„Što ću uzvratiti Gospodinu, za sve što mi je učinio?“

„Što ću uzvratiti Gospodinu, za sve što mi je učinio?“

Srijeda, 3. 8. 2022.

Na uočnicu  Uznesenja Bl. Djevice Marije 14. kolovoza, u našem samostanu djeteta Isusa u Žabljaku-Livno, slavit će se: 60-a obljetnica, 25-a obljetnica i obnova redovničkih zavjeta.


60- a obljetnica

Za 60 godina redovničkih zavjeta Gospodinu će zahvaliti slijedeće sestre: s. M.  Emerita (Tonka) Šušnjara, s. M. Gonzaga (Šimica) Mušterić, s. M. Gordijana (Jela) Lovrić,  s. M. Krešimira ( Mirjana) Milolaža, s. M. Servacija (Anđelka) Mateljan  i s. M. Vatroslava (Kaja) Dugandžić.

Ova generacija sestara počela je redovničku formaciju ulaskom u novicijat 14. kolovoza 1961. g. u Zagrebu – Kraljevac, prve redovničke zavjete položila 15. kolovoza 1962. g. u Zagrebu – Kraljevac,  a doživotne 15. kolovoza 1968. g. u  Zagrebu – Kraljevac.

Vrhovna glavarica: s. M. Flavija Tomšić i s. M. Maristela Goić; učiteljica novicijata: s. M. Genoveva Sobota.

 

S. M. Emerita (Tonka) Šušnja

Rođena je 2. veljače 1934. u Jasenskom kod Sinja; otac Josip i majka Lucija rođ. Barač. 

Kratak životopis:

U Družbu primljena  je 22. srpnja 1959. u Zagrebu.

Nakon položenih prvih redovničkih zavjeta četiri godine u našoj redovničkoj zajednici u Ćilipima vrši službu krojačice za mještane, a zatim godinu dana  službu sakristanke u katedrali u Dubrovniku.  Nakon toga uglavnom  vrši službu kuharice: dvije godine u Donjoj Lastvi (Boka Kotorska), godinu dana u samostanu sv. Obitelji u Metkoviću, u Nadbiskupskom sjemeništu u Splitu je od 1971. god. do 1976. god. te godinu dana  u samostanu  sv. Rafaela u Solinu. Slijedeće dvije godine je kuharica u Nadbiskupsko-Svećeničkoj kući u Splitu, te pet godina  u samostanu Nazaret u Omišu. Od 1984. god. do 1989. god. je u samostanu Uznesenja Bl, D. Marije  u Sutivanu (otok Brač), te 15 godina vodi kuhinju  u župskoj kući župe sv. Ilije u Metkoviću, zatim 18 godina  živi u samostanu na Šinama, i prema svojim mogućnostima pomaže u kuhinji. Od travnja 2022. god. kao starija i bolesna sestra premještena je u samostan u Košutama.

S. M. Gonzaga (Šimica) Mušterić

Rođena je 4. lipnja 1944. godine u Hrvacama; otac Mate i majka Iva rođ. Jurela. 

Kratak životopis:

U Družbu  primljena je 4. kolovoza 1960. godine u Splitu u samostanu sv. Ane.  Nakon položenih prvih redovničkih zavjeta, u crkvenim ustanovama i u našim samostanima, uglavnom obavlja kućanske poslove i vrši službu kuharice. Tako od 1962. god. do 1966. god. u Sarajevu, zatim četiri godine u Studencima. U Centralnom Bogoslovnom  sjemeništu u Splitu tri godine, a  u župskoj kući sv. Nikole u Metkoviću  od 1973. god. do 1982. god. te slijedeće dvije godine u župskoj kući u Trilju; dvije godine kuharica je u Nadbiskupsko-Svećeničkoj kući u Splitu. U našem samostanu u Opuzenu četiri godine kuha sestrama i župniku, a od 1991. god. do 1996. god. je u konkatedralnoj župi sv. Petra  u Splitu. Dvije godine je u samostanu malog Isusa na Bačvicama u Splitu, te jednu godinu u  Nadbiskupskom sjemeništu također u Splitu, a od 1999. god. do 2003. god. u Mandaljeni. Slijedeće četiri godine ponovno je u župi sv. Nikole u Metkoviću. Zadnjih devet godina je u službi kuharice u našem samostanu u Sutivanu (otok Brač). Zbog slabijeg zdravstvenog stanja  od 5. listopada 2020. god. živi u samostanu u srca Isusova i Marijina  u Košutama,te  prema svojim mogućnostima pomaže u zajednici.

