Susret sa slugom Božjim Josipom Stadlerom u riječi, pjesmi i molitvi

Susret sa slugom Božjim Josipom Stadlerom u riječi, pjesmi i molitvi

Srijeda, 23. 1. 2013.

Susret sa slugom Božjim Josipom Stadlerom u riječi, pjesmi i molitvi održan je u predvečerje spomendana 170. obljetnice njegova rođenja i krštenja, u srijedu 23. siječnja u župnoj crkvi Gospe brze pomoći u Slavonskom Brodu. Susret je okupio stotinjak krizmenika te župe i ostalih mladih, a započeo je uvodnim mislima domaćeg župnika Ivana Lenića. Župnik je mladima posvjestio važnost upoznavanja s likom Josipa Stadlera, koji je kršten upravo u njihovoj župnoj crkvi te kao dječak hodao ulicama njihova grada.


„Da, ovim našim ulicama je hodao i trčao taj „zlatni dječak“, kako su ga od milja zvali, sklanjao se na molitvu u našu obližnju franjevačku crkvu, prolazio sve radosti, ali i tjeskobe odrastanja. Taj početak zasigurno je dao temelje svemu onome što će dalje uslijediti u njegovu životu“, naglasio je župnik Lenić, te pozvao mlade da zajedno zahvale Bogu za milost Stadlerova početka među njima kao i za sve ono što je poslije u svom pastoralnom djelovanju u Bosni činio i za svoj grad i njegove stanovnike.

S. Kristina Adžanić, članica družbe Služavka Maloga Isusa slikom i riječju provela je mlade kroz životnu stazu sluge Božjega Josipa Stadlera, te im prezentirala neke od Stadlerovih znakovitih misli o vjeri, kao poticaj na njegovo nasljedovanje u ovoj Godini vjere. Iz prigodnoga se vidjelo koliko je Stadler bio vezan, oslonjen na Boga; koliko nam u jednostavnosti svoje osobnosti 'otkriva' tajnu svoga puta i uopće sretnoga života. „Bio je čovjek vjere iz koje je izrastalo sve ono što je u životu činio“, poručio je na kraju župnik Lenić te u zajedništvu s mladima predmolio molitvu za proglašenje blaženim sluge Božjega Josipa Stadlera. Potom su u tihoj procesiji kroz ulice župe došli do Stadlerova spomenika, zapalili svijeće te zajedno otpjevali pjesmu Krist na žalu.

Bila je to priprava za proslavu 170. obljetnice Stadlerova rođenja i krštenja, koja se pod geslom „Nasljedujmo njegovu vjeru“, posebno svečano obilježava u četvrtak 24. siječnja. U 16.45 sati je molitva uz polaganje cvijeća i lampiona kod Stadlerova spomenika, u 17.30 molitvena priprava u župnoj crkvi, a u 18 sati svečanom euharistijskom slavlju predsjeda kardinal Vinko Puljić, nadbiskup metropolit vrhbosanski. (kta/b.l.)

  Vijesti - Sve