Stadlerovo u ožujku 2020.

Stadlerovo u ožujku 2020.

Ponedjeljak, 9. 3. 2020.

U sarajevskoj katedrali dan molitve i spomen na slugu Božjega nadbiskupa Josipa Stadlera obilježili smo u nedjelju, 08.03.2020. godine. Na molitvu krunice uz razmišljanja o Stadlerovom tumačenju Božjih zapovijedi, kao i na euharistijsko slavlje okupile su se sestre Služavke Maloga Isusa, djeca Stadlerova dječjeg Egipta iz Sarajeva, vjerni puk Božji, te hodočasnici iz župe Ime Marijino, Gromiljak u pratnji s.M. Jelene Jovanović.

Misna čitanja, molitvu vjernika, animirale su: s. M. Judita, s. M. Jelena i novakinja s. Rita, a sviranje i pjevanje novakinja s. Mihaela i kandidatica Nikolina, pod vodstvom maestra, profesora vlč. Marka Stanušića, zajedno sa zborom svih sestara Služavki Malog Isusa, kao i sveg puka Božjeg.
Euharistijsko slavlje predvodio je župnik katedrale vlč. Mato Majić u koncelebraciji vlč. Olivera Jurišića, vicerektora Vrhbosanskog bogoslovnog  sjemeništa u Sarajevu. Nakana sv. Mise je za proglašenje blaženim i svetim sluge Božjega Josipa Stadlera.
U homiliji župnik Mato osvrnuo se na evanđelje koje govori o Isusovom preobraženju.  Posebno je istaknuo da se pod svakom sv. Misom na oltaru događa preobrazba, kruh u  Njegovo tijelo kojim se hranimo za vječnost, a vino u Njegovu krv. Isus je za nas umro na križu. Križ nas prati na putu života, križ je taj koji otvara vrata nebeska, time se kupuje vječni život. Uzalud je bježat od križa jer samo nas križ vodi do preobrazbe. Pomoću primjera atletičara, koji svakodnevno vježba da postigne uspjeh, potaknuo nas je da i mi budemo Božji atletičari te da se i mi neprestano trudimo, vježbamo kako bi postigli vječni život.
U drugom dijelu homilije župnik Mato napravio je poveznicu između Abrahama i sluge Božjega Josipa Stadlera. Bog šalje Abrahamu iz doma očinskoga u drugu zemlju te mu daje obećanje. Abraham je povjeravao Bogu. Na isti način kao i  Abrahama, Bog poziva slugu Božjega Josipa Stadlera da ostavi svoju zemlju te pođe u zemlju koju mu je pripremio. I tako ostavi svoju zemlju i dođe u Bosnu, te je revno vršio volju Božju, štap je od njega Bog tražio.
Na kraju sv. Mise okupili smo se na grobu sluge Božjega Josipa Stadlera te izmolili molitvu za proglašenje blaženim.
s. M. Judita Matić
 

Galerija slika:

  Vijesti - Sve