U samostanu „Egipat“ proslavljena 130. obljetnica osnutka Družbe sestara Služavki Maloga Isusa

U samostanu „Egipat“ proslavljena 130. obljetnica osnutka Družbe sestara Služavki Maloga Isusa

Ponedjeljak, 26. 10. 2020.

U subotu, 24. listopada 2020. godine Družba sestara Služavki Malog Isusa proslavila je svetkovinu Sv. Arkanđela Rafaela – svoga nebeskog zaštitnika. Na taj je dan točno prije 130 godina u srcu Bosne, u Sarajevu, utemeljena Družba sestara Služavki Maloga Isusa. Iako je zbog pandemije corona virusa slavlje bilo skromnije nego li se to planiralo, ipak je dan početka Družbe svečano proslavljen u svim zajednicama. Posebno svečano bilo je u Sarajevu, kolijevci Družbe. Svečano misno slavlje u samostanu „Egipat“ predslavio je kanonik Vrhbosanske nadbiskupije mons. Bosiljko Rajić uz koncelebraciju trojice svećenika: don Marka Perića, vlč. Bože Odobašića i rektora sjemeništa Redemptoris Mater u Vogošći vlč. Michele Capasso. Misno slavlje su svojim pjevanje uzveličale sestre i kandidatice, pod vodstvom vlč. Marka Stanušića. Na misnom slavlju i svečanosti sudjelovale su sestre iz sarajevskih zajednica, kao i sestre iz Prozora.

U nadahnutoj propovijedi mons. Bosiljko je podsjetio na Družbinu povijest i karizmu, te na svijetli lik Družbinog Utemeljitelja sluge Božjega Josipa Stadlera. Kazao je kako ovo vrijeme ima svoje teškoće, kao što je i Stadlerovo vrijeme imalo svoje teškoće. No, Stadler se s vjerom u Boga i s velikim pouzdanjem suočio s teškoćama. Potaknuo je sve da nasljeduju ovaj svijetli lik. Nadalje je mons. Bosiljko istaknuo kako je sluga Božji nadbiskup Stadler bio čovjek koji je uskladio riječi i djela, te se u potpunosti opredijelio za Boga i za život po Božjim načelima. Ono što je sluga Božji nadbiskup Stadler zastupao, to je i živio. Stoga je nadbiskup Stadler dragocjeni dar ovoj mjesnoj Crkvi i svojoj Družbi. Pri koncu je mons. Bosiljko zaželio da Stadlerova Družba i Crkva Vrhbosanska sve više upoznaju i nasljeduju kreposti velikana duha ove mjesne Crkve – sluge Božjega nadbiskupa Stadlera.

Nakon misnog slavlja uslijedilo je slavlje kod obiteljskog stola uz tjelesnu okrepu i pjesmu. Na početku objeda provincijska je glavarica s. M. Ana Marija Kesten pozdravila sve nazočne i zaželjela svima dobrodošlicu. Pri koncu slavlja provincijska je glavarica održala govor u kojemu se zahvalila svima, a ponajviše Gospodinu Bogu na svim darovima i milostima koje je izlio na Družbu.

 

s. M. Rita Oborović

 

Galerija slika:

  Vijesti - Sve