Proslava 179. obljetnice rođenja i krštenja sluge Božjega Josipa Stadlera u Slavonskom Brodu

Proslava 179. obljetnice rođenja i krštenja sluge Božjega Josipa Stadlera u Slavonskom Brodu

Ponedjeljak, 24. 1. 2022.

U prigodi 179. obljetnice rođenja i krštenja Sluge Božjega Josipa Stadlera, prvog vrhbosanskog nadbiskupa, rođenog Brođanina, u ponedjeljak, 24. siječnja, svečano euharistijsko slavlje u župi Gospe Brze Pomoći u Slavonskom Brodu, u kojoj je Stadler kršten, predvodio je mons. Tomo Vukšić, vrhbosanski nadbiskup koadjutor  i apostolski upravitelj Vojnog ordinarijata u BiH.

Suslavili su domaći župnik vlč. Anđelko Cindori, župnik župe sv. Dominika Savia preč. Josip Matanović, župnik župe sv. Roka Đakovačka Satnica vlč. Šimo Domazet, umirovljeni svećenik u Slavonskom Brodu vlč. Stjepan Sokolović, te svećenici  Vrhbosanske nadbiskupije vlč. Juro Babić i vlč. Marko Lacić.
U prigodnoj homiliji nadbiskup Vukšić podsjetio je na brojna plemenita djela koja krase velikog svećenika i prvog nadbiskupa vrhbosanskog Josipa Stadlera, za čiju beatifikaciju vjernici mole i pripreme traju već dva desetljeća. Jedno od tih najglasovitijih Stadlerovih postignuća osnutak je Družbe Služavki Malog Isusa, koje osim u Sarajevu djeluju i u Zagrebu, Splitu i Stadlerovu rodnom gradu Slavonskom Brodu. "Josipu Stadleru u njegovu su svećeničkome poslanju i služenju vjernicima i narodu u Bosni i Hercegovini uzor bili mnogi sveci, zasigurno i sveti Franjo Saleški, kojega se također danas spominjemo, kao biskupa koji je gorljivo i za ono doba na neobičan način širio Radosnu Vijest tiskajući i dijeleći letke s evanđeoskim porukama te je zbog toga kasnije proglašen svecem zaštitnikom katoličkog tiska, svih novinara i pisaca. Ali, kojega su također krasile i mnoge kreposti, strpljivost i blagost za svakoga čovjeka, bez obzira na društveni stalež i osobno uvjerenje te je zbog toga nazvan svecem džentlmenom", istaknuo je mons. Vukšić, te vjernike potaknuo neka nastave moliti za proglašenje blaženim Josipa Stadlera, pa i po zagovoru sv. Franje Saleškog.
Kazao je i kako sv. Franju i Slugu Božjega Josipa povezuje i činjenica da su i jedan i drugi osnovali po jednu žensku redovničku zajednicu. Prvi 1610. družbu Pohoda Marijina, a drugi 1890. Služavke Malog Isusa. Čestitao je i redovnicama Družbe Služavki Maloga Isusa spomendan njihova osnivatelja, a posebno na 50. obljetnici redovništva, zlatnim jubilarkama koje su obnovile svoje zavjete; to su s. Marija Admirata Lučić, s. Jadranka Lacić, s. Svjetlana Leko, s. Beatis Čajko i s. Alemka Šiljeg.
"Molimo za Božji blagoslov kako bismo, svatko u svom staležu i zvanju, po zagovoru sv. Franje, i nasljedujući ostale svete uzore, dosljedno vršili svoje obveze i donosili plodove, rasli u dobroti i svetosti te tako dodali svoju kap dobroga primjera u svijetu, jer za plodno naviještanje evanđelja više vrijedi kap dobroga primjera negoli rijeka riječi", poručio je na kraju mons. Vukšić.
Svetoj misi prethodila je molitva vjernika pred spomenikom Josipa Stadlera na istoimenom trgu pokraj rodne kuće Sluge Božjega u Slavonskom Brodu, a nakon mise u župnoj crkvi Gospe Brze Pomoći okupljeni su vjernici, svećenici i redovnice pred Gospinim kipom izmolili molitvu za proglašenje blaženim Josipa Stadlera. Slavlje Stadlerova pjevanjem je animirao veliki mješoviti župni zbor pod ravnanjem s. Cecilije Kolarić, uršulinke.
I.V.
 

Galerija slika:

  Vijesti - Sve