Stopama sluge Božjega Josipa Stadlera

Stopama sluge Božjega Josipa Stadlera

Subota, 8. 6. 2013.

Dana 8. lipnja 2013. godine sestre Služavke Maloga Isusa zagrebačke provincije zajedno s Prijateljima maloga Isusa hodočastile su u Sarajevo i ostala mjesta u Bosni koja nose Stadlerov pečat. U hodočašću su sudjelovali PMI iz Zagreba: Nova Ves, Retkovec –predvođeni svojim župnikom vlč. Dragutinom Cerovečkim, Stenjevec, sv. Jeronim; zatim PMI iz Pitomače, Kloštra Podravskog, Vinkovaca, Krašića.


Odmah po dolasku u Sarajevo slavili smo sv. Misu, u Katedrali Presvetog Srca Isusova, koju je predslavio preč. Marko Zubak, rektor sjemeništa u Sarajevu. Svi hodočasnici pomolili su se na grobu sluge Božjega Josipa Stadlera te se preporučili njegovom zagovoru, a potom posjetili Kaptol i bogosloviju. Uslijedilo je razgledavanje baščaršije, a u popodnevnim satima posjetili smo samostan „Egipat“ u kojem se nalazi Stadlerov dječji dom gdje sestre zbrinjavaju djecu bez roditelja. Dirljiv je bio susret s djecom koja su štićenici spomenutog doma koji su nam pripremili i kratki glazbeni program. Također smo posjetili crkvu Kraljice sv. Krunice i imali priliku čuti nešto više o Drinskim mučenicama te se pomoliti pred njihovom slikom koja je postavljena u toj crkvi. Potom smo se uputili u Gromiljak gdje se nalazi kuća „Navještenja“ i duhovni centar koji vode sestre SMI. Nakon odmora koji nam je pružio ugodan boravaka u hotelu „Tisa“ u Busovači, slijedio je drugi dan našeg putovanja koji smo započeli sv. Misom u Travniku. Euharistijsko slavlje predvodio je vlč. Marko Majstorović te nas pobliže upoznao sa životom sluge Božjega Petra Barbarića čiji se posmrtni ostaci nalaze u toj crkvi. Također smo imali priliku razgledati travničko sjemenište i gimnaziju koja je djelo Josipa Stadlera izraslo iz njegove brige za svećnički pomladak.

Naša iduća destinacija bio je samostan i dom „sv. Josipa“ u Vitezu gdje djeluju sestre SMI i brinu se za djecu, stare i nemoćne osobe. Posjetili smo i svetište sv. Leopolda Bogdana Mandića u Maglaju, a posljednja „stanica“ našega hodočašća bio je Slavonski Brod gdje smo se kratko pomolili u crkvi Gospe od Brze Pomoći i kod kipa sluge Božjega Josipa Stadlera.

Na svakom od spomenutih mjesta mogli smo se diviti vidljivom „rukopisu“ koji je srcem i velikom ljubavlju ispisao naš Utemeljitelj Josip Stadler gorljivim radom za Boga i čovjeka.

Zahvaljujemo dragom Bogu na svim milostima koje nam je po ovom hodočašću udijelio kao i na svim našim sestrama i dragim ljudima koji su nas velikodušno primili i ljubazno ugostili! Zahvaljujemo i sestrama SMI zagrebačke provincije na čelu s provincijskom glavaricom s. M. Katarinom Penić –Sirak koje su nam organizirale ovo lijepo hodočašće!

  Vijesti - Sve