerove kuće''

O velikoj kršćanskoj ljubavi nadbiskupa Josipa Stadlera i njegovog osobnog služenja Isusovim miljenicima, svjedoči nam otac Franjo Ksav. Hamerl. Ono što je vidio svojim očima to je zapisao i ostavio nam u baštinu primjere kršćanske ljubavi da i mi danas možemo činiti isto. Jednostavno poput sluge Božjega poštivati, pomagati i posluživati samoga Maloga Isusa u potrebitima ovoga vremena. 

„Još u prvoj godini svojega biskupovanja dao je Nadbiskup  u dvorištu kuće, gdje je pod kiriju stanovao, podignuti jednu daščaru, a u njoj naložiti peć, da se mogu siromasi zimi grijati. U podne bi dao iznijeti svojim brojnim gostima nešto juhe, a katkada bi iza ručka došao sa svojim tajnikom, da se porazgovori s njima. Pred njegovom kućom mogao si vazda naći hrpu prosjaka, među njima i inovjeraca. Gledao je nadbiskup vazda u Presveto Srce, i slušao je Spasiteljev glas: >>Hodite k meni svi, koji ste umorni i opterećeni, i ja ću vas okrijepiti!<<

Vrata su Nadbiskupova bila uvijek otvorena od ranog jutra do kasno u mrak. Dolazili bi siromasi i bijednici kroz čitav dan, osobito početkom mjeseca, kada bi Nadbiskup dobio svoju plaću. Tada si mogao vidjeti, gdje izlaze ljudi iz njegove sobe sa i po 20 kruna u ruci. Kad je tko došao kasnije, nije već našao ništa. Jedan slučaj: Neki đak zamolio potporu. Stadler mu odvrati: >>Nećete vjerovati, ali nemam ništa!<< i onda ga odvede k svojemu tajniku i posudi jednu krunu, da dadne đaku. Drugome opet posudi svoj zlatni sat, neka založi. Ali on više ne vidje sata.

Na krizmi našao bi Nadbiskup puno puta posve zanemarenih starica u velikoj oskudici. To ga potaklo, da za njih podigne u Sarajevu ubožnicu. Dobri kanonik Flego iz Trsta upozori Stadlera na tamošnju ubožnicu, kojom je upravljala gospođica Sorman. Ova je u mladosti svojoj bila sluškinja, i uz pomoć svjetovnih djevojaka tamo je njegovala siromahe i uzgajala sirote djevojke, od kojih su se opet neke kasnije žrtvovale za to djelo kršćanske ljubavi.

''Služavke siromaha u Stadlerovoj ubožnici''

Bila je to za Stadlera sretna ideja. >>I ja ću,<< reče >>početi sa svjetovnim djevicama.<< U Mjedenici ulici u Sarajevu bila je mala kučica na prodaju. U njoj uredi on svoju prvu ubožnicu.

Kasnije utemelji posebnu žensku kongregaciju, kojoj dade ime >>Služavke Maloga Isusa<<. Većina svjetovnih djevica iz Mjedenice ulice imala je volju da stupi u ovu redovničku zadrugu, i tako je na dan sv. Rafaela Arhanđela g. 1890. Obukao nadbiskup prve >>Služavke malog Isusa<<.

''Betlehem za starice nemoćne i Egipat utočište djece sirotne''

Kada su naskoro prostorije u Mjedenici ulici bile pretijesne za sestre i starice, a i za žensku siromašnu djecu, sagradi on g. 1898. veliku ubožnicu >>Betlehem<< u Sarajevu. >>Betlehem<< je ujedno postao i kuća-matica >>Služavki Maloga Isusa<<. Iza >>Betlehema<< sagradio je za bijednu mušku djecu zavod >>Egipat<<. (…)

Nadbiskup je volio svoju siročad djecu, pa bi katkada došao među njih i donio im šećerlame. Razgovarao bi se i igrao s njima. O Božiću bi pjevao s njima božićne pjesme. Čovjek bi prosuzio, kada bi to promatrao. Jedanput je plemeniti Nadbiskup rekao: >>Ne žalim ništa za tu djecu. Ja sam uvjeren da će ona donijeti veliki blagoslov Božji Nadbiskupiji Vrhbosanskoj.<< I donijela su.

Ova svjedočanstva zapisana su od p. Franje Ksav. Hamerla, a objavljena u Vrhbosanskoj spomenici, 1932.g., str. 38-40.

Pouka

Djelo milosrđa:

Poput sluge Božjega nadbiskupa Josipa Stadlera, nastojmo i mi kroz ove zimske i hladne dane priteći u pomoć bolesnim osobama i djeci izloženoj raznim nevoljama te im pružiti potrebnu utjehu i pomoć.

Molitvena nakana:

Molimo zagovor sluge Božjega Josipa Stadlera za sve koji trpe samoću i ostavljenost od svojih najbližih,koji su u opasnosti da im se ugasi život, da po služenju sestara Služavki Maloga Isusa i Prijatelja Maloga Isusa osjete da ih Bog ljubi i da se brine za njih.

Priredila: s. Ana Marija Kesten

  Vijesti - Sve