U Desiniću otkriveno spomen-obilježje sestri Gaudenciji Šplajt i i svećeniku Franji Valentić

U Desiniću otkriveno spomen-obilježje sestri Gaudenciji Šplajt i i svećeniku Franji Valentić

Subota, 23. 4. 2016.

U Desiniću, na blagdan sv. Jurja mučenika 23. travnja 2016. proslavljen je nebeski zaštitnik župe i pred župnom crkvom otkriveno spomen–obilježje žrtvama komunizma s. M. Gaudenciji Šplajt i vlč. Franji Valentiću.


Na ovom slavlju i događaju u župi Desinić nazočila je časna majka s. M. Radoslava Radek sa svojim savjetnicama s. M. Vesnom Mateljan, s. Anom Marijom Kesten, provincijskom glavaricom Zagrebačke provincije s. M. Petrom Marjanović, njezinom savjetnicom s. M. Beatis Čajko i predstojnicom Samostana Antunovac u Zagrebu, s. M. Jelenom Buruć.

Svečano euharistijsko slavlje u čast sv. Jurja predslavio je župnik župe Pregrade vlč. Ivan Mikec u zajedništvu župnika vlč. Franje Mezak i više svećenika iz obližnjih župa lijepog Hrvatskog zagorja.

Na svetoj Misi sudjelovao je veliki broj vjernika, predstavnici društvenog života iz Općine Desinić, veći broj djece i mladih iz župe. Ovom slavlju pridružila se skupina vjernika iz Češke predvođena svojim župnikom.

U svojoj homiliji vlč. Ivan prikazao je vitešku vjernost Kristu sv. Jurja. Istaknuo je kako je kroz cijelu povijest Crkve bilo hrabrih i vjernih sinova i kćeri koji su bili spremni posvjedočiti svoju vjeru u Krista prolijevajući svoju krv. O takovoj hrabrosti i vjernosti Kristu i po cijenu života, govore nama danas župljani ove župe pok. s. Gaudencija i pok. vlč. Franjo. Stoga zaslužuju da danas na patron ove župe kažemo istinu o njima, i o njihovom mučeništvu, zaključio je propovjednik.

Nakon popričesne molitve časna majka s. Radoslava uputila je župniku vlč. Franji riječi zahvale za poziv na ovo župno slavlje, a na poseban način za spomen-obilježje mučenicima ove župe koje će biti otkriveno nakon misnog slavlja, a koje će u budućnosti govoriti vjernicima ove župe, posjetiocima i prolaznicima o darovanom životu za Krista jedne redovnice Služavke Maloga Isusa i jednog Kristovog svećenika. Župljane ove župe upoznala je o bogatstvu koje je naša Družba primila od ove župske zajednice. Kazala je, kako je iz ove župe došlo deset djevojaka u našu Družbu. Sve su se odlikovale kreposnim životom i bile dobre redovnice Služavke Maloga Isusa. Jedna od njih s. M. Mehtilda (Veronika) Miklenić bila je vrhovna glavarica Družbe od 1925. do 1931. godine. Vjeruje kako je s. Gaudencija kroz svoj život nadahnjivala se i na njihovim primjerima života te kao i one hrabro i neustrašivo služila Malome Isusu. Poželjela je da Gospodar žetve nastavi pozivati u našu Družbu nove mlade duše koje će biti spremne služiti Malome Isusu u braći i sestrama ovoga vremena kao što su to činile djevojke iz ove župe prije sto i više godina i kao što je to učinila s. Gaudencija.

Po završetku euharistijskog slavlja, na Trgu ispred župne crkve upriličeno je svečano otkrivanje i blagoslov spomen – obilježja mučenicima ove župe. Ovaj hvale vrijedni događaj u župi obilježen u Svetoj godini milosrđa, ostat će kao trajna uspomena i poziv na kršćansku ljubav, opraštanje i molitvu za sve mučenike hrvatskog naroda.

Nazočne sestre Služavke Maloga Isusa su uz ovo spomen-obilježje pomolile se za žrtve, zapalile svijeće i položile cvijeće.

Nakon primljenog svećeničkog blagoslova, župljani su nastavili svoje pučko slavlje u ovom prelijepom Zagorskom kraju, a mi sestre pridružile smo se obiteljskom stolu koji je za sve uzvanike organizirao župnik Franjo sa gradonačelnikom Opčine Desinić.

Zahvalne smo Gospodinu što je ova župna zajednica i naša Družba doživjela ovaj dan. Vjerujemo kako će postavljanje i blagoslov ovog spomen-obilježja u župi Desinić za nas sestre Služavke Maloga Isusa biti još jedan poticaj i razlog da sa zahvalnošću gledamo u svoju prošlost i s velikom ljubavlju živimo sadašnjost. (s.am)

  Vijesti - Sve