Umrla mama s. Kate Zadro – Danica Zadro

Umrla mama s. Kate Zadro – Danica Zadro

Četvrtak, 4. 10. 2012.

U večernjim satima 4. listopada 2012. godine, u okruženju djece, unučadi i praunučadi, završila je svoj 86–godišnji zemaljski život Danica Zadro – mama naše s. