U Sarajevu proslavljena 150. obljetnica svećeništva sluge Božjega nadbiskupa Stadlera

U Sarajevu proslavljena 150. obljetnica svećeništva sluge Božjega nadbiskupa Stadlera

Ponedjeljak, 11. 6. 2018.

Crkva u Bosni i Hercegovini, napose Vrhbosanska nadbiskupija, te Družba sestara Služavki Maloga Isusa (SMI) zajedno sa Društvom Prijatelja Maloga Isusa (PMI), svečano je obilježila i proslavila 150. obljetnicu svećeničkog ređenja svoga prvog pastira, sluge Božjega nadbiskupa dr. Josipa Stadlera, kroz nekoliko događaja.

U ovoj jubilarnoj obljetnici te 175. obljetnici rođenja i 100. obljetnici smrti, sestre SMI, provincije Bezgrešnog začeća BDM, upriličile su slavlje blagoslova i otvaranja novoizgrađenog Centra i spomenkuće u čast sluge Božjega nadbiskupa Josipa Stadlera, 24. svibnja 2018. godine, u Brodskom Vinogorju, naselju na sjeverozapadnom dijelu Slavonskog Broda, koje je okupilo brojne sestre SMI iz sve tri provincije, redovnike i redovnice drugih redovničkih obitelji i zajednica, PMI-a, dobročinitelje i svećenike predvođene nadbiskupom i metropolitom Vrhbosanske nadbiskupije Vinkom kardinalom Puljićem, đakovačko-osječkim nadbiskupom i metropolitom mons. Đurom Hranićem i željezanskim biskupom mons. Egidijem Živkovićem.
Spomen i slavlje 150. obljetnice svećeničkog ređenja nadbiskupa Stadlera u Sarajevu utkano je i u devetodnevnu molitvenu pripravu za proslavu svetkovine Presvetog Srca Isusova, žaštitnika katedralne župe i Vrhbosanske nadbiskupije, koju je organizirao župnik i dekan sarajevskog dekanata preč. Marko Majstorović.
Devetnica je započela 30. svibnja, 2018. godine, molitvenom pripravom i euharistijskim slavljem koje je predslavio biskup mostarsko-duvanjski i apostolski upravitelj trebinjsko-mrkanski mons. Ratko Perić uz koncelebraciju deset svećenika. U prigodnoj propovijedi pod naslovom „Ljubav sluge Božjega Josipa Stadlera prema Srcu Isusovu“, biskup Perić je istaknuo kako je „Stadler od bogoslovskih dana njegovao osobitu pobožnost prema Presvetomu Srcu Isusovu. Kao prvi vrhbosanski Nadbiskup hrabro je stao na čelo domaće vojujuće Crkve, razvio zastavu Srca Isusova i poveo svećenike, redovnike, redovnice i vjernike u zdravu pobožnost prema Božanskoj Ljubavi Srca Isusova. Zato je i imao velika uspjeha u svakom pogledu u svome 38-godišnjem biskupskom djelovanju. Zato je Crkva i mogla otvoriti postupak da ga proglasi blaženim. Neka Srce Isusovo pospješi taj željeni dan u našoj Crkvi“, zaključio je mons. Perić.
Nadbiskup Stadler je i kroz ostale dane devetnice spomenut u homilijama nekoliko propovjednika kao zagovornik, svjedok vjere i primjer za nasljedovanje u ljubavi prema Bogu i bližnjemu.
U subotu, 2. lipnja 2018. godine, euharistijsko slavlje svojom pjesmom je pratio zbor iz Vrgorca i Opuzena pod ravnanjem sestara Služavki Maloga Isusa, splitske provincije: s. M. Dulceline Plavše i s. M. Marinele Delonge, koje su svojim dolaskom i sudjelovanjem uzveličale slavlje devetnice.
U trodnevnici, sestre Služavke Maloga Isusa, animirajući molitvenu pripravu za euharistijsko slavlje, prikazale su sve nakane i molitve Presvetom Srcu Isusovu po zagovoru sluge Božjega nadbiskupa Josipa Stadlera, a 6. lipnja, na obljetnicu prve mlade mise, prisutnima u katedrali ponuđena je spomensličica na taj svečani događaj proslavljen 1868. godine u Bazilici sv. Petra u Rimu.
