Svečana akademija prigodom 80. obljetnice dolaska sestara Služavki Maloga Isusa u Doboj

Svečana akademija prigodom 80. obljetnice dolaska sestara Služavki Maloga Isusa u Doboj

Subota, 1. 10. 2022.

Svečana akademija povodom proslave 80. obljetnice dolaska sestara Služavki Maloga Isusa provincije Bezgrešnog Začeća Blažene Djevice Marije održana je u Doboju 1. listopada 2022. godine u dvorani hotela Park,  koji je smješten nedaleko od samostana svete Male Terezije, koji je na današnji dan proslavio i svoj patron.. Samom programu prethodilo je svečano Euharistijsko slavlje, koje je predvodio vrhbosanski nadbiskup mons. Tomo Vukšić, uz koncelebraciju većeg broja svećenika.

Program je, glazbenom kompozicijom na gitari, otvorila učenica petog razreda osnovne glazbene škole Markus Portugal, Sara Đerić. Nakon uvodne točke, cijenjeni skup pozdravila je provincijska poglavarica s. Ana Marija Kesten. Između ostaloga, s. Ana Marija je posebne pozdrave uputila najprije vrhovnoj glavarici Družbe; s. Mariji Banić, potom dobojskom župniku; vlč. Juri Babiću, svim svećenicima i sestrama, među kojima je posebno istaknula sestre koje trenutno djeluju u samostanu svete Male Terezije u Doboju. Riječi pozdrava s. Ana Marija je uputila gradonačelniku grada Doboja; gospodinu Borisu Jeriniću, zamjeniku gradonačelnika; gospodinu Slavku Kovačeviću, poslaniku u Parlamentalnoj skupštini BiH; gospodinu Obrenu Petroviću, te predstavnicima Srpske pravoslavne crkve, Islamske i Židovske zajednice koje su prisutne u gradu Doboju.

Nakon pozdravnih riječi, uslijedilo je povijesni hodogram dolaska sestara Služavki Maloga Isusa, kojeg je, u vrlo lijepom izlaganju predstavila s. M. Ljilja Marinčić. „Zašto je sestrama Služavkama Maloga Isusa Doboj bio i ostao tako važan? Osim toga što ima svoju ljepotu, uz Doboj našu redovničku zajednicu veže nešto puno više, a to je želja našeg oca Utemeljitelja – prvog vrhbosanskog nadbiskupa sluge Božjega dr. Josipa Stadlera – da ovdje živimo, radimo i svjedočimo. Mi u Stadlerovoj želji prepoznajemo Božju volju i poslanje za nas ovdje u Doboju. Stoga je za našu prošlost, sadašnjost i budućnost bitna davna Stadlerova želja, koju je priopćio negdašnjem Dobojskom župniku preč. Petru Ajvazoviću da njegove sestre dođu u Doboj. Želja se nije ostvarila odmah i na način kako ju je Utemeljitelj zamislio, ali se ipak ostvarila, živi do danas i živjet će, ako Bog da, i u buduće“ – uvodne su riječi koje je sestra Ljilja izrekla. U svojem izlaganju s. Ljilja je kronološki iznijela najvažnije događaje, koji su duboko utkani u životima sestara koje su djelovale u Doboju; bilo to za vrijeme rata, prije rata ili u nekom drugom ozračju. Svoje izlaganje s. Ljilja je završila riječima: „U ime naše redovničke zajednice zahvaljujem Bogu na svim milostima tijekom ovih 80 godina djelovanja u Doboju. Našu budućnost povjeravamo Bogu i našoj nebeskoj zaštitnici svetoj Maloj Tereziji koju častimo u našem samostanu i kojoj povjeravamo potrebe grada, župe i svih ljudi koji se preporučuju u naše molitve.“

Nakon predavanja uslijedila je glazbena numera koju je izvela učenica četvrtog razreda osnovne glazbene škole Markus Portugal, Selma Hadžić.

 Zvuk zvona, naziv je glazbene numere, ali i predivna slika za služenje, koje dodatno oplemenjuje djelovanje sestara u samostanu svete Male Terezije u Doboju. Gradonačelnik grada Doboja, gospodin Boris Jerinić prepoznao je rad i ulogu sestara Služavki Maloga Isusa u Doboju. U znak zahvalnosti provincijalna poglavarica; s. Ana Marija Kesten i predstojnica samostana svete Male Terezije; s. Vladislava Blažević uručile su sliku svete Male Terezije, gospodinu Borisu Jeriniću.

„Ova zajednica je prolazila teška vremena u prošlosti, to je nešto što se ne smije ponovno dogoditi,“ riječi su koje je gradonačelnik uputio sestrama, ali i cijelom skupu. Prozvavši sestre „biserom grada Doboja,“ gradonačelnik je izrazio još jedno veliko priznanje sestrama, zaželivši da njihovo djelovanje traje vječno.

Svečanu akademiju, kompozicijom Valcer zaključila je mlada glazbenica Sara Đerić.

Daljnje druženje i slavlje 80. obljetnice nastavljeno je u restoranu hotela Park. Ovom događaju odazvali su se mnogi svećenici, sestre, te vjernici župe Doboj.

s. M. Mihaela Martinović

 

Galerija slika:

  Vijesti - Sve