Susret odgovornih sestara

Susret odgovornih sestara

Nedelja, 6. 10. 2013.

Dana 8. listopada 2013. godine, u samostanu Antunovac u Novoj vesi, održan je godišnji susret odgovornih sestara zajednica iz naše provincije. Susret je započeo molitvom, nakon koje je uslijedilo predavanje pod naslovom Obnova na osobnoj i zajedničkoj razini, a koje je pripremila s. Ozana Krajačić iz zajednice Kćeri Božje Ljubavi.


Svoje je razmišljanje podijelila na tri dijela: što nam o potrebi obnavljanja govori Sv. Pismo, što o tome govore svete osobe iz povijesti Crkve i današnji dokumenti crkvenog učiteljstva.

Želim podijeliti nekoliko misli iz predavanja s. Ozane.

Dobro nas izgrađuje, a zlo razgrađuje. Neprestano razgovaranje o problemima sve više nas razgrađuje. Negativnosti nas paraliziraju. Umjesto toga razgovarajmo o dobru, stvarajmo konkretne projekte i rješenja naših problema.  Dobra misao – dobra riječ – dobar čin. Naglašavanje dobra, a ne problema zahtjeva svakodnevnu vježbu.

Izobilje koje danas imamo dovodi nas do površnosti, osrednjosti i mlakosti. Razvijamo samo jednu stranu života, npr. aktivizam, a to dovodi do toga da postajemo nepotpune osobe. Gubimo dimenziju dubine. Akcija i kontemplacija su se razdijelile. Akcija raste, kontemplacija stagnira. Nedostatak duhovnosti, kontemplacije dovodi do duhovne bolesti. Znati cijeniti tišinu,  znati biti sam sa sobom. Potrebno je vrijeme da bismo sve što primamo «probavili», da bi postalo dio nas. Bez tišine nema potrebne obnove. 

Odakle počinje obnova, npr. kuće? Od temelja. A mi popravljamo fasadu. Temelj našeg problema je ZAŠTO biti redovnica, a ne KAKO? Potrebno je učvrstiti naše pojedinačne temelje i duhovne temelje naših zajednica. 

Svatko ima svoje mjesto u zajednici, svoje darove, dostojanstvo. Darovi pojedinog člana postaju vlasništvo cijele zajednice. Potrebno je odricati se samoga sebe i svojih prohtjeva za dobro cijele zajednice. Danas je mučeništvo živjeti u zajednici jer njegujemo želje koje nisu usklađene sa životom u zajednici. 

Treba tražiti i razlučivati volju Božju za život zajednice. U tome nam pomaže Sv. Pismo, ali Bog govori i po svakom članu zajednice, uči nas crkveno učiteljstvo.

Želimo vidjeti plodove svoga rada, a ako ih ne vidimo padamo u depresije. Potrebna nam je vjera: vjera je suradnja s Bogom, očekivanje ispunjenja. Ljudska logika često zamračuje naš um i ne vidimo ono Božje. 

Prema riječima sv. Bazilija «Božja riječ je zajednička ljekarna u kojoj nalazimo lijek za svoje probleme.» 

Nakon pauze za molitvu, ručak i odmor, u poslijepodnevnom dijelu susreta uslijedila  su izvješća iz života zajednice.

Provincijska glavarica s. M. Katarina Penić-Sirak izvijestila je nazočne sestre o brojčanom stanju u provinciji. S. M. Jelena Burić o većim radovima u različitim zajednicama u Provinciji, a s. M. Leonida Koch o financijskom stanju. Sestre su radni dio sastanka provele u konstruktivnom razgovoru i odlukama za dobro i napredak provincije i svake pojedine sestre. 

Susret je vodila s. M. Katarina Penić-Sirak, provincijska glavarica, a na cjelodnevnom susretu je sudjelovala  vrhovna poglavarica Družbe s. M. Radoslava Radek.

  Vijesti - Sve