Treća postaja molitvenog hoda za proglašenje blaženim sluge Božjega nadbiskupa Stadlera

Treća postaja molitvenog hoda za proglašenje blaženim sluge Božjega nadbiskupa Stadlera

Petak, 25. 3. 2022.

Treća postaja molitvenog hoda ususret 180. obljetnici spomen rođenja i krštenja sluge Božjega Josipa Stadlera, prvog vrhbosanskog nadbiskupa, koja će biti proslavljena 24. siječnja iduće godine, bila je u četvrtak, 24. ožujka 2022. godine u Župi Sv. Josipa Radnika u Slavonskom Brodu. Večernje misno slavlje predvodio je domaći župnik Mato Matasović.

Na misi kao i na molitvi krunice, koja je prethodila svetoj misi, uz domaće župljane sudjelovalo je pet Stadlerovih duhovnih kćeri  Služavki Maloga Isusa, koje  djeluju u svom samostanu u Brodskom Vinogorju - Slavonskom Brodu, te pet redovnica Družbe Služavke Kristove, također Stadlerovih duhovnih kćeri koje su nastale iz Družbe Služavki Maloga Isusa, a žive i djeluju u svom samostanu u župi sv. Josipa radnika.
Na početku misnog slavlja, župnik Matasović, svojim vjernicima ukazao je na veličinu sluge Božjega Josipa Stadlera, koji je rođen i kršten u Slavonskom Brodu. Naglasio je veličinu traga koji je u Bosni i Hercegovini ostavio, životom i djelima, prvi Vrhbosanski nadbiskup – sluga Božji Josip Stadler, što vidljivo po brojnim ustanovama koje je osnivao te, kakao je rekao, gotovo nema grada u kojem ne postoji jedna takva ustanova.  „Bio je živi svjetionik Kristov, koji je ostavio neizbrisiv trag. Neka nam kao takav bude primjer da i mi svojim životom i djelima budemo svjetionici Kristovi u ovome svijetu. No, najveći plod njegova djelovanja su njegove duhovne kćeri, kako Služavke Maloga Isusa - u narodu zvane Stadlerovke tako i naše s. Služavke Kristove koje su u ovoj našoj župi djeluju od njezinih samih početaka“, rekao je uz ostalo župnik Matasović i zahvalio im što svojim životom i poslanjem svjedoče i obogaćuju Stadlerov rodni grad i njegove stanovnike.
Predstavljajući život i djelo sluge Božjega Josipa Stadlera, utemeljitelja svoje družbe Služavka Maloga Isusa s. M. Kristina Adžamić je naglasila kako molitvenim hodom žele osvježiti spomen na toga duhovnog velikana sveta života, koji je rođen i kršten 24. siječnja 1843. godine u župi Gospe Brze Pomoći u Slavonskom Brodu u obitelji Marije i Đure Stadler, približiti vjernicima njega kao budućeg blaženika i svetca, kojemu se mogu obraćati u potrebama i preporučiti se njegovu zagovoru. Naglasila je kako su Stadlerova djela i danas vidljiva čemu svjedoče mnoge spomen zahvale uslišanih molitava vjernika koji se na njegovu grobu u sarajevskoj prvostolnici mole i utječu u zagovor.
U Sarajevskoj katedrali, gdje se nalazi Stadlerov grob, svakoga 8. u mjesecu slavi se sveta misa za njegovo proglašenje blaženim s molitvom na njegovu grobu. Prisutni budu i hodočasnici iz raznih župa u BiH koji dolaze s raznim potrebama. Oko Stadlerova groba mogu se vidjeti spomen ploče sa zahvalom na uslišanju, čiji se broj svake godine uvećava.  Samostani sestara Služavki Maloga Isusa također su mjesta svakodnevne molitva za proglašenje blaženim sluge Božjega Stadlera. Svake godine na spomen Stadlerova krštenja i rođenja 24. siječnja zajedno molimo u Stadlerovoj krsnoj crkvi Gospe Brze Pomoći u Slavonskom Brodu.“ naglasila je s Kristina. Prisjetila se kako je u svom pohodu Sarajevu 12. travnja 1997. molio i sveti papa Ivan Pavao II. koji je naglasio kako je Stadler bio posve vjeran Apostolskoj Stolici i uvijek sprema služiti braći, veliki pastir koji je hrabrio i podupirao misionarsko zalaganje svih Bogu posvećenih osoba.
„Za života Stadler je puno pomagao ljudima, na svaku se potrebu odazivao. Njegov je život poticaj da mu se obraćamo u raznim potrebama; posebno djeca, majke, siromasi, bolesnici, ljudi u financijskim potrebama... „, ustvrdila je s. Kristina.
Zaključila je kako tim molitvenim hodom osvježavaju spomen na tog duhovnog velikana sveta života te pozvala vjernike da mu se utječu u zagovor. Na kraju su svi zajedno molili molitvu za Stadlerovo proglašenje blaženim. Uz ostale nakane tijekom svete mise molili su za mir u srcima ljudi, u svijetu a napose za mir u Ukrajini.
S. Pavka Dujmović, poglavarica u brodskom samostanu Služavki Maloga Isusa zahvalila je župniku Matasoviću na poticajnim riječima i gostoprimstvu, vjernicima na sudjelovanju  kao i medijima koji redovito izvještavaju o ovom molitvenom hodu.
Najavljena je i sljedeća postaja molitvenog hoda kada će, 24. travnja 2022., biti slavljenja sveta misa, s nakanom za proglašenja blaženim sluge Božjega Stadlera, u župnoj crkvi sv. Nikole Tavelića na Jelasu, a potom svakoga 24. u mjesecu u drugoj župi brodskog dekanata.   
Brankica Lukačević
 

Galerija slika:

  Vijesti - Sve