   S. M. Gordijana (Jela) Lovrić

Rođena je 1. siječnja 1940. godine u Hrvacama; otac Radoslav i majka Mara rođ. Cvitković.

Kratak životopis

U Družbu primljena je 3. kolovoza 1956. u samostan sv. Ane u Splitu. Jednu godinu kandidature boravi u istom samostanu, drugu godinu u samostanu Antunovac u Zagrebu, a treću u Samoboru gdje pohađa školu. Nakon toga dvije godine u Zagrebu pohađa bolničku školu.

 Sav svoj radni vijek provela je u zdravstvenim ustanovama u službi medicinske sestre. Tako je nakon položenih privremenih zavjeta šest godina u Podgorici, (Crna Gora), na dječjem odjelu kod dojenčadi. Zatim je tri mjeseca u Nadbiskupskom sjemeništu u Splitu. Od 1968. god. do 1979. god. živi u samostanu sv. Ane u Splitu i radi kao medicinska sestra u domu umirovljenika u Vukovarskoj, gdje uz posao polaže i predmete iz medicinske škole, te se dalje usavršava. Od 1979. god. do 1991. god. živi u samostanu na  Prčanju (Boka Kotorska) i radi u zavodu za rehabilitaciju u istom mjestu. Nakon provedenih 12 godina u Boki Kotorskoj slijedećih 14 godina u službi medicinske sestre radi u bolnici na Križinama – Split. Za to vrijeme pet godina živi u samostanu sv. Ane u Splitu, a slijedećih devet u samostanu na Strožancu – Podstrana. Nakon umirovljenja kao medicinska sestra tri godine radi kod djece sa posebnim potrebama  smještenim  u našem samostanu u Omišu, a od 2008. god. je u našem  samostan u Solinu, gdje njeguje  bolesne i starije sestre.

 S. M. Krešimira (Mirjana) Milolaža

 Rođena je 7. kolovoza, 1943. u Vidonjama (Metković); otac Bartol i majka Matija rođ. Glavinić.

Kratak životopis: 

U Družbu primljena je 1. travnja 1959. u Splitu.     

Nakon položenih prvih redovničkih zavjeta  do sada vrši službu kuharice: najprije godinu dana u našoj zajednici u Ćilipima, te godinu dana u zavodu sv. Josipa u Mandaljeni Slijedećih sedam godina je u samostanu sv. Rafaela u Solinu, te pet godina u   Kaštel Kambelovcu. Od 1976. god. do  1983. god. na Strožancu – Podstrana, a  od 1983. god. do 2004. god. u župi sv. Nikole Metkoviću. Dvije godine u istoj službi je  u Generalnoj kući Družbe u Zagrebu, a zatim pet godina u župi Mravince. Po drugi put dolazi u zajednicu Josipovac u Mandaljeni također pet godina. Od ožujka 2916. god.  je u našem samostanu Nazaret  u Omišu, gdje je i danas obavlja istu službu.

S. M. Servacija (Anđelka) Mateljan

 Rođena je 29. rujna 1943. godine u Košutama (Trilj); otac Petar i majka Jaka rođ. Vrdoljak

Kratak životopis: 

U Družbu primljena je 20. kolovoza 1958., u samostan sv. Ane u Splitu gdje boravi tri godine. Početkom 1961. god. dolazi u Generalnu kuću u Novoj Vesi – Zagreb, te se priprema za ulazak u novicijat.  

