Stadlerovo u srpnju 2022.

Stadlerovo u srpnju 2022.

Nedelja, 10. 7. 2022.

U petak, 8. srpnja 2022. u sarajevskoj prvostolnici obilježen je spomen na prvog vrhbosanskog nadbiskupa Slugu Božjega dr. Josipa Stadlera. Sveto misno slavlje, kojemu je prethodilo prigodno razmatranje i krunica Božanskog Milosrđa, predslavio je vlč. dr. sc. Josip Knežević, profesor patrologije na sarajevskom KBF-u uz koncelebraciju sa vlč. Markom Stanušićem.

Nakon misnih čitanja u prigodnoj propovijedi vlč. Knežević je govorio o važnosti ispovijedanja vjere u današnjem društvu i o teškoćama na koje nailaze vjernici kada se deklariraju kao vjernici. Potom je, osvrćući se na evanđelje dana, progovorio o razboritosti i jednostavnosti koje su itekako potrebne a „koje se iščitavaju iz života sluge Božjega Josipa Stadlera. Pristupati širom otvorenih ruku – što je očigledno iz Stadlerove ostavštine – jer samo na taj način možemo zadobiti poštovanje, posluh i autoritet.“ Vlč. Knežević je zatim istaknuo potrebu ujedinjavanja razboritosti i jednostavnosti, što je izuzetno teško ali je Stadleru pošlo za rukom. Preporučio je stoga Stadlerov način i životni primjer: „Pouzdanje u Božju Providnost i sigurnost da nas Gospodin neće napustiti kada nastupe krize.“

Po završetku popričesne molitve, okupljeni oko groba sluge Božjega nadbiskupa Josipa Stadlera, pod vodstvom vlč. Kneževića izmolili su molitvu na nakanu proglašenja blaženim nadbiskupa Stadlera. Potom je uslijedilo klanjanje pred Presvetim Oltarskim Sakramentom.

s. M. Ljilja Marinčić

 

Galerija slika:

  Vijesti - Sve