Isti dan, na grob sluge Božjega nadbiskupa Stadlera, u povodu 100. obljetnice njegove smrti, hodočastili su biskup banjolučki mons. Franjo Komarica, pomoćni biskup banjolučki mons. Marko Semren i 22 svećenika s teritorija Banjolučke biskupije, među kojima su bili dijecezanski svećenici i članovi Franjevačke provincije Bosne Srebren te jedan trapist iz samostana Marija Zvijezda u Banjoj Luci. Euharistijsko slavlje u sarajevskoj katedrali predvodio je biskup Komarica u zajedništvu s biskupom Semrenom i uz koncelebraciji svećenika hodočasnika. Tom je prigodom mons. Komarica kazao: „Danas smo došli, kao članovi jednog te istog prezbiterija, naše mjesne Crkve, Banjolučke biskupije - kao hodočasnici - na grob takvog jednog našeg subrata po krsnoj milosti, ali i po svećeničkom i biskupskom ministerijalnom služenju u Kristovoj Crkvi u ovoj zemlji. To je Sluga Božji Josip Stadler, prvi vrhbosanski nadbiskup, nakon obnovljene redovite crkvene hijerarhije u našoj zemlji. Činimo to u godini značajnih obljetnica ovog Božjeg čovjeka, koje se tijekom cijele godine obilježavaju u ovoj nadbiskupiji, i u zajednicama redovnica Družbe 'Služavke Malog Isusa' koje je nadbiskup Josip osnovao. Radi se o 175. njegova rođenja, o 150 obljetnici njegova svećeničkog ređenja i o 100. obljetnici njegove blažene smrti“, kazao je biskup Komarica dodavši da je nadbiskup Stadler već od brojnih svojih suvremenika vrednovan kao čovjek sveta života i apostolskog žara. Biskup Komarica također je podsjetio i da na Stadlerov grob hodočaste već godinama brojne skupine vjernika, redovnica i svećenika, kao i da su dvojica papa molili na njegovu grobu: 1997. god. sveti Ivana Pavao II., a upravo na današnji dan prije tri godine sadašnji papa Franjo. Naglasivši na kraju da je svaki od hodočasnika na grob sluge Božjega Stadlera imao svoje razloge i nakane s kojima je došao, biskup Komarica je pozvao nazočne da i ih oni s pouzdanjem i u tišini svoga srca iznesu „ovom uzornom, neumornom apostolu Crkve u našoj Domovini i Metropoliji, - i danas teško iskušavanoj, zbog udaraca njenih neprijatelja izvan nje, a dijelom i zbog duhovne i pastoralne zamorenosti nekih njenih današnjih duhovnih pastira“.
Vrhunac proslave bilo je euharistijsko slavlje u 11 sati na svetkovinu Presvetog Srca Isusova, 8. lipnja, 2018. godine, koju je u katedrali punoj vjernika predslavio fra Velimir Bavrka, župnik u Vitezu, uz koncelebraciju 14 svećenika. Među brojnim vjernicima bile su i redovnice raznih družbi, kao i sestre Služavke Maloga Isusa, Prijatelji Maloga Isusa i djeca Stadlerova dječjeg Egipta, te posebni gosti i hodočasnici iz župe Gospe od zdravlja iz Neuma, predvođeni s. M. Anđelinom Perić, SMI. Po završetku euharistijskog slavlja hodočasnici i sestre Služavke Maloga Isusa, okupili su se na grobu sluge Božjega nadbiskupa Josipa Stadlera izmolili prigodne molitve te prikazali svoje nakane Bogu po rukama nadbiskupa Stadlera, kojeg ćemo, kako vjerujemo, uskoro ugledati uzdignuta na čast oltara. Na večernju svetu misu koju je predslavio vlč. Jakov Kajinić, duhovnik u Vrhbosanskom bogoslovnom sjemeništu, hodočastile su predstavnice dviju zajednica sestara SMI iz Viteza: Samostan sv. Josipa i Dom sv. Josipa za stare i nemoćne, moleći za zdravlje svih bolesnih, posebno onih koji su se preporučili u njihove molitve.
Neka Gospodin, po svojoj ljubavi i milosrđu te zagovoru sluge Božjega nadbiskupa Josipa Stadlera, primi naše molitve, nakane, žrtve i prinose, kao zadovoljštinu za uvrede nanesene njegovu Presvetom Srcu, za spas naših duša i pomoć svete Crkve!
s.j/kta
 

Galerija slika:

  Vijesti - Sve