Nakon položenih prvih redovničkih zavjeta sedam godina u našem samostanu u Samoboru izrađuje džempere na stroju za pletenje, za potrebe sestara i građana. Godine 1969. poslana je u Merate kraj Milana u Italiju, gdje je do 1981. god. radila u staračkom domu, te uz rad završila  bolničku školu u Milanu. Slijedeće tri godine u samostanu sv. Rafaela u Solinu njeguje djecu sa posebnim potrebama, smještenu u našem samostanu. Od 1984. god. do 1993. god. radi kao njegovateljica u staračkom domu na Lovretu u Splitu i ujedno vrši službu  predstojnice u samostanu sv. Ane sedam godina. U vrijeme domovinskog rata obilazila je ratišta u splitsko-dalmatinskoj županiji pomažući ranjenima i bolesnima. Iz samostana sv. Ane u Splitu u travnju 1993. dolazi u samostan malog Isusa na Bačvicama u Splitu te do   umirovljenja 2006. godine, radi pri Crvenom križu u Splitu. Vrši  službu voditeljice dobrovoljnih darivatelja krvi za grad Split i Splitsko-dalmatinsku županiju. Za humanitarni rad  premicanja dobrovoljstva darivanja krvi Splitsko-dalmatinska županija dodijelila joj je nagradu. koja joj je svečano uručena 18. travnja 2006. godine. Istu službu preuzima u samostanu Zvijezda mora u Krilu Jesenice kroz sedam godina. Kako je samostan trebalo temeljiti renovirati, po naputku Provincijske uprave pristupa rješavanju imovinsko-pravne dokumentacije. Zbog započetih radova na renoviranju zgrade, prelazi u samostan Nazaret u Omišu, odakle rukovodi i nadgleda radove na zgradi godinu dana. Od kolovoza 2015. god. slijedećih 6 godina preuzima službu predstojnice u samostanu sv. Rafaela u Solinu. Sada je u samostanskoj zajednici u Omišu te pomaže u kućanskim poslovima.

S. M. Vatroslava (Kaja) Dugandžić

Rođena je 24. rujna, 1936. godine u Kominu; otac Ivan i majka Jela rođ. Vujević. 

Kratak životopis:

U Družbu primljena je 18. travnja 1960. god. u Dubrovniku, u samostan Gospe od Milosrđa. Tada sestre nisu imala svoj samostan, nego su živjele i radile u samostanu otaca kapucina

Nakon položenih prvih redovničkih zavjeta kratko boravi u Bosanskom Brodu, gdje izrađuje u samostanskoj djelatnosti jorgane za mještane. Osposobljava se za voditeljicu crkvenog pjevanja, te u Donjoj Lastvi (Boka Kotorska) šest godina vodi crkveno pjevanje i njeguje bolesnike  smještene u samostanskoj kući. Tri godine u župi Kaštel Kambelovac vodi crkveno pjevanje. Jednu godinu pomoćnica je učiteljici novicijata u Dubrovniku.  Slijedeću godinu  dana vodi crkveno pjevanje i vrši službu katehistice u Šestanovcu. Od 1972. god. do 1986. god. u Sutivanu (otok Brač) u župi vodi crkveno pjevanje, a  u samostanu šest godina vrši službu predstojnice, te njeguje starice smještene u samostanu. Po završetku službe u Sutivanu dolazi u župu Donja Brela te jednu godinu vodi crkveno pjevanje, a zatim dvije godine u Mandaljeni vrši službu vozačice za potrebe zajednice i pomaže u domaćinskim poslovima. Od 1989. god. do 20. studenoga 1995. god. u samostanu u Metkoviću vrši službu predstojnice. Iz Metkovića ponovno dolazi u samostan  u Sutivanu te osam godina vodi crkveno pjevanje u župi, a u  zajednici obavlja službu krojačice. Od 2003. do danas živi u samostanu u Dubrovniku, kao starija i bolesna sestra, te pomaže u kućnim poslovima prema svojim zdravstvenim mogućnostima, osobito u pomoći bolesnim i starijim sestrama. Zadnju godinu dana više je vezana uz bolesnički krevet.

25-a obljetnica

Za 25 godina redovničkih zavjeta zahvalit će Gospodinu s. M. Kristina (Kristina) Španić i s. M. Lucija (Lucija) Jaganjac.

