Susret Prijatelja Maloga Isusa

Susret Prijatelja Maloga Isusa

Subota, 28. 5. 2011.

TRILJ: Oko 850 Prijatelja Maloga Isusa, vanjskih suradnika sestara Služavki Maloga Isusa s područja Splitsko-makarske nadbiskupije imali su u subotu 28. svibnja svoj godišnji susret u župi sv. Mihovila u Trilju. Geslo je susreta bilo: "Obitelj, zajednica vjere i života". Susret je bio mali doprinos u Godini obitelji, duhovnoj obnovi naših obitelji i susretu pape Benedikta XVI. u Zagrebu s katoličkim obiteljima.


Prije podne je misno slavlje predvodio dekan Cetinskoga dekanata i župnik Trilja don Stipe Ljubas uz koncelebraciju svećenika PMI. Oni su na oltaru bili okruženi prvopričesnicima, koji su na svojim bijelim majicama sami nacrtali Maloga Isusa. U propovijedi je govorio o Isusu, našem prijatelju i našem međusobnom prijateljstvu. Molitva vjernika bila je upućena Duhu Svetom kako bi susret pape Benedikta s hrvatskim vlastima, mladima, a posebno s obiteljima bio plodonosan. Dvije gimnazijalke pročitale su na kraju mise svoju molitvu pod naslovom: "Moja obitelj, Isus i ja".

Nakon mise prisutni su se mogli okrijepiti u lijepom parku uz rijeku Cetinu, uštipcima i trešnjama koje su im velikodušno nudili domaćini. Poslijepodnevni susret pod Stadlerovim geslom: "Imaj prema Bogu srce djetinje" započeo je pozdravom provincijalne glavarice s. Sandre Midenjak. Bile su prisutne i sestre iz Generalne uprave u Zagrebu. Kroz program je vodila Ivana Grubišić. Sve je bilo protkano Stadlerovim duhom, crticama iz njegova života u usporedbi s papom Benediktom i blaženim Ivanom Pavlom II. Nastupio je zbor sestara Služavki Maloga Isusa s nekoliko pjesama, a najupečatljivija je bila "Bogu i sirotinji (Josipu Stadleru)" za koju je stihove napisao don Ante Mateljan, a glazbu don Šime Marović. Mlada pjesnikinja Branka Mlinar PMI i suradnica od prvog broja glasila "Prijatelj malenih" pročitala je svoje djelo "Spomen mojoj baki," koje je sve dirnulo. Triljske mažuretkinje izvele su svoj program koji je unio duh razigranosti u dvoranu. Njihova voditeljica Anita Dukić je već dugo godina PMI te se trudi oko njihove duhovne izgradnje. Igrokaz "Stadlerova obitelj" koji je napisala s. Vesna Mateljan, a uvježbala s. Zdenka Tomas, izveli su Prijatelji Maloga Isusa: djeca, mladi i obitelji iz župe Trilj. Prikazana je Stadlerova obitelj u kojoj je rastao kao dijete, a onda ostao bez svoje obitelji. Bog mu je dao Crkvu kao ljubljenu obitelj. Kad je došao u Bosnu siromasi su postali njegova privilegirana obitelj za koju je ustanovio Družbu sestara Služavki Maloga Isusa. Prijatelji maloga Isusa sudjeluju u njihovoj karizmi. Na kraju je bilo izvlačenje lutrije. Prihod od 5550 kuna prikupljen od lutrije i radova PMI koji su se prodavali na stolićima u dvorištu namijenjeni su za najsiromašnije obitelji u Africi: u Tanzaniji gdje djeluju dvojica misionara iz župe Trilj, don Nikola Sarić i don Dražen Klapež. U predvorju dvorane bila je izložba literarnih i likovnih radova PMI na temu obitelji. Na kraju programa prisutnima se obratio gradonačelnik Ivan Šipić, po struci vjeroučitelj, koji je izrazio svoje zadovoljstvo što se susret PMI događa u njegovu gradu. Između ostaloga, istaknuo je da je Isus pravi prijatelj koji nikada ne izdaje. (ika)

  Vijesti - Sve