Susret  hrvatske katoličke mladeži

Susret hrvatske katoličke mladeži

Nedelja, 6. 5. 2012.

SISAK: Središnje misno slavlje SHKM – i u Sisku okupilo je više od 30 000 mladih na prostoru velike livade ispred crkve sv. Kvirina u Sisku. Predslavitelj svečanosti bio je Kardinal Bozanić, ostali hrvatski biskupi te domaćin Sisački, biskup Vlado Košić. Nazočili su još županica Sisačko – moslavačka, gradonačelnici, svećenici, vjeroučitelji, animatori, Imam i Paroh sisački. Među raspjevanom rijekom mladih bili su učenici Druge Gimnazije, posebno oni koji su u humanitarno – volonterskoj grupi PMI (Prijatelji Malog Isusa) sa svojom vjeroučiteljicom prof. s. Dolores Brkić i deset mladih iz župe Krilo-Jesenice sa s. Rebekom Batarelo. Iz Splitske provincije Sl. M. Isusa na susretu osim s. Dolores i s. Rebeka sudjelovale su sa svojim mladima i s. Danijela, s. Mila i s. Nevena. 


Došavši u Sisak, naš autobus iz Splita srdačno je dočekala naša volonterka Antonija Bešker koja nam je podijelila prigodne kape za ovaj susret i bila nam na raspolaganju od 0 do 24. Mnoštvo mladih je pristizalo iz cijele Hrvatske, BiH, Austrije, Njemačke i Švicarske – naših hrvatskih misija. Veličanstvena procesija je krenula ispred sisačke katedrale sv. Križa preko cijelog grada kao rijeka svjetlosti do crkve sv. Kvirina. Predivno je bilo biti dio te radosne mladosti gdje smo svi kao jedan i u Ime jednog cilja ovdje. Biskup Vlado Košić izrazio nam je dobrodošlicu u Sisak, drevni grad kulture i bogate povijesti, i zaželio nam je svima ono radosno zajedništvo sa željom da HODIMO U SVIJETLOSTI. Poruku sv. Oca Benedikta 16. pročitao je povjerenik za mlade vlč. Branko Koretić gdje nas ohrabruje da odlučno hodimo i nosimo ovim svijetom svijetlost.

Prije svečanog misnog slavlja bio je trosatni bogati program u kojem je mladi čovjek mogao uživati, meditirati i pronaći jasniji, hrabriji i odlučniji hod za svoj budući život. Često nam razna svjetla zamagljuju vid ali Krist – Svjetlo svijeta otvara nam jasan put i tako i mi možemo biti svjetlo drugima u ovom često zamagljenom svijetu. Ne trebamo se bojati budućnosti, ma kako ona bila neizvjesna! Nije li Bog gospodar vremena i povijesti? Čuli smo divnu i snažnu poruku u propovijedi: ''Budite hrabri i časni građani naše domovine. Vi ste mladi ponos, i to dokazujete svaki put kada djelujete i živite časno u Ime Božje.''

Na kraju svečane mise objavljeno je kako će Dubrovnik 2014. biti domaćin SHKM – i. Oduševljenju nije bilo kraja a nadasve mi južnjaci bilo smo najglasniji!

Navečer smo Mi, PMI – a Druge Gimnazije i 10 mladih iz župe Krilo-Jesenice bili smješteni u lijepom Moslavačkom naselju Voloder, jednom od najpitomijih, najslikovitijih predjela panonske hrvatske. Mještani su nam otvorili svoje domove i srce kao naše vlastite obitelji. To mjesto, odnosno župa sv. Antuna, ima bogatu kulturnu tradiciju kao i vjerski život. Kroz bogati program i misno slavlje u župi 6.5. smo se uvjerili i uživali u narodnim nošnjama i  plesnim kolima,zboru na misi, druženju na zajedničkom ručku,gdje su bili mladi iz Zagreba, Linza ( Austrija ), Zadra, Tuzle, Lovreća,Jesenica  i mi Splićani iz II. Gimnazije. Svaka skupina se ukratko predstavila,a mi smo uz naš grad i školu kratko predstavili i  Prijatelje Malog Isusa. Za svih je to bila jedna lijepa informacija, a potvrdile su svojom nazočnošću i primjerom naše časne voditeljice s.Dolores i s.Rebeka. Tijekom pred programa u Sisku intervju za TV su dale naše učenice Dora Bjelanović, Petra Perišić i Ivana Rančić. U jednosatnoj emisiji „Stella Maris“, 9.5., u studiju  Radio Marije u Splitu,sudjelovali su govoreći o iskustvu i doživljajima iz Siska i Volodera učenici II. Gimnazije, PMI –a : Dora Bjelanović, Petra Perišić, Tonći Kačić – Bartulović, Dea Pjerov i s. Dolores Brkić.

Dora Bjelanović 3.d

Mirna Vučemilo 3.d

Petra Perišić 3.d

II. gimnazija - Split

  Vijesti - Sve