Susret roditelja naših sestara

Susret roditelja naših sestara

Subota, 10. 7. 2010.

GROMILJAK: U organizaciji s. provincijalke Marine Piljić, održan je u "Kući Navještenja" u Gromiljaku prvi susret roditelja sestara Sarajevske provincije Bezgrješnog Začeća BDM, koji je upriličen u povodu skore proslave 120. obljetnice postojanja naše Družbe. Susret je započeo u župnoj crkvi Imena Marijina u Gromiljaku prigodnim glazbeno-meditativnim programom, nakon kojeg je bila svečana sveta Misa, što ju je predvodio uzoriti kardinal Vinko Puljić, nadbiskup vrhbosanski, u koncelebraciji s mjesnim župnikom preč. Markom Perićem, župnim vikarom iz Brestovskog fra Vinkom Tomasom, i Kardinalovim tajnikom vlč. Oliverom Jurišićem.


Na početku programa župnik iz Gromiljaka, preč. Marko Perić, pozdravio je uzoritog kardinala Puljića, provincijalnu glavaricu s. Marinu Piljić i sve nazočne roditelje i sestre. Zatim je s. provincijalka Marina uputila svoju pozdravnu riječ, istaknuvši vjerne suputnike povijesti Družbe sestara Služavki Maloga Isusa koji su tkali njezinu povijest, rekavši: „Naša Družba sestara Služavki Maloga Isusa ide u susret proslavi 120. obljetnice svoga postojanja. U svom relativno dugom hodu doticala je i boli i ljepote, ali je uvijek ponajviše na svojoj strani imala dobre suputnike koji su joj pomagali graditi povijest čudom ljubavi. (...) Mnogi su to koje mi nije moguće nabrojiti, ali neka mi bude dupušteno istaknuti one ključne. Tu je naš otac Utemeljitelj, sluga Božji Josip Stadler, koji nam ostavi primjer sveta života i povjeri karizmu služenja. Tu su naše žive i preminule sestre, koje vlastitim opredjeljenjem za Boga posvjedočiše svoju zagledanost u Maloga Isusa preko rubnih ljudi svih vremena. Tu ste vi, dragi roditelji naših sestara živih i preminulih, koji ste primjerom vjere, molitve i žrtve bili podupiratelji Božjega projekta nama povjerena. Tu je naša draga Vrhbosnska nadbiskupija u kojoj smo nikle, sa svojim Pastirima nadbiskupima, nasljednicima našeg oca Utemeljitelja, sa svojim svećenicima. Tu su brojni dobročinitelji koji u našem radu prepoznaše djelo Božje, te nam u svim nedaćama, posebno u ratnim, pomogoše izgrađivat porušeno i biti nam blizu svojom ljudskom dobrotom i solidarnošću“. Na kraju je sestra Provincijalka zahvalila uzoritom Kardinalu što je rado prihvatio podijeliti sa svima zajedništvo lijepog događaja, zahvalila je župniku na otvorenosti, susretljivosti i suradnji sa sestrama, te svima koji su sudjelovali u oragnizaciji ovoga susreta.

Nakon prigodnog programa započela je u 11 sati sveta Misa, koju je uzveličao svojim pjevanjem župni zbor iz Gromiljaka pod ravnanjem s. Marinele Zeko, katehistice. U svojoj propovijedi uzoriti je Kardinal istaknuo kako je Bog htio upravo kroz obitelj ostvarivati svoj plan od samog početka stvaranja, pa sve do danas. Obitelj je prvo gnijezdo iskustva ljubavi, kroz koje smo se i mi svi osposobili ljubiti. Kardinal je pozvao roditelje da ostanu povezani sa svojom djecom, ali ne navezani, da slave Boga što je pozvao njihovo dijete u redovnički stalež i da nikada svojoj djeci ne zapriječe Božji put. I na kraju izrazio je svoje divljenje sluzi Božjem Josipu Stadleru, prvom nadbiskupu vrhbosanskom i našem Utemeljitelju, kako je postojano bio vjeran i u onim najtežim trenutcima uzdajući se u Boga, te i nas pozvao da tako činimo i da uvijek ostanemo oslonjeni na Njega.

Radost zajedničkog susreta i slavlja nastavila se za obiteljskim stolom u sestarskoj kući, u pravom obiteljskom duhu. Za vrijeme objeda s. Provincijalka je izrazila radost da je došlo do ovoga susreta, te je u radosnom zajedništvu čestitala uzoritom kardinalu Puljiću njegovu 40. obljetnicu misništva, koju je proslavio na svetkovinu svetoga Petra i Pavla 2010. godine.

  Vijesti - Sve