U Sarajevu proslavljen Stadlerov 95. rođendan za nebo

U Sarajevu proslavljen Stadlerov 95. rođendan za nebo

Nedelja, 8. 12. 2013.

U nedjelju 8. prosinca 2013. godine bilo je posebno svečano u sarajevskoj prvostolnici, uz grob prvog vrhbosanskog nadbiskupa – sluge Božjega Josipa Stadlera. Od ranog jutra oko Stadlerovog su se groba okupile njegove duhovne kćeri – sestre Služavke Maloga Isusa – na čelu s provincijskom glavaricom s. M. Admiratom Lučić, Prijatelji Maloga Isusa, hodočasnici iz župe Prozor, te vjernici iz sarajevskih župa. Svi su došli proslaviti 95. obljetnicu Stadlerovog prelaska u Vječnost.


Hodeći prema sarajevskoj Katedrali pokušali su zamisliti kako je to bilo prije 95. godina kada je povorka sa Stadlerovim lijesom krenula od Vrhbosanskog ordinarijata prema sarajevskoj Katedrali. Prolazeći istom stazom moli su da Božji Duh koji je prebivao na Stadleru zahvati svetu Crkvu, zajednicu sestara Služavki Maloga Isusa i svakog čovjeka.

Svečano misno slavlje u 10:30 sati predslavio je nadbiskup metropolit vrhbosanski kardinal Vinko Puljić u zajedništvu s pomoćnim biskupom vrhbosanskim mons. dr. Perom Sudarom i dvadesetak svećenika. Prije početka Misnog slavlja kardinala Puljića i sve nazočne pozdravio je vrhbosanski kanonik mons. Ante Meštrović podsjećajući da Vrhbosanska nadbiskupija slavi svoju suzaštitnicu Bezgrješno Začeće BDM. „Danas je Stadlerov dan, dan smrti sluge Božjega Josipa Stadlera, prvog vrhbosanskog nadbiskupa, nakon ponovne uspostave redovne crkvene vlasti u BiH, koji je umro prije 95 godina na dan Bezgrešnog začeća BDM, 8. prosinca 1918. Danas je dan provincije sestara Služavki Malog Isusa Bezgrješnog začeća BDM. Sestre je osnovao nadbiskup Stadler. Sestrama čestitamo i zahvaljujemo na njihovom radu kako u gradu Sarajevu tako i u cijeloj Nadbiskupiji“, kazao je kanonik Meštrović ističući da će tijekom Mise u kanoničku službu biti uveden mons. dr. Pavo Jurišić.

Uslijedilo je misno slavlje na početku kojega je kardinal Puljić podsjetio kako danas, kao i svakog osmog u mjesecu, slavimo Stadlerov dan, te dodao: „Zato danas želimo istinski Boga moliti da povodom 95. rođendana za nebo – našeg nadbiskupa sluge Božjega Stadlera – i njega što prije doživimo uzdignuta na čast oltara.“ Čestitao je zatim sestrama Služavkama Maloga Isusa sarajevske provincije dan Provincije, te poručio: „Želim da se njihova Provincija svaki put nadahnjuje na Utemeljitelju koji je ostavio tako bogatu baštinu, baštinu duha Evanđelja u ovoj mjesnoj Crkvi i u njihovoj zajednici.“ Tijekom misnog slavlja pjevao je Bogoslovki zbor „Stjepan Hadrović“ pod ravnanjem vlč. Marka Stanušića.

{image:13:medium}U prigodnoj propovijedi Kardinal je najprije ukazao na značenje vremena Došašća i naš hod u susret Isusu. Potom je progovorio o snazi koju je sluga Božji nadbiskup Stadler dolazeći u „turbulentnu Bosnu i Hercegovinu“ pronalazio u mudrosti riječi Božje. Kazao je kako mu nije poznato odakle je Stadler imao više poteškoća – iznutra iz Crkve ili izvana. Dodao je da se: „svi možemo nadahnuti na Stadlerovoj vjeri kojom je služio Isusu Kristu. Nije se dao smesti s puta Kristova. Te mudrosti nam danas treba kako se ne bi dali smesti s puta Isusa Krista. Ne znamo koja je napast teža – ona iznutra od nas samih, ili izvanjske prijetnje i zavodljivosti“. Kazao je kako se čini da je puno lakše odstraniti izvanjske prijetnje nego nutarnje sklonosti na zlo, te dodao: „Tu nam je potrebna Božja mudrost koju je pokazao nadbiskup Stadler obavljajući svoje poslanje u ovoj vrletnoj Bosni koju je tako zavolio. Volio je čovjeka, volio je sirotinju, imao je srca za čovjeka; volio je svoje poslanje da kao posvećeni sluga Božji ide među narod.“ Kardinal je podsjetio da se Stadler nadahnjivao zaštitom Bezgrješne i svih nas zadužio, te dodao: „Sramota je ne znati tog velikana duha koji je ostavio tako duboki trag u mjesnoj Crkvi vrhbosanskoj!“ Poručio je da bi sluga Božji nadbiskup Stadler trebao još više biti prisutan u svijesti i nadahnuću, te da bi trebalo upoznavati ga sve više. Kardinal je dodao: „U našem narodu kao da ne postoji duh zahvalnosti za sve one koji su se ugradili u našu povijest. Zato je današnji dan, kada je nadbiskup Stadler prije 95 godina rođen za nebo, prilika da se nadahnjujemo na njegovoj vjeri, na spremnosti da se žrtvuje za ono što je Božje“. Podsjetio je kako je Stadler ustanovio sestre Služavke Maloga Isusa za koje je proces Stadlerove beatifikacije istinsko nadahnuće „da otkriju svoj identitet i izvor radosti u služenju kako im i samo ime kaže. Danas vidimo da služenje nekako nije radost“ dodao je Kardinal, jer se mnoge stvari gledaju kroz to, koliko što košta i koliko će netko dobiti za nešto. „S tugom doživljavam da se gotovo sve gleda kroz novac. Istina, novac je potreban za življenje, ali ima stvari koje se ne mogu mjeriti novcem, a to je snaga ljubavi. Zato vama, sestre, želim da uvijek u toj ljubavi imate uporište u svom poslanju nadahnjujući se na tom velikanu duha“ kazao je kardinal Puljić. Izrazio je radost što se upravo na ovaj dan postulatora Stadlerove kauze – mons. dr. Pavu Jurišića – uvodi u službu kanonika stolnog kaptola Vrhbosanskog.

Nakon homilije mons. Jurišić je pristupio oltaru na kojemu je izmolio i potpisao ispovijest vjere i prisegu za savjesno vršenje kanoničke službe. Pred kraj Misnog slavlja kardinal Puljić je uveo u službu novog kanonika predajući mu kanonički plašt i kanonički križ s likom Srca Isusova te ga uveo u kanoničku klupu u prezbiteriju katedrale.

Pred kraj misnog slavlja svi su se uputili na grob sluge Božjega nadbiskupa Stadlera na kojemu su izmolili Molitvu za njegovo proglašenje blaženim. Kardinal je sa Stadlerovog groba podijelio misni blagoslov.

  Vijesti - Sve