U Slavonskom Brodu proslavljeno Stadlerovo i zlatni jubileji sestara Služavki Maloga Isusa

U Slavonskom Brodu proslavljeno Stadlerovo i zlatni jubileji sestara Služavki Maloga Isusa

Ponedjeljak, 24. 1. 2022.

Spomendan rođenja i krštenja, 179. u nizu, sluge Božjega Josipa Stadlera, prvog vrhbosanskog nadbiskupa, proslavljen je u ponedjeljak, 24. siječnja 2022. u njegovoj rodnoj i krsnoj župi Gospi Brze Pomoći u Slavonskom Brodu.

Duhovni program započeo je paljenjem svijeća kod Stadlerova spomen-obilježja u blizini njegove rodne kuće te molitvom koju je predvodio domaći župnik Anđelko Cindori. Slijedila je potom uz pjesmu Služavki Maloga Isusa procesija ulicama grada do Katehetskog centra župe Gospe Brze Pomoći, gdje je euharistijsko slavlje predvodio vrhbosanski nadbiskup koadjutor mons. Tomo Vukšić. Uz župnika Cindorija suslavilo je još pet svećenika iz Slavonskog Broda te Bosne i Hercegovine.
Pet redovnica Služavki Maloga Isusa, koje ove godine obilježavaju zlatne jubileje – 50 godina redovništva, tijekom mise obnovile su svoje zavjete te zahvalile Bogu za taj milosni dar. To su: s. M. Admirata Lučić, s. M. Jadranka Lacić, s. M. Svjetlana Leko, s. M. Beatis Čajko i s. M. Alemka Šiljeg.
Kako je toga dana bio i blagdan sv. Franje Saleškog, kojemu u povodu 400. obljetnice  smrti Katolička Crkva otvara i posvećuje ovu liturgijsku godinu, nadbiskup Vukšić u prigodnoj je homiliji govorio o životu i krepostima ovoga velikog sveca.
Podsjetio je kako se sv. Franjo Saleški posebno istaknuo svojim nastojanjem oko očuvanja cjelovitog katoličkog nauka i jedinstva među kršćanima te svojim načinom propovijedanja i tumačenja katoličke vjere. „Iznalazio je načine koristeći se i tiskanjem prigodnih listova kako bi ljude informirao o ispravnom nauku pa je proglašen i zaštitnikom katoličkog tiska, novinara i pisaca“, naglasio je  nadbiskup Vukšić. Ukazao je na njegov pobožan i krepostan život upamćen po strpljenju i blagosti prema svim ljudima.
„Strpljenje sa sobom, sa svojim željama i manama, kao i strpljenje s drugima, s njihovim zahtjevima i očekivanjima, još je zahtjevnija krepost negoli blagost, jer za nju je potrebno dugo vrijeme. Zato je sv. Franjo Saleški rekao kako treba imati srce sposobno za strpljivost, jer se veliki planovi ostvaruju samo s mnogo strpljenja i ljubavi… Strpljenje i blagost smatrao je ovaj svetac ne samo najvažnijim osobnim krepostima za svakog kršćanskog dušobrižnika, svjedoka vjere i propovjednika, nego i najkorisnijim sredstvima i najboljim načinima za širenje evanđelja, obraćenja odlutalih kršćana i okupljanje novih članova Crkve“, rekao je uz ostalo nadbiskup Vukšić.
Dodao je kako je sv. Franjo smatrao da je kršćanska pobožnost, shvaćena kao vršenje kreposti, ne samo bitan dio života svakoga vjernika, nego ona treba biti vodilja čovjeka u svakom njegovu poslanju. Podsjetivši kako sv. Franju i slugu Božjega Josipa Stadlera povezuju i činjenice da su i jedan i drugi osnovali po jednu redovničku zajednicu, Sv. Franjo Saleški Družbu Pohoda Marijina, a Stadler Družbu Služavki Maloga Isusa, posebno je čestitao Stadlerovim duhovnim kćerima koje ove godine slave svoje zlatne jubileje – 50 godina redovništva.
Duhovni rast i težnju za posvećenjem nazočnih vjernika, kao i molitvu Bogu za Stadlerovo uzdignuće na čast oltara, nadbiskup je na kraju preporučio u zagovor sv. Franje.
Nakon Vjerovanja, sestre jubilarke s upaljenim svijećama u rukama pred svojom vrhovnom poglavaricom s. Marijom Banić izgovorile su obrazac redovničkog zavjetovanja svoje Družbe te tako posvjedočile kako će i dalje poput svoga utemeljitelja s  ljubavlju služiti Bogu i čovjeku, napose onim malenima.
Župnik Cindori zahvalio je nadbiskupu Vukšiću na poticajnim riječima kojima je vjernicima, kako je rekao, pojasnio pravu pobožnost koju smo kao kršćani pozvani živjeti te na svjedočenju vjere i pastirskoj brizi.
Ovim slavljem, koje je u župnoj crkvi pred kipom Gospe Brze Pomoći završeno prigodnom molitvom za Stadlerovo proglašenje blaženim i pjesmom ‘Slugo Božji, Josipe’, ujedno je u Slavonskobrodskom dekanatu započela priprava za iduću, 180. obljetnicu rođenja i krštenja sluge Božjega Josipa Stadlera, koju su sestre Služavke Maloga Isusa nazvale Molitveni hod za Stadlerovo proglašenje blaženim i svetim. Tako će se tijekom ove godine svakoga 24. u mjesecu u jednoj od župa Slavonskobrodskog dekanata slaviti misa i moliti za Stadlerovo proglašenje blaženim i svetim. Tom će prigodom Služavke Maloga Isusa vjernike upoznati sa životom i likom ovog velikog sina grada Slavonskog Broda. Molitveni hod završava 8. prosinca, na spomendan Stadlerove smrti, kada će misno slavlje biti u Župi Uznesenja Blažene Djevice Marije u Brodskom Vinogorju, u kojem žive i djeluju sestre Služavke Maloga Isusa.
Euharistijsko slavlje pjevanjem je uveličao župni zbor predvođen s. Cecilijom Kolarić, uršulinkom. Uz Služavke Maloga Isusa i druge redovnice, sudjelovali su domaći župljani,  kao i rodbina sestara slavljenica. 
Brankica Lukačević
 

Galerija slika:

  Vijesti - Sve