U samostanu „Egipat“ proslavljena mlada misa don Zlatka Brauchlera

U samostanu „Egipat“ proslavljena mlada misa don Zlatka Brauchlera

Ponedjeljak, 11. 3. 2024.

U petak 8. ožujka 2024. godine, u samostanu „Egipat“  u Sarajevu, don Zlatko Brauchler, svećenik talijanske biskupije Cassano, proslavio je mladu misu u koncelebraciji sa don. Štefanom Markovićem, župnim vikarom katedralne župe.

Na samom početku, provincijska glavarica sestara Služavki Malog Isusa s. M. Ana Marija Kesten pozdravila je mladomisnika i sve prisutne te izrazila radost i zahvalnost zbog ovog slavlja kojeg je Božja providnost pripravila na dan kada se moli za proglašenje blaženim oca Utemeljitelja Sluge Božjega Josipa Stadlera „koliko nam je povijest zapisala, u ovom samostanu do 1949. godine nekoliko svećenika je slavilo mladu misu u ovoj kapelici i u zajedništvu sa sestrama. Zato ovaj događaj mlade mise doživljavamo posebnim i milosnim darom za samostan Egipat i za cijelu našu Provinciju“. Naime, don Zlatko je već od svojih početnih koraka na putu svećeničkog poziva, bio povezan sa sestrama koje su djelovale u Geretsriedu u Njemačkoj i koje su bile velika podrška u njegovu hodu za Gospodinom te je preko njih upoznao i zavolio lik i djelo sluge Božjega Josipa Stadlera. Stoga su, istaknula je s. M. Ana Marija, sestre odlučile na oltar staviti kalež iz kojega je nadbiskup Josip Stadler 1868. godine slavio svoju mladu misu na oltaru uz grob apostolskih prvaka Petra i Pavla u Rimu. Ovaj kalež dar je njegovog rodnog grada Slavonskog Broda za prvu svetu misu. Zatim je vlč. Zlatko zahvalio Bogu koji ga je vodio svojom providnošću i sestrama za svu ljubav i podršku koju su mu pružale da ustraje na putu hoda za Kristom i za mogućnost da baš u ovom samostanu ima mladu misu.

U svojoj propovijedi, podsjetio je sve prisutne u čemu je bila snaga nadbiskupa Stadlera kojom je učinio tolika djela za Crkvu u Bosni i Hercegovini. Njegov rad opisao je riječima „svojom snagom ništa ne mogu“ te dalje nastavio „poput sv. Pavla, znao je da ga u svećeničkoj službi podržava Bog i da ga ništa ne smije rastaviti od ljubavi Kristove. Poput Pavla crpio je snagu za djelovanje iz svoje duboke povezanosti s Kristom te je zajedno s njim mogao reći Kristova nas ljubav tjera (2 Kor 5,14). Kristova je ljubav također poticala našeg nadbiskupa da pomaže siromasima u njihovoj krajnjoj potrebi“. Također je istaknuo i važnost vjere u našim životima „u Kristu Isusu vjera djeluje kroz ljubav. Nadbiskup Stadler živio je životom, tj. vjerom koja se pokazuje djelima i djeluje u ljubavi“. Istaknuvši primjere vjere sv. Josipa i Marije, koji su cijelim svojim bićem rekli Bogu svoj „da“, podsjetio je sve da će obnova Crkve doći samo ako i mi sami budemo u tome sudjelovali „moramo jedni druge zaraziti našom vjerom, koja je djelotvorna u ljubavi. Tako se događa nova evangelizacija, obnova i revitalizacija vjere. Evangelizirati zarazno od osobe do osobe, to je zadaća Crkve. Naš nadbiskup Josip Stadler pokazao nam je kako se to radi“.

Na koncu svete mise don Zlatko je podijelio mladomisnički blagoslov svakoj sestri i djetetu osobno koji su sudjelovali na njegovoj Mladoj Misi.

U večernjim satima don Zlatko je pohodio grob sluge Božjega Josipa Stadlera te se pridružio sestrama i drugim vjernicima u molitvi za njegovo proglašenje blaženim koja se održava svakog osmog u mjesecu u sarajevskoj katedrali.

s. M. Nikolina Cvitanović, novakinja

 

Galerija slika:

  Vijesti - Sve