Svjetski dan beskućnika

Svjetski dan beskućnika

Četvrtak, 10. 10. 2013.

''Nitko gladan,nitko bez krova nad glavom i nitko bez podrške'' bio je slogan akcije 10. listopada povodom obilježavanja Svjetskog dana beskućnika. Diljem svijeta obilježen je ovaj dan. U Hrvatskoj je obilježen u 7 gradova: Zagreb, Split, Karlovac, Pula, Rijeka i Varaždin.


Split je ovaj dan obilježio na rivi u organizaciji udruge MOST gdje je više stotina mladih volontera, u tišini zajedno s beskućnicima, sjedilo na kartonskoj kutiji s transparentima u rukama. Među njima bili su vrlo aktivni volonteri iz Druge Gimnazije, članovi PMI-a zajedno sa s. Dolores Brkić.

Kartonske kutije simbol su cijelog imanja koje beskućnik posjeduje.

Hrvatska mreža za beskućnike temeljena je na  vrijednostima: HUMANOST, SOLIDARNOST I LJUDSKO DOSTOJANSTVO. Inače hrvatska mreža djeluje na nacionalnoj i međunarodnoj razini.

Mladi, sjedeći na podu i kutijama simbolizirali su tešku svakodnevicu i sve veći broj beskućnika,a nažalost i mladih osoba.

Jedan beskućnik je rekao: ’’Nemojte me gledati drugačije jer sutra svatko može biti u mojoj poziciji.''

Danas netko, sutra bilo tko, jer je sve veći broj nezaposlenih, podstanari, branitelji, invalidi, mladi i stari, ovisnici..

Cilj je bio podignuti svijest i informiranje javnosti o ovoj problematici te pružanje podrške udrugama koje se bave problematikom beskućništva.

Splitska udruga MOST vrlo marljivo skrbi o ovoj populaciji,a PMI iz Druge Gimnazije već dugi niz godina aktivno sudjeluju s MOST-om na slavu Malog Isusa.

PMI Split

  Vijesti - Sve