Susret sestara juniorki Služavki Malog Isusa Sarajevske provincije

Susret sestara juniorki Služavki Malog Isusa Sarajevske provincije

Nedelja, 9. 1. 2022.

U subotu 08. siječnja 2022. godine u prostorijama samostana „Egipat“ u Sarajevu, održan je jednodnevni duhovni susret sestara juniorki Služavki Malog Isusa, Sarajevske provincije. Susretu kojeg je organizirala magistra juniorki s. M. Ljilja Marinčić prisustvovale su sestre juniorke s. M. Nikolina Džavić, s. M. Mihaela Martinović, s. M. Rita Oborović i s. M. Pia Pilić.

Na početku susreta sestra je Ljilja pozdravila sestre juniorke i prenijela im poruku provincijske glavarice s. M. Ana Marije Kesten. Osvrnula se zatim na Konstitucije Družbe koje u članu 57 između ostaloga govore: „Mi na poseban način pripadamo Bogu i iz toga našeg posvećenja Njemu proizlazi naše apostolsko služenje braći.“ Potaknula je sestre da gaje u sebi svijest posebne pripadnosti Bogu, a onda će iz toga proizlaziti ljubav prema zajednici i prema siromasima.

Nakon uvodnih poticajnih riječi sestre Ljilje, uslijedila su izlaganja tema koje su bile povjerene sestrama juniorkama. Najprije je svoju temu predstavila s. M. Rita Oborović, a tema je bila: „Duhovnost sluge Božjega Josipa Stadlera i duhovnost Služavke Malog Isusa“. Sestra Rita je u svom izlaganju na zanimljiv način istaknula duhovnost našeg oca Utemeljitelja, ljubav prema Gospodinu i snažno pouzdanje koje je od malih nogu gajio. „Družba sestara Služavki Malog Isusa je doista pravo ogledalo Stadlerove duhovnosti. Nadbiskup Stadler  je u Družbu unio ono što je u sebi nosio“ rekla je s. Rita. Nadalje je istaknula kako su u nazivu Družbe sestara Služavki Malog Isusa sadržane osnovne smjernice duhovnosti koje sačinjavaju pogled na svijet, motivacije, ciljeve i uređenje življenja.

Drugo izlaganje pripremila je s. M. Nikolina Džavić na temu: „Molitve i zagovor sv. Ane u životu sl. B. Josipa Stadlera.“ S. Nikolina je u svom izlaganju sestrama približila lik sv. Ane, Majke Blažene Djevice Marije te iznijela neke podatke o povijesnom štovanju i spominjanju sv. Ane u apokrifnim spisima. Potom je istaknula kako je upravo devetnica sv. Ani, koju je otac Utemeljitelj zajedno sa još jednim svećenikom molio, bila ključna u nastajanju Družbe sestara Služavki Malog Isusa. Sv. Ana je, po čudesnoj pomoći nadbiskupu Stadleru za siromahe, ugrađena u same temelje Družbe. U znak zahvalnosti prema sv. Ani, sestre se za taj blagdan posebno pripremaju moleći prigodnu devetnicu, rekla je na koncu s. Nikolina.

Po završetku izlaganja s. Nikoline, sestre su se uputile u samostansku kapelu gdje su imale priliku u polusatnoj adoraciji, u tišini pred Gospodinom predahnuti i napuniti baterije. Nakon okrijepe duše u adoraciji uslijedio je zajednički ručak i druženje sa sestrama iz zajednice samostana „Egipat“.

U drugom djelu susreta je red došao na s. M. Mihaelu Martinović koja je iznijela svoje zanimljivo izlaganje na temu: „Molitva i zagovor sv. Rafaela u životu sluge Božjega Josipa Stadlera“. Isprva je sestrama približila lik sv. Rafaela arkanđela i povijest štovanja Anđela kako naučava KKC. „U svetom Pismu o svetome Rafaelu možemo čitati u Tobijinoj knjizi koja je dio Staroga zavjeta, dok o svetom Mihaelu i Gabrielu možemo čitati u knjizi Otkrivenja i evanđeljima koji čine Novi zavjet. Možda je upravo to razlog zbog kojeg je štovanje sv. Mihaela i Gabriela danas zastupljeno više nego li štovanje sv. Rafaela arkanđela. Za vrijeme Stadlerova života zasigurno je bila puno više prisutna pobožnost prema svetom Rafaelu, koji se tradicionalno u Družbi sestara Služavki Maloga Isusa slavi 24. listopada svake godine. „Izabrao se pak taj dan nasumice zato, da bude i pod pokroviteljstvom sv. Arkanđela Rafaela, koji se onako očinski pobrinuo za obitelj starog i mladog Tobije, ne bi li svojim nebeskim i milostivim pogledom gledao i na sirote djevojčice u ubožnici i na njihove odgojiteljice“, rekla je na koncu s. Mihaela.

Po završetku svakog izlaganja uslijedila je kratka diskusija i izmjena dojmova. Na koncu susreta su sestre juniorke zajedno sa s. Magistrom uživale u zajedničkom razgovoru i druženju uz kavu i kolačiće.

Vrhunac dana i juniorskog susreta bilo je sveto euharistijsko slavlje u Katedrali Presvetog Srca Isusova u Sarajevu, gdje su sestre u zajedništvu sa svećenicima i sarajevskim pukom, kao i svakog osmog u mjesecu, upućivale svoje molitve Gospodinu za proglašenje blaženim oca Utemeljitelja sluge Božjega dr. Josipa Stadlera. Svetu Misu predslavio je vlč. prof. dr. sc. Milenko Krešić, duhovnik Vrhbosanskog bogoslovnog sjemeništa u Sarajevu u koncelebraciji sa vlč. Markom Stanušićem.

Okrjepljene snagom zajedništva i božanskom ljubavlju našega Gospodina Isusa Krista koji nam se daruje u svakoj svetoj Misi, sestre su radosne pošle svaka na svoje polje služenja.

s. M. Pia Pilić

 

Galerija slika:

  Vijesti - Sve