Redovničku formaciju započele su ulaskom u novicijat 15. kolovoza 1995. god. u Dubrovniku, prvi redovnički zavjeti 15. kolovoza 1997. God. u Dubrovniku i doživotni zavjeti 15. kolovoza 2003. god. u Dubrovniku.

Vrhovna glavarica:  s. M.  Mirjam Dedić,  provincijska glavarica, s. M. Vesna Mateljan učiteljica novicijata s. M. Marija Banić.

S. M. Krstina (Kristina) Španjić

Rođena je 24. svibnja 1975. u Otrić-Struge; otac Jure i majka Bosiljka rođ. Nižić.

Kratak životopis:

U Družbu primljena je 24. travnja 1994. god. u samostanu sv. Ane-Split, nakon završene tri godine srednje škole.

 Nakon položenih prvih redovničkih zavjeta ostaje u samostanu sv. Obitelji u Dubrovniku kao njegovateljica naših štićenica, zatim njeguje starije i bolesne sestre u samostanu i završava četvrti razred škole za fizioterapeute. Od rujna 2003. god. premještena je iz Dubrovnika u samostan sv. Ane u Splitu, te godinu dana radi kao njegovateljica u dječjem vrtiću mali Isus u sklopu samostana. Od rujna 2004. god. radi u dječjem vrtiću mali Isus u samostanu sv. Alojzija Gonzaga u Kaštel Kambelovcu i vanredno studira predškolski odgoj na Pedagoškom fakultetu Sveučilišta u Splitu, kojeg je uspješno završila 2007. Godine.  Stiče  zvanje: odgajatelj predškolske djece. Nakon teološko-katehetskog doškolovanja na Katoličkom bogoslovnom  fakultetu Sveučilišta u Splitu, dobiva kanonski mandat od Splitsko-makarske nadbiskupije za vjerski odgoj u javnim predškolskim ustanovama. I danas radi kao odgojiteljica u Dječjem vrtiću mali Isus u Kaštel Kambelovcu.

S. M.  Lucija ( Lucija) Jaganjac

 Rođena je 25. srpnja 1970. u Ćilipima;  otac Mijo i majka Luce rođ. Diklić-Simović.

Krati životopis:

 U Družbu primljena je 15. kolovoza 1994.u samostanu sv. Ane u Splitu te započela  redovničku kandidaturu. Prije dolaska u Družbu završila je gimnaziju i započela studij u Sarajevu, zbog ratnog doba  nastavljenog na Filozofskom fakultetu u Zagrebu

Nakon položenih prvih redovničkih zavjeta dolazi u samostan u Metkoviću, gdje radi u dječjem vrtiću dvije godine i vanredno studira predškolski odgoj na Pedagoškom fakultetu u Mostaru. Stiče stručni naziv nastavnik predškolskog odgoja. Nekoliko godina kasnije polaže stručni ispit za zvanje odgojitelj predškolske djece. Nakon teološko-katehetskog doškolovanja na Katoličkom bogoslovnom  fakultetu Sveučilišta u Splitu, 2005. god. dobiva kanonski mandat od Splitsko-makarske nadbiskupije za vjerski odgoj u javnim predškolskim ustanovama. Od 1999. god  do 2002. god. radi kao odgojiteljica u Dječjem vrtiću mali Isus u Kaštel Kambelovcu,  te tri godine kao odgojiteljica u dječjem vrtiću mali Isus u samostanu sv. Ane u Splitu. Slijedeće četiri godine preuzela je službu kuharice u samostanu sv. Obitelji u Dubrovniku  gdje je godinu dana vršila i službu predstojnice. Službu odgajateljice i voditeljice u Dječjem vrtiću mali Isus u Metkoviću vrši 12 godina. Lanjske godine tj 2021.premještena je  u samostan sv. Obitelji u Dubrovniku, gdje je i sada, te vrši  službu njegovateljice u staračkom domu i na pomoć je svojoj majci smještenoj  među naše štićenice.

Obnova zavjeta

S. M. Tajana (Tajana) Andrle obnovit će privremene redovničke zavjete na godinu dana.

s.M.M.M. i s. M.L.B.

 

 

Galerija slika:

  Vijesti - Sve