U Krašiću proslavljena 120. obljetnica rođenja bl. kardinala Stepinca

U Krašiću proslavljena 120. obljetnica rođenja bl. kardinala Stepinca

Četvrtak, 10. 5. 2018.

Biskup Mrzljak u homiliji se osvrnuo na blaženikova pisma iz krašićkog uzništva upućena osobama iz kleričkog i redovničkog života, ali i mnogim kršćanskim laicima, kao i rodbini


U homiliji se biskup Mrzljak osvrnuo na Stepinčeva pisma iz krašićkog uzništva, poslana na razne adrese, koja su ilegalno, uz nemale teškoće, putovala raznim osobama iz kleričkog i redovničkog života, ali i mnogim kršćanskim laicima, kao i njegovoj rodbini

Procesijom od slavljenikove rodne kuće u Brezariću do župne crkve Presvetog Trojstva u Krašiću, započela je u utorak 8. svibnja središnja proslava 120. obljetnice rođenja blaženog Alojzija Stepinca. Euharistijsko slavlje u zajedništvu s vojnim ordinarijem u miru mons. Jurjom Jezerincem, kancelarom Nadbiskupskog duhovnog stola mons. Stjepanom Večkovićem, postulatorom kauze za proglašenje bl. Alojzija Stepinca svetim mons. Jurjom Bateljom, domaćim župnikom vlč. Ivanom Vučakom te oko 30 svećenika predvodio je varaždinski biskup, blaženikov pranećak, mons. Josip Mrzljak.

Prije početka slavlja, župnik Vučak pozdravio je vjernike, svećenike i predstavnike političkog i javnog života, a posebice djecu OŠ Blaženog Alojzija Stepinca iz Krašića, škole koja danas slavi svoj dan. U ime zagrebačkog nadbiskupa kardinala Josipa Bozanića okupljenima se obratio mons. Večković, zahvalivši biskupu Mrzljaku što je spremno prihvatio predvoditi ovo slavlje.

U homiliji se biskup Mrzljak osvrnuo na Stepinčeva pisma iz krašićkog uzništva, poslana na razne adrese, koja su ilegalno, uz nemale teškoće, putovala raznim osobama iz kleričkog i redovničkog života, ali i mnogim kršćanskim laicima, kao i njegovoj rodbini. Ona pokazuju kršćansku zrelost i dosljednost u onim nimalo lakim vremenima jugoslavenske komunističke diktature. Ta pisma bila su onda, ali isto tako i danas, siguran putokaz mnogim ljudima dobre volje – kazao je Biskup, ističući neka od pisama koja su bila ohrabrenje onima kojima su bila poslana, poput onog doktoru Ivi Andresu, bivšem ministru, profesoru Ljubomiru Marakoviću, istaknutom katoličkom laiku, svojoj sestri Štefaniji ili brojnim svećenicima koje je ohrabrivao da sačuvaju svoje svećeničko dostojanstvo i čast, ali neka i dalje mole za progonitelje da nađu put Bogu dok imaju vremena.

Pisma iz Krašića, nastavio je biskup, bogata su riznica svjedočanstva čvrste i nepokolebljive vjere bl. Alojzija, ali i dragocjena ostavština ne samo naslovnicima, nego svima nama. Podsjetio je da je Stepinac mnogima savjetovao da unište njegova pisma da ne bi imali neprilika kod Udbinih pretresa stanova, ali su ih unatoč tomu mnogi čuvali kao dragocjenu baštinu za ono vrijeme, ali i za sva vremena jer riječi Božjih ljudi imaju neprocjenjivu i stalnu vrijednost.

Stoga i mi, koji danas ovdje obilježavamo 120. obljetnicu njegova rođenja i 20. obljetnicu proglašenja blaženim, te očekujući još jedan korak – proglašenje svetim, kada bude Božje vrijeme, ponesimo sa sobom čvrstu i obnovljenu vjeru i zagovor bl. Alojzija – zaključio je biskup Mrzljak.

Prije završnog blagoslova, vjernicima se još jednom obratio domaći župnik vlč. Vučak koji je zahvalio predvoditelju slavlja na riječima homilije te je ravnateljici OŠ Blaženog Alojzija Stepinca uručio košaru s bombonima za okupljenu djecu, nastavljajući tako Blaženikovu tradiciju dijeljenja slatkiša najmlađim Krašićancima.

Nakon popričesne molitve svi su izmolili molitvu za što skorije proglašenje svetim blaženog Alojzija, a u znak zahvale za predvođenje ovog euharistijskog slavlja, domaći župnik uručio je biskupu Mrzljaku bistu Alojzija Stepinca. Bista, djelo akademskog kipara Vida Vučaka, izrađena je prema fotografiji kardinala Stepinca u sudnici na montiranom političkom sudu 1946. godine, izvijestio je Tiskovni ured Zagrebačke nadbiskupije. 

Na  slavlju 120. obljetnice rođenja kardinala Alojzija Stepinca sudjelovala je časna majka s. M. Radoslava Radek u pratnji savjetnice i zamjenice s. Vesne Mateljen.

(kta/ika/smi)

 

Galerija slika:

  Vijesti - Sve