Svjetski dan bolesnika

Svjetski dan bolesnika

Nedelja, 12. 2. 2017.

Prijatelji Malog Isusa iz župe Gospe od Pojišana u Splitu, Druge Gimnazije-Split i iz Jesenica na poseban način su obilježili  Dan bolesnika  na Gospin blagdan 11. veljače i to rade svake godine.  

Na blagdan Gospe Lurdske u čitavoj Crkvi slavi se svjetski dan bolesnika kojeg je utemeljio sv. Ivan Pavao II. 1992. a posebno se prvi put slavio u Lurdu 1993. godine. 


 Papa je izabrao blagdan Gospe Lurdske jer se na poseban način bolesnici mole Gospi i hodočaste iz cijelog svijeta u Lurd. Cilj ovog Dana je senzibilizirati okolinu za potrebe bolesnih i onih koji pate te da im se osigura bolja zdravstvena skrb. Ujedno je to poticaj osoblju koji s njima rade ali i svima jer svi smo velika Božja obitelj.

Tema ovogodišnjeg Dana koju nam je uz svoju poruku poslao papa Franjo je: ZADIVLJENOST BOŽJIM DJELIMA; “Velika nam djela učini Svesilni…“ (Lk1,49 )

Obilježavanje, odnosno slavlje ovog dana je prigoda da se pokaže jedna posebna pažnja, kako ljudska podrška , tako i duhovno- sakramentalna. Bolest je milost, prilika za posvećivanje njih samih i onih koji s njima rade. Potrebno nam je češće posvjestiti malo jače da Isus u  njima trpi te da gledamo Njegovo lice.

 Jedan od bitnih ciljeva članova Društva Prijatelja Malog Isusa, po uzoru na slugu Božjeg Josipa Stadlera, da se brinu za Isusovu najmanju braću; posjećuju bolesnike, osamljene, zapuštene…

Ove godine na blagdan Gospe Lurdske  PMI-a sudjelovali su uz poticaj u svojim župama na misnom slavlju uz slavlje podjele sakramenta bolesničkog pomazanja te molili za sve bolesnike: č.sestre, PMI-a, sve one kojima je teško a nema im  tko pomoći, da Providnost takne srca bližnjih.

 Poslije podne gore navedene tri skupine članova PMI-a sa pročelnicom s. Dolores Brkić posjetili smo štićenike doma sv. Rafaela u Solinu o kojima brinu sestre Služavke Malog Isusa. Uz prigodne poklone željeli smo ih na poseban način razveseliti pjesmom i igrom te im pokazati da su naša draga braća i sestre u Isusu. Neopisivi osjećaj radosti osjetio se kod svih. Uživali su u našoj pjesmi ali i mi u njihovoj. Posebno su bili sretni kada smo s njima zajedno igrali  i plesali.  Svatko od njih želio nam je riječima ili gestom ispričati svoj osjećaj i zahvalnost.

 Na povratku  svojim kućama svi smo bili ispunjeni nekim posebnim duhom kojeg nam je u srca poklonio Mali Isus, jer smo ga razveselili u Njegovoj najmanjoj ali najdražoj djeci.

 Ivan Bošnjak – PMI-a

  Vijesti - Sve