U Retkovcu obilježena obljetnica smrti sl. Božjega Josipa Stadlera

U Retkovcu obilježena obljetnica smrti sl. Božjega Josipa Stadlera

Utorak, 7. 12. 2010.

ZAGREB: Na svetkovinu Bezgrešnog začeća BDM, 8. prosinca, u župi sv. Pavla u zagrebačkom naselju Retkovec obilježena je 92. obljetnica smrti prvoga vrhbosanskog nadbiskupa i utemeljitelja Družbe služavki Malog Isusa. Na večernjoj misi koju je predslavio župnik Dragutin Cerovečki, molilo se za što skorije proglašenje blaženim sluge Božjeg Josipa Stadlera.


U molitveno-meditativnom programu "Josip Stadler - uzor pouzdanja i svetosti" riječima, slikom i glazbom u tri dijela prikazani su život i djelovanje Josipa Stadlera kao vrhbosanskog nadbiskupa. "U srcu Bezgrešne" naziv je prvog dijela u kojem su opisani posljednji dani života i sama smrt nadbiskupa Stadlera kroz njegovu povezanost s Bezgrešnom Djevicom Marijom na čiju je svetkovinu i umro, 8. prosinca 1918. Njegove riječi o ulozi i značenju Marije u životu svakog vjernika i poznata rečenica "Vodi me, majko Marijo, k vječnom izvoru mudrosti i ljubavi" bile su poticaj da vjernici zajednički izmole njegovu "Prikaznu molitvu Presvetoj Djevici Mariji".

U drugom dijelu pod nazivom "Josip Stadler - uzor pouzdanja" prikazano je Stadlerovo djelovanje od dolaska u Bosnu u siječnju 1882. i njegovo beskrajno pouzdanje u Boga koje ga je vodilo da, prema riječima đakovačkog biskupa Strossmayera, "iz ničega napravi ono za što bi nekima trebalo i stotinu godina". Uvijek u dugovima podizao je svoju biskupiju i duhovno i materijalno: gradio je crkve, podizao župe, sjemenište, bogosloviju, katedralu, biskupski dvor, sirotišta i škole; organizirao je ustroj nadbiskupije, osnovao je družbu služavki Malog Isusa. Kao veliki duhovni, pastoralni, kulturni i znanstveni radnik ostavio je iza sebe brojne molitve, stotinjak poslanica, brojna znanstvena, filozofska i teološka djela, pokrenuo je izdavanje više listova, a bavio se i prevođenjem i izdavanjem važnih knjiga, posebno dijelova Svetog pisma. Svoje je pouzdanje stavljao u Božju providnost, snagu je crpio u molitvi pred Presvetim, a u trenucima tjeskobe zbog dugova molio je Bezgrešnu Djevicu: "Majko Božja, spasi me od dugova, onda me možeš uzeti k sebi"; umro je bez dugova nakon 37 godina molitve, rada i neizmjernog trpljenja koje je prikazivao za Crkvu, siromahe i za hrvatski narod. Vođeni Stadlerovim riječima i poticajima na pouzdanje i ljubav prema Bogu vjernici su izmolili njegovu "Molitvu Srcu Isusovu".

"Josip Stadler - uzor svetosti" naslov je trećeg dijela programa u kojem je prikazan Stadlerov molitveni život u smislu da je cijeli njegov dan i svako djelo bilo prožeto molitvom, a posebno klanjanjem pred Presvetim Oltarskim Sakramentom. Stadlerove poruke o potrebi usmjerenosti na Krista, o vjeri, o sv. pričesti kao izvoru svetosti završavaju pozivom na kršćansku ljubav, jer "Ljubav je dragulj čija cijena nadilazi sve. Ljubav je samo nebo, jer kad nju imamo, onda cijelo Presveto Trojstvo silazi u naše srce".

Program koji su zajednički pripremile sestre služavke Malog Isusa koje djeluju na župi, župni vikar Tomislav Kralj i Prijatelji Malog Isusa, završen je Molitvom za proglašenje blaženim i svetim sluge Božjega Josipa Stadlera te njegovim riječima "Imat ćete iza mene i pametnijih i pobožnijih biskupa, ali nećete ga imati koji bi vas više ljubio od mene".

  Vijesti - Sve