Svečeno otvorenje Godine posvećenog života za Zagrebačku nadbiskupiju

Svečeno otvorenje Godine posvećenog života za Zagrebačku nadbiskupiju

Subota, 13. 12. 2014.

U zagrebačkoj prvostolnici, na treću nedjelju došašća, 14. prosinca 2014. službeno je otvorena Godina posvećenog života za Zagrebačku nadbiskupiju, na čemu je sudjelovao velik broj naših sestara. Sakramentom Ispovijedi započela je neposredna priprava za slavlje. U sklopu meditativno-molitvenog programa Redovnički band aid izveo je himnu "Hvala redovnika" pod ravnanjem mo. Vinka Karmelića.


Uslijedilo je slaganje loga Godine posvećenog života u kojem su sudjelovale naše sestre s. M. Marta Vunak i s. M. Martina Vugrinec. Logo se sastoji od slijedećih dijelova: golubice, vode, tri zvijezdice, globusa u obliku poliedra te natpisa: posvećeni život u Crkvi, Evanđelje, proroštvo i nada. S. M. Marta je nosila simbol "vodu", a s. M. Martina uljanicu pored natpisa "nada". Uslijedilo je euharistijsko klanjanje za sve one koji žive posvećeni život povjeravajući Kristu sve što imamo i jesmo. Svečano euharistijsko slavlje koje je predslavio zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić. Sve okupljene pozdravio je predsjednik Hrvatske konferencije viših redovničkih poglavara i poglavarica fra Jure Šarčević, OFMcap, koji je istaknuo kako se osjeća nedostatak radosti i zajedništva u našem sekulariziranom društvu, pa i među redovnicima. Stoga nas poziva da kroz ovu Godinu posvećenog života postanemo uporišne točke razumijevanja i zajedništva u društvu. Redovnički band aid je pjevanjem uzveličao euharistijsko slavlje. Naša s. M. Mihaela Vuković sudjelovala je u molitvi vjernika.

Kardinal Josip Bozanić je u svojoj propovjedi naglasio kako kroz ovo euharistijsko slavlje ponajprije zahvaljujemo Bogu za dar redovnika i redovnica. Potaknuo je sve redovnike i redovnice te Bogu posvećene osobe: "Gledajte u budućnost u koju vas šalje Duh da učinite još velikih stvari! (...) Svjedočite: Radujem se u Gospodinu, radujem!" Istaknuo je kako redovnici, redovnice i druge Bogu posvećene osobe trebaju pokazati da je Bog sposoban ispuniti naše srce i učiniti nas sretnim, a nasljedovanje s tugom je žalosno nasljedovanje. U našem društvu promiče se kult efikasnosti, salutizma i uspjeha, a mi smo poslani upravo onima na egzistencijalnim periferijama, kako nas upućuje papa Franjo. Kardinal smatra kako nije toliko važno organizirati kampanje za zvanja, već biti sretni muškarci i žene koji će privući druge. Pozvao nas je na evanđeoski radikalizam i prokazivanje zla u društvu. Istaknuo je kako je duhovnost zajedništva mjera redovničkog kredibiliteta i podsjetio nas da Bog mora imati prvo mjesto u našoj službi braći ljudima.

Ova Godina posvećenog života i priprava za jubilej, 125. godišnjicu naše Družbe neka nam bude milosno vrijeme u kojem ćemo obnoviti našu vjernost Bogu i predanje, nastojati oko izgradnje što kvalitetnijeg zajedništva među nama i prilika da uistinu možemo cijelim bićem odražavati i klicati "Radujem se u Gospodinu, radujem!"

  Vijesti - Sve