Svečanost zavjeta i ulazak u novicijat

Svečanost zavjeta i ulazak u novicijat

Utorak, 14. 8. 2012.

GROMILJAK: 14. kolovoz 2012. Na uočnicu Velike Gospe, 14. kolovoza sestre Služavke Maloga Isusa Provincije Bezgrješnog začeća BDM proslavile su u Gromiljaku obljetnice svojih zavjeta. Zlatni jubilej - 50. godina zavjeta imala s. Mercedes Mijatović i s. Simoneta Lovrić. Srebreni jubilej - 25. obljetnicu zavjeta s. Ana Marija Kesten i s. Ljilja Marinčić. Obnovu zavjeta imala je s. Stana Matić. Ulazak u prvu i drugu godinu novicijata triju novakinja. Neposredna priprava za veliku i dragu svečanost bile su šestodnevne duhovne vježbe, koje je u Kući Navještenja u Gromiljaku predvodio fra Vuk Buljan, franjevac Provincije Presvetog Otkupitelja iz Splita.


Prije početka Svete mise bio je u 15.30 sati u samostanskoj dvorani obred pripuštanja u prvu godinu novicijata kandidatica Ane Prkić i Sandre Kapetanović, te ulazak u drugu godinu novicijata i primanje redovničkog odijela s. Jelene Jovanović. Obred je, u nazočnosti roditelja, braće, sestara, prijatelja, svećenika i sestara Služavki Maloga Isusa, vodila provincijska glavarica s. Admirata Lučić. Ona je toplim i srdačnim riječima pozdravila sve nazočne, izrazila veliku zahvalnost Gospodinu za nova zvanja koja je podario Družbi i Provinciji i zazvala dragu Nebesku Majku Mariju, da ih i nadalje svojim majčinskim zagovorom prati u njihovom životu. Posebnu riječ zahvalnosti i priznanja uputila je s. Luciji Blažević, prefekti kandidatica, koja je ove kandidatice kroz pune četiri godine majčinski vodila i strpljivo podučavala o redovničkom životu. Zatim je predstavila novu učiteljicu novakinja, s. Marinu Piljić, koja je bila provincijska glavarica i koja ih je primila u Provinciju, i predala joj je dekret Vrhovne glavarice Družbe, kojim je imenovana na tu službu.

Nakon svršenog svečanog obreda sestre svečarice i svi prisutni su se uputili u procesiju prema župnoj crkvi Imena Marijina, u kojoj je u 16 sati bilo svečano euharistijsko slavlje koje je predvodio fra Vuk, uz suslavlje još deset svećenika među kojima su bili mons. Joseph Arshad, tajnik Apostolske nuncijature u Sarajevu, te mons. Jean-Piere Brard, (koji je za vrijeme Domovinskog rata u BiH bio vojni francuski kapelan u Sarajevu i uvelike pomagao Crkvi i svim ljudima) s dvojicom svećenika Francuza.

Na samom početku Svete mise uslijedilo je predstavljanje sestara slavljenica. Iza pročitanog Evanđelja bio je obred zavjetovanja sestara, koje su prema propisima Konstitucija Družbe, pred provincijskom glavaricom i svim pukom, ponovno obećale vjernost po zavjetima do konca života. U svojoj propovjedi koju je fra Vuk temeljio na Lukinu Evanđelju (Lk 9, 57-62), da lisice imaju jazbine, ptice nebeske gnijezda, a Sin čovječji nema gdje bi naslonio glavu, pozvao je sestre da i one poput svog Učitelja Isusa, unatoč svih životnih nedaća, svu svoju nadu stave u Gospodina, a za nagradu imat će stostruko. Budete li se na Gospodina oslanjale i bile mu do kraja vjerne, imat ćete Boga u sebi i tada ćete biti najbogatije na svijetu, rekao je fra Vuk okupljenim sestrama.

Iza popričesne molitve slavljenicama se je obratio mons. Arshad, tajnik Apostolske nuncijature u Sarajevu, izrazivši im srdačne čestitke i zahvalu Gospodinu za njihov odziv u službi Isusu po svetim zavjetima. Zaželio je svakoj sestri i cijeloj Družbi da Vječni Svećenik Isus s obiljem svoga blagoslova i dalje prati njihovo služenje u zajednici i Crkvi! Potom je svakoj uručio prigodni dar i s njima podijelio radost zajedništva njihova slavlja.

Na koncu Svete mise slijedila su zahvalne molitve svake sestre slavljenice ponaosob i sestara novakinja. Bilo je dirljivo čuti kako su iz dubine srca izgovarale riječi zahvale Gospodinu za sve primljene milosti, za dar zvanja, za roditelje, braću, sestre, odgojiteljice, Družbu i sve koji su im pomagale u redovničkom hodu.

Misno slavlje uzveličao je lijepim pjevanjem zbor sestara pod ravnanjem s. Marinele Zeko. Na Svetoj misi i cijeloj svečanosti bio je veliki broj rodbine sestara svečarica, braće svećenika, sestara Služavki Maloga Isusa i nekoliko sestara franjevki na čelu s njihovom provincijskom predstojnicom s. Ivankom Mihaljević. Vrhovnu poglavaricu sestara Služavki Maloga Isusa, s. Radoslavu Radek, predstavljala je njezina zamjenica s. Vesna Mateljan.

Nakon Svete mise slavlje se nastavilo kod obiteljskog stola. Sve je bilo organizirano na otvorenom u dvorištu Kuće Navještenja. Za sve radosti dana i sestarskog predanja Gospodinu hvala i slava! (kta/ssmi)

  Vijesti - Sve