Ulične svjetiljke zasjale i u našoj župnoj zajednici…

Ulične svjetiljke zasjale i u našoj župnoj zajednici…

Nedelja, 6. 5. 2018.

Slijedeći Stadlerove stope u mjesecu svibnju, Prijatelji Maloga Isusa pozvali su u nedjelju 6. svibnja na naša euharistijska slavlja beskućnike koji su cijeloj župnoj zajednici predstavili svoj časopis Ulične svjetiljke, prvi hrvatski časopis o beskućništvu i srodnim društvenim temama. Časopis izdaje Franjevački svjetovni red – mjesno bratstvo Trsat (Rijeka), koje vodi i prihvatilište za beskućnike "Ruže sv. Franje" u Rijeci. Izlazi više puta godišnje. Glavninu priloga u njemu pišu sami beskućnici, koji ga i prodaju na ulicama gradova. Cilj Uličnih svjetiljki je dvostruk - prvo, da se na taj način pruži prilika beskućnicima da prodajom


časopisa zarade dovoljno novaca da iznajme sobu ili manji stan, ali i da malo po malo skidaju stigmu sa sebe kao oni koji su opasni po društvo. Stoga, ovaj je časopis nazvan Ulične svjetiljke kako bi se javnosti ukazalo da su beskućnici nepravedno stavljeni u zakutak društva, u tamu gdje ih nitko ne želi vidjeti, kao da ne vrijede kao ljudi, a zapravo mogu puno toga doprinijeti, bilo duhovno bilo svojim talentima, što se kroz njihove životne priče, pjesme, crteže i drugo, nastoji pokazati u svakom od brojeva časopisa.

Drugo, prodajom časopisa neposredno iz ruku beskućnika, javnost se pokušava senzibilizirati za teme siromaštva i socijalne isključivosti, o čemu se u drugim medijima ne može puno vidjeti ili pročitati. Cijena jednog primjerka Uličnih svjetiljki je 8 kuna od čega polovica ide prodavaču beskućniku, a preostala polovica za troškove izdavanja sljedećeg broja časopisa, i tako sam sebe financira.

Svjetiljka kojom su naši gosti zapalili srca župljana rasvijetlila je mnoge koji su kupnjom časopisa pomogli dragim nam gostima. Neka ih Mali Isus čuva, a zagovor Sluge Božjega Josipa Stadlera prati na svakom životnom koraku.

PMI - Župa sv. Ivana Krstitelja, Zagreb

 

Galerija slika:

  Vijesti - Sve