Stadlerovo u svibnju 2018.

Stadlerovo u svibnju 2018.

Utorak, 8. 5. 2018.

U utorak, 8. svibnja, 2018. godine, u sarajevskoj prvostolnici Srca Isusova, u večernjim satima, prigodnim molitvenim programom i euharistijskim slavljem, obilježen je spomen na prvog vrhbosanskog nadbiskupa, slugu Božjega dr. Josipa Stadlera.


Kratkom razmišljanju o molitvi krunice u 17.30 sati, na temelju poslanice nadbiskupa Stadlera iz 1883. godine, nazočile su sestre Služavke Maloga Isusa (SMI) zajedno sa djecom Stadlerova dječjeg Egipta, zatim zajednica odgojitelja i bogoslova Vrhbosanskog bogoslovnog sjemeništa (VBS) u Sarajevu, članovi Društva Prijatelja Maloga Isusa, te hodočasnici iz Svetišta Majke Božje iz Voćina predvođeni sestrama SMI.

Euharistijsko slavlje u 18.00 sati predslavio je mons. Pavo Jurišić, kanonik i postulator kauze za proglašenje blaženim sluge Božjega nadbiskupa Stadlera, a koncelebrirali su preč. Josip Knežević, rektor na VBS-u, vlč. Marko Mikić, vicerektor, vlč. Marko Stanušić i vlč. Miro Agostini, uz asistenciju bogoslova.

Mons. Jurišić se u prigodnoj propovijedi najprije osvrnuo na liturgijska čitanja toga dana, kazavši između ostalog, kako je sv. Pavao u tamnici i u okovima osvajao ljude za Gospodina, jer se uzdao u Božje planove. Uspjeh kršćanske misije ne ovisi o poziciji, ni o vlasti ni o sili ljudskoj, nego o snazi Božjoj. Važno je u svakoj nevolji prepustiti se volji Božjoj, kako su to na svojoj koži iskusili i naučili i apostoli. Sluga Božji Josip Stadler u svom je životu također doživljavao mnoge nevolje i kušnje, na koje je najčešće odgovarao riječima psalmiste: „Pomoć je naša u imenu Gospodina, koji je stvorio Nebo i Zemlju“. U tu pomoć se uzdao i da mu pomoć nikad nije nedostajala, kazao je mons. Jurišić, naglasivši da nas ni u  kakvoj nevolji nikad nas ne smije uhvatiti beznađe, jer je Bog uvijek tu. Trebamo samo uzdati se u Njega, moliti se i prepustiti Njegovu vodstvu da učini ono što je najbolje za nas.

Nakon molitve vjernika i prinosnog dara kojeg su i ime svih hodočasnika prinijele mlade hodočasnice iz Voćina, nastavljeno je euharistijsko slavlje, koje je svojim sviranjem i pjevanjem animirao zbor bogoslova VBS-a.

Po završetku popričesne molitve okupljeni vjernici u katedrali, predvođeni slaviteljima svete mise, išli na grob sluge Božjega nadbiskupa Stadlera, gdje su se molile prigodne molitve na njihove nakane, te molitva za proglašenje Nadbiskupa blaženim.  

Neka Gospodin, po zagovoru Majke Božje, kojoj se u ovom mjesecu s posebnom ljubavlju i pažnjom obraćamo za pomoć u našim potrebama i nakanama, usliši i ove molitve, te uskoro ugledamo prvog vrhbosanskog nadbiskupa uzdignuta na čast oltara.

s.j

 

Galerija slika:

  Vijesti - Sve