Stadlerovo u sarajevskoj katedrali i deseta obljetnica smrti mons. Marka Josipovića

Stadlerovo u sarajevskoj katedrali i deseta obljetnica smrti mons. Marka Josipovića

Petak, 10. 5. 2019.

U srijedu, 8. svibnja 2019. u katedrali Srca Isusova u Sarajevu slavljena je Sveta misa za pokojnog vrhbosanskog svećenika mons. dr. Marka Josipovića, profesora na Katoličkom bogoslovnom fakultetu i člana Stolnog kaptola vrhbosanskog u Sarajevu, u povodu desete obljetnice njegova preminuća. Budući da se svakog osmog u mjesecu obilježava i Stadlerov dan, priprava za Misno slavlje bila je u duhu sluge Božjega Josipa Stadlera.


Euharistijsko slavlje predvodio je mons. Ante Meštrović, prepošt Kaptola vrhbosanskog, uz koncelebraciju svih članova Stolnog kaptola među kojima je bio i počasni kanonik iz njemačkog grada Aachena mons. Heribert August, dugogodišnji prijatelj pokojnoga Marka. Među 19 koncelebranata bili su, između ostalih, i profesori Katoličkog bogoslovnog fakulteta Sveučilišta u Sarajevu na kojem je pokojni Marko obnašao i dekansku službu, zatim odgojitelji Vrhbosanskog bogoslovnog sjemeništa i drugi misnici. Sudjelovale su i brojne časne sestre, bogoslovi koji su animirali liturgijsko pjevanje, hodočasnici i Prijatelji Malog Isusa iz Slavonskog Broda na čelu sa s. Pavkom Dujmović i iz Voćina na čelu sa s. Terezom Dokić i drugi vjernici.

Kao priprava Misnom slavlju, prethodila je molitva Gospine Krunice uz razmišljanje o izboru, te misijskom putu i dolasku u Bosnu prvog vrhbosanskog nadbiskupa Stadlera, po odredbi Božje Providnosti. Spomenuto je da ni Stadler nije mogao u tom vremenu otkriti tajne namisli Božje s njim da će polje njegova apostolskoga rada biti baš Bosna, gdje će raditi, trpjeti, i umrijeti. Istaknuta je Stadlerova trajna sjedinjenost s Bogom što je vidljivo i na pojedinim slikama na kojima ga prikazuju kako u desnoj ruci drži Božanski časosolov kojeg je uvijek redovito molio sve do svoje smrti kao i svetu krunicu i to svakoga dana sva tri otajstva.

Na početku prigodne propovijedi mons. Meštrović je podsjetio da te večeri slave Stadlerov dan i mole za njegovo proglašenje blaženim, što se čini svakog osmog u mjesecu. „Sa Stadlerovim danom danas se poklapa X. godišnjica smrti pok. mons. dr. Marka Josipovića, svećenika, prijatelja, profesora, rektora Bogoslovije, dekana, kanonika, rektora sarajevske katedrale. Njegove kolege i prijatelji svetu Misu slave za njega. Hvala svima koji su osjetili potrebu i poticaj biti dionicima u ovoj misnoj žrtvi. Mi živi zahvaljujemo časnom pokojniku za duhovno, kulturno i znanstveno dobro koje je ostvario za zemaljskog života. Također zahvaljujemo za njegova ljudska djela učinjena Nadbiskupiji vrhbosanskoj, pojedincima, zajednicama“, kazao je mons. Meštrović te se prisjetio svojih susreta sa svećenikom Markom kao i tužne vijesti o njegovoj smrti.

U drugom dijelu propovijedi mons. Meštrović osvrnuo se na Stadlerov dan. „Danas je Stadlerovo kojeg obilježavamo svakog osmog u mjesecu. Sluga Božji Josip Stadler umro 8. prosinca 2018. Pok. Marko je umro osmog u mjesecu svibnju 2009. godine. Sluga Božji Josip Stadler je studirao u Rimu i postigao doktorat iz filozofije 1865, a iz teologije 1869. U tom vremenu se afirmira neoskolastika koja predstavlja oživljavanje srednjovjekovne kršćanske misli u nadiranju laicizma i sekularizacije. Stadler je bio promotor neoskolastike u svojim priručnicima za studente. Kao nadbiskup Josip Stadler, u zemlji koja je stoljećima robovala i bila iscrpljivana na svim područjima od otomanskog okupatora, malo je imao vremena baviti se filozofskom znanošću. Ipak je to činio koliko su mu brojne obveze i njegova pastirska služba dopuštala. Međutim, Stadler je imao nasljednike na tom području. Dr. Marko Josipović kao profesor filozofije i neoskolastik, bio je oduševljen Stadlerovom neoskolastikom te je među studentima u Sarajevu i Zagrebu promicao studij hrvatskih neoskolastika među koje je svrstavao kao vrsnog profesora i nadbiskupa Stadlera“, kazao je mons. Meštrović

Nakon popričesne molitve svi okupljeni u katedrali pošli su na grob nadbiskupa Stadlera te zajedno molili molitvu za proglašenje blaženim i svetim, a hodočasnici i Prijatelji Maloga Isusa zadržali su se kod Stadlerova groba, te iznosili svoje osobne nakane.  (kta/m.p.)

 

 

Galerija slika:

  Vijesti - Sve