SUSRET SESTARA SURADNICA U PASTORALNOM RADU I ANIMATORA DRUŠTVA PRIJATELJA MALOG ISUSA

SUSRET SESTARA SURADNICA U PASTORALNOM RADU I ANIMATORA DRUŠTVA PRIJATELJA MALOG ISUSA

Subota, 25. 2. 2017.

Tema: Uloga i zadaća laika u Crkvi i u svijetu.

Što mi je činiti da baštinim život vječni? Mk 10, 17

Gromiljak, 25. veljače 2017.

U subotu, 25. veljače 2017. god. u Kući Navještenja u Gromiljaku održan je susret sestara suradnica u pastoralnom radu Družbe sestara Služavki Malog Isusa i animatora Društva Prijatelja Malog Isusa (Sarajevo, Vitez, Lug-Brankovići, Prozor, Neum, Voćin, Gromiljak), a tema susreta je bila: „Uloga i zadaća laika u Crkvi i u svijetu. Što mi je činiti da baštinim život vječni? Mk 10, 17“


Srdačnu dobrodošlicu i riječi pozdrava sestrama i PMI uputila je pročelnica DPMI, s.Marina Perić, te provincijska glavarica provincije Bezgrešng začeća BDM, s. Admirata Lučić. Susret je započeo upoznavanjem sudionika kroz igru s konopcem kojeg su sudionici nasumično bacali jedan ka drugome nakon što bi rekli nešto o sebi. Na taj način su načinili mrežu koja simbolizira poziv koji Bog upućuje svakom čovjeku, pa tako i PMI-a, da budu ribarima ljudi jer Bog sve nas poziva da svojim primjerom i životom svjedočimo Isusa Krista. Nakon upoznavanja don Marko Šutalo je održao predavanje koje je započeo evanđeoskim tekstom koji govori o bogatašu i Kraljevstvu Nebeskom. U svom predavanju don Marko je istakao važnost življenja kršćanskih vrijednosti u vlastitom životu kako bi druge mogli vlastitim primjerom pozvati na nasljedovanje Krista. Također je naglasio važnost molitve kao odlike istinskog vjernika i marljivog rada po uzoru na sl.Božjeg Josipa Stadlera kako bi bili svjedoci evanđeoskih vrjednota na radnome mjestu.

Potom je usljedio rad u grupama gdje su sudionici razgovarali o ulozi vjernika laika u Crkvi te ulozi obitelji kao Crkve u malom. Po završetku rada u grupama svi okupljeni su se uputili prema samostanskoj kapeli i zajedno uputili svoje molitve Bogu.

U popodnevnim satima usljedilo je predstavljanje radova u kojima je na poseban način naglašen osjećaja pripadnosti laika Crkvi te njihova uloga i zadaća u istoj. Svijedočiti Krista u svijetu je trajni poziv i zadatak. To je ujedno i izbor kojeg svaki kršćanin treba biti svjestan.

Na kraju samog susreta prigodnu riječ svim okupljenimam uputila je s. Admirata zahvalivši DPMI na otvorenosti i suradnji u pastoralnom djelovanju sestara SMI te pozvala animatore da mole za sestre, za to predivno Božje remek djelo koje je Bog proizveo po velikom Stadleru. Također je pozvala mlade da se uključe u programe koje nudi Crkva te na taj način postanu Kristovi svjedoci u svijetu.

Na kraju susreta klanjali su se Isusu pred Presvetim Oltarskim Sakramentom te su PMI i ostali vjernici imali mogućnost pristupiti sakramentu sv. Ispovijedi i sudjelovati na svetoj misi koja je bila ujedno i misa zahvalnica za dobročinitelje.

Karolina Tolo, animator PMI

  Vijesti - Sve