Svjetiljka koja svijetli, Stadlerov jubilej u Sarajevu

Svjetiljka koja svijetli, Stadlerov jubilej u Sarajevu

Petak, 14. 12. 2018.

U životu bilo koje osobe kad se obilježava neki jubilej,emocije, očekivanja, doživljaji, svrhovitost življenja i djelovanja ostavljaju poseban trag. Ova godina 2018. bila je u znaku sluge Božjeg Josipa Stadlera zbog trostrukih jubilarnih godina; rođenja, svećeništva i naglašeno 100. obljetnica od prelaska u vječnu domovinu. Njegov život ispisan je tropletom: duhovnost, znanost, graditeljstvo. 


Izuzetna osobnost od siromašnog siročeta postao blagom Crkve. Njegovim odlaskom u vječnost nije sve stalo jer djela govore a on svijetli. Pobrinuo se On i osnovao Družbu sestara Služavki Maloga Isusa i ostavio sveti znamen kao vodilju:

                                     Imaj prema Bogu srce djetinje

                                     Prema bližnjemu srce materinje

                                     Prema sebi srce sudačko.

Tijekom vremeplova Družbe osnovano je i Društvo Prijatelja Maloga Isusa koji nastoje uz sestre živjet Stadlerovu karizmu, brigom za Isusovu najmanju braću te molitvom jačati djelovanje na slavu Maloga Isusa. Ponosni smo kao članovi Društva PMI-a jer nam je ukazana milost da sa sestrama iz splitske provincije sa našom pročelnicom s. Dolores Brkić možemo sudjelovati na završnoj proslavi u Sarajevu. Ujedno nas 6 članova kao predstavnici Društva PMI-a zahvalni smo provincijalki s. Anemarie Radan za iskazano povjerenje i poklon, a s. Anamariji Kesten ravnateljici Društva za smještaj u Sarajevu. Doživjeli smo da smo dio Družbe. Svečana akademija koja je bila u sarajevskom kazalištu impresionirala nas je jednostavnošću a ujedno vrlo svečano baš onako kako Stadler zaslužuje. Budući da on svijetli svojom veličinom osjetilo se na sestrama koje su zračile zahvalnošću i pozitivnim ponosom. Naše sestre su velike glazbenice i pjevačice!!!

Slijedeći dan u katedrali svečano zahvalno Euharistijsko slavlje bilo je na takvom nivou kao da je Stadlerova beatifikacija. On to jest u našim srcima. Posebno je svih dirnula obnova zavjeta svih sestara i molitva sa kardinalom mons. Vinkom Puljićem i svećenicima na Stadlerovu grobu uz mnoštvo sestara koje su molile i pjevale sa srcem, vjerom i zahvalnošću.

Dio druženja za obiteljskim stolom žario je jedinstvo, radost i ljepotu služenja u Crkvi na slavu Maloga Isusa. Međusobno smo komentirali kako je to plod predanja ali i zagovora Velikog Stadlera. Molimo ga svi zajedno da Družbi izmoli podmladak da živi i svijetli poput svog Utemeljitelja. Nama članovima Društva PMI-a neka podari Mali Isus žarče djelovanje koje će biti proljeće Družbe i Crkve.

 Vesna Mamić i Zrinka Ančić, PMI-a SPLIT

 

Galerija slika:

  Vijesti - Sve