U Stadlerovoj spomen-kući u Brodskom Vinogorju započela je velika devetnica Djetetu Isusu

U Stadlerovoj spomen-kući u Brodskom Vinogorju započela je velika devetnica Djetetu Isusu

Subota, 25. 3. 2023.

Služavke Maloga Isusa koje djeluju u Brodskom Vinogorju kod Slavonskog Broda zajedno su s vjernicima Slavonskobrodskog dekanata  na svetkovinu Navještenja Gospodinova u subotu, 25. ožujka 2023. započele veliku devetnicu Djetetu Isusu kojom nastavljaju molitvu za  proglašenje blaženim i svetim svoga utemeljitelja sluge Božjega Josipa Stadlera, prvog vrhbosanskog nadbiskupa u godini jubileja njegove 180. obljetnice rođenja i krštenja.

Jutarnje misno slavlje u prepunoj kapelici Djeteta Isusa u Stadlerovoj spomen kući u kojoj djeluju Služavke Maloga Isusa predvodio je domaći župnik Krunoslav Karas.

U prigodnoj homiliji župnik Karas je pojasnio tri glavne poruke svetkovine Navještenja Gospodinova; da život počinje od začeća i traje do prirodne smrti, da je majčinstvo sveto te da smo kao kršćani pozvani Riječ Božju primiti u svoje srce dopustiti da se ona u nama utjelovi, da raste i bude prepoznatljiva po našim djelima.
„Ova je svetkovina - svetkovina začeća Gospodinova. Isus je začet u utrobi majčinoj,  pod njezinim srcem. Zato nam ova svetkovina jasno govori da život započinje začećem.  Onoga časa kada je Marija rekla neka mi bude po riječi tvojoj silom Duha Svetoga Isus je začet. Druga poruka za koju nas odgaja današnja svetkovina jest da je majčinstvo sveto, da je to posebna milost, blagoslov koji Bog daje da bude sudionica u njegovu djelu stvaranja, da kroz majke dolazi blagoslov ovome svijetu. Nema veće milosti, dara ovome svijetu od onoga kada se rodi čovjek koji je slika Božja. Začeće Isusovo kaže da ono najveće što Bog daje ljudskome rodu je da žena može biti majka. Treća je poruka današnje svetkovine da je Isus posvetio Marijin život time što je ušao u njezinu utrobu, srce. To i nama govori, da kada Isusa primimo u svoj život, u svoje srce i mi postajemo blagoslovljeni. Na nama je da Božju riječ s ljubavlju čitamo, prihvatimo je, ozbiljno shvaćamo, dopuštamo da ona u nama i po nama u ovome svijetu donosi ploda, da bude vidljiva po našim djelima“, rekao je uz ostalo župnik Karas i pozvao vjernike da o tome više razmišljaju u svom svakodnevnom životu.
Kako su toga dana Prijatelji Maloga Isusa, koji su pridruženi članovi Služavki Maloga Isusa, slavili svog nebeskog zaštitnika župnik Karas posebno je na kraju mise blagoslovio 22-je nazočne djece koja su pješice hodočastila iz susjedne župe sv. Dominika Savija. Predvođeni voditeljicom dječjeg zbora te župe Antonijom Majić i na orguljama s. Pavkom Dujmović, Služavkom Maloga Isusa oni su na misi animirali pjevanje.
Nakon molitve za Stadlerovo proglašenje blaženim pobožnost Djetetu Isusu predvodila je poslije mise s. Kristina Adžamić. Ona je pozvala vjernike da im se pridruže u molitvi za Stadlerovo proglašenje blaženim i svetim za koju će nakanu posebno moliti na misnim slavljima kroz devet mjeseci svakoga 25. u mjesecu, koja će u kapelici Djeteta Isusa u Stadlerovoj spomen-kući sestara služavki Maloga Isusa u Brodskom Vinogorju predvoditi župnik Krunoslav Karas.
Zajedničko druženje tog radosnog blagdana nastavljeno je u Stadlerovoj spomen kući uz okrjepu koju su pripremile Sestre Služavke Maloga Isusa.
B. Lukačević
 

Galerija slika:

  Vijesti - Sve