Stadlerovo u veljači, 2015.

Stadlerovo u veljači, 2015.

Nedelja, 8. 2. 2015.

U mjesecu veljači, koji je u ovoj Godini posvećenog života nekako na poseban način obilježen blagdanom Svijećnice, danom kada se osobe posvećenog života ponovno s Malim Isusom prikazuju u Hramu Ocu nebeskome, sestre Služavke Maloga Isusa u Sarajevu, su se zajedno sa Prijateljima Maloga Isusa, svećenicima, bogoslovima i vjernicima laicima okupile u katedrali 8. 2. 2015., kako bi slavili sveto misno slavlje i molili za proglašenje sluge Božjega Josipa Stadlera blaženim.


Svečanost slavlja predvodio je postulator kauze za proglašenje sluge Božjega blaženikom, dr. Pavo Jurišić, uz koncelebraciju petorice svećenika naše nadbiskupije: vlč. Marka Majstorovića, katedralnog župnika, vlč. Marka Mikića, vicerektora Vrhbosanskog bogoslovnog sjemeništa, vlč. Damira Ivanovića, ekonoma i prefekta VBS-a, vlč. Jakova Kajinića, duhovnika na VBS-u te vlč. Ive Jezidžića, župnika u Čemernom. Liturgijsko pjevanje animirali su bogoslovi VBS-a, a pod sv. Misom čitale su sestre SMI i djeca iz Stadlerovog dječjeg Egipta.

U prigodnoj homiliji vlč. Jurišić je istaknuo kako ćemo kroz Godinu posvećenog života na dan spomena sluge Božjega, razmišljati o monaškoj niti u Stadlerovom životu. On je u više navrata isticao kako je naumio da „napusti ovaj svijet“ i potpuno se posveti Bogu u nekoj redovničkoj zajednici. Razmišljao je poći u franjevce, pa u isusovce, ili pak u lazariste. Međutim, Bog je htio nešto više. Prihvatio je tu njegovu gorljivu želju, ali je želio da se ostvari na drugačiji način. I doista je Stadler uspio za života sve svoje i svega sebe predati u službu Bogu i čovjeku jer je nastojao utjeloviti evanđeoske vrijednosti i savjete u svoju svakodnevicu. Kako nas Isus u današnjem evanđelju poziva da se povlačimo u osamu i budemo sa svojim Ocem u samoći, odakle ćemo crpiti snagu za život i djelovanje, vlč. Jurišić je istaknuo kako je i sam Stadler, poučen evanđeljem i vlastitim iskustvom, svojim sestrama Služavkama Maloga Isusa u pravila napisao da „ima jedan posao među svima najvažniji za svaku napose i za sve zajedno, posao o kojem svi ostali ovise, posao o kojem ovisi spasenje duše vaše. budete li taj posao dobro obavljale, obavljat ćete i sve druge dobro i spasit ćete duše svoje; zanemarite li taj glavni vaš posao, ne ćete imati blagoslova ni za dobro obavljanje drugim poslova, a svakako ćete izgubiti duše svoje. Koji je to tako važni posao? Molitva, taj sveti i prijateljski i djetinji razgovor sa samim Gospodinom Bogom, Ocem i najvećim našim dobročiniteljem.“

Završni blagoslov vlč. Jurišić je svima okupljenima podijelio na grobu sluge Božjega nakon molitve za njegovo proglašenje blaženikom, s nadom da ćemo svi poučeni primjerom svetosti Josipa Stadlera i sami krenuti putem svetosti i življenja Evanđelja.

s. M. Jelena Jovanović

  Vijesti - Sve