Zlatomisnik Don Vjekoslav Pavlinović proslavio 50. godina svećeništva

Zlatomisnik Don Vjekoslav Pavlinović proslavio 50. godina svećeništva

Nedelja, 9. 6. 2013.

U nedjelju, 9. lipnja u prasvetištu Gospe od Otoka u Solinu zlatni je svećenički jubilej proslavio don Vjekoslav Pavlinović, svećenik Splitsko-makarske nadbiskupije. Misno slavlje pod zlatomisničkim geslom „Ovo je pobjeda što pobjedi svijet: vjera naša “ (1Iv 5,4) predvodio je don Vjekoslav, uz suslavlje don Vinka Sanadera, župnika prasvetišta Gospe od Otoka, mons. Drage Šimundže, don Luke Vrljička i nekolicine druge subraće svećenika.


Na početku misnog slavlja, don Vinko Sanader je uime svih svećenika, redovnika, redovnica i vjernika laika čestitao jubilarcu, a potom su čestitku izrekli prvopričesnici Antea Taraš i Josip Ževrnja.

U propovijedi je don Vinko kazao, da je don Vjekoslav iznimno volio Solin, te da mu je zahvalan za tolike milosti podijeljene za 43 godine provedene u solinskim župama. Na kraju slavlja pročitane su čestitke, uz apostolski blagoslov pape Franje, nadbiskupa mons. Marina Barišića, generalnog vikara mons. Ivana Ćubelića, a uime Solininjana i Solinjanki čestitao mu je gradonačelnik grada Solina Blaženko Boban koji je kazao, da je novija solinska povijest nezamisliva bez don Vjeke. Don Vjeko je gradio živu Crkvu, kamenu crkvu, prenosio i usadio živu vjeru među ljude, te je za to dobio i životnu nagradu grada Solina, te mu se s pravom može reći da je Solinjani.

Jubilarac se zahvalio na čestitkama i pomoći u organizaciji slavlja zahvala je svojim bivšim župljanima, rodbini, prijateljima, posebno svojoj sestri Nevenki i sestrama Služavkama malog Isusa u Splitu, te je istaknuo, „da je zahvalan Presvetom Trojstvu koje ga je pozvalo u ovaj sveti poziv, te što mu je tijekom predestogodišnje službe Bogu uvijek stavio na njegov životni put mnoge drage i dobre ljude. U svim župama imao sam obitelji, čiji su članovi danas ovdje, obitelji koje su o meni brinule… Zahvalio je svim svećenicima, redovnicima, angažiranim vjernicima laicima, čelnicima gradova i općina, institucija i udruga s kojima je surađivao na općem dobru, a ponaosob don Vinku Sanaderu na dobroti i bratskoj kolegijalnosti…

Don Vjekoslav se rodio 20. siječnja 1936. u Rašćanima, od oca Mate i majke Marije, u osmeročlanoj obitelji. Za svećenika zaređen je 29. lipnja 1963. Mladu misu je slavio u Rašćanima 7. srpnja 1963. Od 1964. do 1970. vršio je službu župnika u župi Dusina-Veliki Prolog. Od 1. rujna 1970. do 1982. župnik je u župi Sv. Kajo. 0d 11. travnja 1983.-1989. župnik je u crkvi Solinskih mučenika, a od 1989. do 2005., kapelan je Gospe od Otoka. Od  svog umirovljenja 2005. pa do danas don Vjekoslav i dalje s istim žarom pomaže u pastoralnom radu u župi Gospe od Otoka u Solin.

Don Vjekoslav već nekoliko godina svako jutro slavi Misu kod sestara Služavki malog Isusa u samostanu sv. Ane u Splitu, na čemu su mu one kao svećeniku i bratu zahvalne, a što je danas istakla u svojim riječima zahvale s. Sandra Midenjak, provincijalna glavarica.

Dragica Zeljko

  Vijesti - Sve