Stadlerovo u studenom 2021.

Stadlerovo u studenom 2021.

Utorak, 9. 11. 2021.

U ponedjeljak, 8. studenog 2021., u katedrali Srca Isusova u Sarajevu održan je Stadlerov dan. Sveto misno slavlje, kojemu je prethodila krunica, predslavio je vlč. dr. sc. Josip Knežević – profesor patrologije i kršćanskog nauka na KBF-u Sarajevo – u koncelebraciji sa župnikom i profesorom filozofije na KBF Sarajevo vlč. dr. sc. Oliverom Jurišićem i vlč. dr. sc. Ivanom Rakom profesorom na KBF Sarajevo. Krunicu, pjevanje i čitanje animirale su Sestre Služavke Maloga Isusa.

U prigodnoj propovijedi vlč. Knežević se osvrnuo na Evanđelje dana u kojemu Isus daje upute svojim učenicima, koje se odnose na njihovu ulogu koju će imati u zajednici, kojoj će oni biti predvodnici. Kao poglavari morat će izbjegavati sablazni, opominjati i praštati te učvršćivati u vjeri. Sam Isus kaže da su sablazni u određenoj mjeri neizbježne, ali teško onima koji budu odgovorni za to strašno zlo.

Vlč. Knežević je usporedio sablazan sa korovom koje je posijano zajedno sa dobrim sjemenom: „Korov će roditi i postoji rizik da će ugušiti ono dobro sjeme. Zbog toga je sablazan smetnja putniku da dođe do cilja. Sam Isus kaže teško onima koji je čine sablazan“. Sablazan poprima posebnu težinu kada od njega pate oni najmanji, koji se zbog svoje nježne dobi ili slabosti duha ne mogu obraniti, jer sablazan kod malenih može prouzročiti gubitak pouzdanja u Boga.

Nadalje je vlč. Josip naglasio da je potrebno da jedni druge bratski ispravljamo, jer tako možemo steći brata u vjeri. Također je važno opraštati onima koji se kaju zbog učinjenoga zla. Ne smijemo prenaglašavati tuđe pogreške prema nama, a svoje olako opravdavati i tako podizati cijenu svoga praštanja oko kojega se drugi moraju dobro potruditi da bi im oprostili.

Također, vlč. Knežević je progovorio o važnosti vjere, koja nam omogućava da možemo izbjegavati sablazni, praštati, opominjati i učvršćivati: „Vjera je besplatni dar, ali ga možemo i moramo povećavati i hraniti svojom osobnom molitvom, razmatranjem Riječi Božje i dobrim djelima. Vjera nam omogućuje da povratimo vid duše koji je zamagljen, prvenstveno onim izvornim grijehom, ali onda i svim onim grijesima koji još uvijek potkopavaju našu dušu. Čovjek koji učvršćuje svoju vjeru i produbljuje svoje pouzdanje u Božju ljubav, koji vjeruje u Božju dobrotu i praštanje, lakše oprašta drugome i pronalazi lakše načine kako bi izveo svoga brata na pravi put ako je sagriješio“.

Na kraju propovijedi, vlč. Josip je istaknuo da je vjera kao gorušičino zrno, koje je maleno, ali izraste u golemo stablo. Isus nam pokazuje vjeru kao nešto maleno, što raste do divovskih razmjera ako ga redovito zalijevamo svojom osobnom molitvom, prihvaćanjem i slušanjem Riječi Božje te dobrim djelima kojima se hrani naša vjera. Upravo to je znao prepoznati Sluga Božji Josip Stadler te je u teškim trenucima svoga djelovanja u Bosni imao veliku vjeru i veliko pouzdanje u Božju providnost. On je svoju vjeru hranio osobnom molitvom, razmatranjem i dobrim djelima. Zato nam ga Gospodin stavlja kao uzor koji trebamo slijediti u pouzdanju u dragoga Boga. Njegova klica vjere izrasla je u veliko stablo koje je donosilo i koje i danas donosi svoje plodove, kazao je na koncu propovijedi vlč. Josip.

Na kraju misnoga slavlja na grobu sluge Božjega Josipa Stadlera izmoljena je molitva za njegovo proglašenje blaženim.

Kandidatica Nikolina Cvitanović

 

Galerija slika:

  Vijesti - Sve