U Sarajevu proslavljen 131. Rođendan Družbe sestara Služavki Malog Isusa

U Sarajevu proslavljen 131. Rođendan Družbe sestara Služavki Malog Isusa

Nedelja, 24. 10. 2021.

U sjedištu Sarajevske provincije Bezgrješnog Začeća Blažene Djevice Marije, u nedjelju, 24. listopada 2021., proslavljen je 131. rođendan Družbe sestara Služavki Malog Isusa, koju je osnovao prvi Vrhbosanski nadbiskup sl. Božji Josip Stadler. Samoj proslavi svetkovine prethodila je devetnica u čast Družbinom zaštitniku, svetom arkanđelu Rafaelu.

U radosnom duhu i raspoloženju sestre su dočekale ovaj dan, koji je započeo zajedničkim druženjem i okupljanjem sestara u samostanu „Egipat,“ spominjući se početaka Družbe kojima je temelje dao otac Utemeljitelj.

Euharistijsko slavlje prigodom svečanog događaja, u samostanskoj kapelici u 11:30 h  predslavio je sarajevski katedralni župnik dr. sc. vlč. Oliver Jurišić uz koncelebraciju mr. sc. vlč. Bože Odobašića i vlč. Marka Perića, dugogodišnjih suradnika sestara SMI. Uz provincijsku glavaricu s. M. Anu Mariju Kesten, njezine savjetnice, sestre i kandidatice iz samostana „Egipat“, Euharistijskom su se slavlju pridružile sestre iz Doma sv. Josip u Vitezu, Kuće Navještenja u Gromiljaku te sarajevskih zajednica Apostolske nuncijature, Vrhbosanske Bogoslovije i Nadbiskupije. Ovom slavlju pridružile su se i sestre franjevke iz Provincijalata na Bjelavama, provincijska glavarica s. Željeka Dramac, i njezina zamjenica s. Mira Blizanac.

U prigodnoj propovijedi vlč. Oliver je progovorio o važnosti vjere u besmrtnost i osobne  vjere da Krist može nadoknaditi sve ono čega smo se odrekli odlučivši se za ovo poslanje i svega onoga što smo žrtvovali poradi Boga i ljudi kojima služimo. Progovorio je o tome kako svaka osoba teži za nekom nadoknadom, ali nadoknadom koja treba jačati i ohrabrivati čovjeka u dubini njegove duše. „Zapravo, misao o besmrtnosti  je vjera u osobu koja ljubi, a to je Bog koji je poslao svoga Sina Isusa Krista. Danas je upitna osobna vjera u besmrtnost i zbog toga vlada jedno opće stanje praznine.“ Po završetku propovijedi vlč. Oliver je potaknuo starije sestre da svojom vjerom u besmrtnost, daju svjedočanstvo mlađim sestrama kako bi ostvarile svoj poziv i poslanje unutar zajednice.

Nakon ispovijesti vjere, molitvom vjernika i prikaznim darovima, sestre su zahvalile Bogu za sve primljene milosti i darove, kao i za pratnju sv. Arkanđela Rafaela kroz njihovu višestoljetnu povijest.

Sveto misno slavlje, čitanjem, pjevanjem i prinosom darova animirale su sestre i djevojke iz Stadlerovog dječjeg Egipta.

Po završetku svete Mise, sestre i svećenici su se okupili u blagavaonici kako bi kod obiteljskog stola podijelili radost proslave 131. rođendana Družbe. Provincijska glavarica s. M. Ana Marija pozdravila je sve prisutne i iskazala svima srdačnu dobrodošlicu i zahvalu što su svojim dolaskom obogatili ovaj veliki i važni dan njihove redovničke zajednice.  

Nakon pozdrava Provincijske glavarice, nazočnima se obratio i savjetnik Apostolske Nuncijature u BiH Mons. Amaury Medina Blanco zahvalivši Upravi Provincije za nemjerljivi doprinos sestara koje djeluju u Apostolskoj Nuncijaturi u BiH.

Slavlje se nastavilo uz Družbine pjesme po kojima su se sestre prisjetile svih lijepih trenutaka i početaka Družbe kao i zadaće koju u njima iščitavaju:

„Zato sestre, smjelo naprijed, dajmo snagu svu, novom dobu svjedočiti ljubavi Kristovu“!

s. M. Rita Oborović i s. M. Mihaela Martinović

 

Galerija slika:

  Vijesti - Sve