Susreti za prepoznavanje Bitnoga

Susreti za prepoznavanje Bitnoga

Srijeda, 27. 8. 2014.

Stručni skup državne razine s nazivom Katehetska ljetna škola (KLJŠ) održan je u Zagrebu za vjeroučitelje u srednjim školama od 21. – 22. kolovoza 2014. godine. Tema je bila ''Film i novi digitalni mediji u nastavi vjeronauka''. Na ovoj edukaciji sudjelovala je s. Dolores Brkić.


Za vjeroučitelje u osnovnim školama stručni skup KLJIŠ-e održan je u Splitu od 25.-27. kolovoza 2014. godine s temom: ''Koncilske teme u nastavi vjeronauka''. Među 350 vjeroučitelja sudjelovalo je trinaest katehistica Služavki Malog Isusa Splitske provincije: s.Vlasta, s.Marijana, s.Vedrana, s.Marinela, s. Dulcelina, s.Rebeka, s.Terezija, s.Marijanka, s.Danijela, s.Jelena, s.Branimira, s.Roka i s.Dolores.

Prvi dan na svečanom otvorenju u Splitu i prijepodnevnim predavanjima nazočile su Provincijalka s.Anemarie Radan i njezina zamjenica s.Eduarda Marić. Po završetku KLJŠ-e, 27. kolovoza pristigle su uglavnom i ostale sestre katehistice i sestre koje rade s Prijateljima Maloga Isusa okupivši se u Provincijalnoj kući sv.Ane na zajedničkom ručku i radnom nastavku.

Nakon sestrinskog druženja i srdačne dobrodošlice Provincijalne uprave i sestara, započeli smo svoj radni dio pod temom : ''Prepoznavanje Bitnoga''. Ovaj rad možemo nazvati produžena grana navedenih katehetskih edukacija, ali i našeg redovničkog djelovanja. Zamolili smo Duha Božjega da bude među nama. Provincijalka s.Anemarie s nekoliko uvodnih i poticajnih riječi zamolila sestre da budu otvorene dati smjernice kako svjedočenjem ići u susret 125. obljetnici Družbe. Ujedno nas je posjetila na slavlje zajedništva i molitve za Dan Provincije koji će biti u Hrvatskom Lurdskom svetištu Vepric.

U radu je također nazočila s.Eduarda kao iskusna voditeljica PMI-a po župama u kojima je pastoralna djelovala.

Daljnji dio rada kako je i planirano vodila je s.Dolores Brkić, pročelnica za PMI. Na samom početku pokušala je motivirati da se ne obeshrabrimo u radu i djelovanju iako ponekad kao i Isusovi učenici kažemo: ''Učitelju, svu noć smo se trudili, ali ništa …''.

Kroz razgovor smo prebirali smisao, ciljeve, uspjehe, neuspjehe, sumnje, svitanja i zalaženja, rad na žegi, vjetru, kiši, ali nadasve u lahoru i bonaci … s Prijateljima Maloga Isusa.

Prisjetili smo se riječi Nadbiskupa Barišića i Hranića na uvodnoj riječi katehetskih škola: ''Vjeroučitelji nose veliku odgovornost za buduće naraštaje…'' Povezali smo to s našom odgovornošću za djelovanje sa DPMI-a kroz zajedničko zalaganje promicanja karizme naše Družbe uprisutnjujući Evanđelje u konkretne situacije. Ostaje uvijek bitna i suvremena misao našega Utemeljitelja Stadlera: ''Imaj srce!''

Imati srce i biti prijatelj s Isusom najbolja nam je motivacija u radu i življenju. Ako odustaješ od Isusa na bilo koji način kao i raznim situacijama potrebnika, ni tebe više nema. Nestajemo!

Isus nas poziva: ''PREPOZNAJ ME!'', te da zajedno hodimo i gradimo zajedništvo. Ondje gdje nam je blago, tu će nam biti i srce, naš rad, djelovanje, naš govor …

Ako je Isus naše blago, nema onda nepremostivih poteškoća i zapreka u djelovanju i radu s PMI-a.

Rekao je Papa Franjo u jednoj propovjedi: ''Nemojmo utočište tražiti u jadikovkama, one štete srcu''. Ići nam je naprijed kao Abraham i ponekad u nepoznato. Po našoj vjeri uslijedit će blagoslov.

Pročelnica je zahvalila Provincijalki na ukazanom povjerenju, članicama Vijeća za PMI-a, svim sestrama u različitom zalaganju i nastojanju, te motivirala za slijedeću misijsku izložbu.

Sudionice su upoznate s imenom gospođa Mirjana Zemunik, novoizabrana i od Vrhovne uprave imenovana članica u Vrhovnoj upravi za DPMI-a iz Splitske provincije. Zahvalni Bogu i sestrama u provincijalnoj kući za mogućnost ugodnog druženja i prebiranja, kroz situacije PREPOZNATI BITNOGA posebno kroz ostvarivanje naše karizme kod PMI-a.

U smiraj dana pošli smo svojim zajednicama nastaviti poslanje.

s. Dolores Brkić

  Vijesti - Sve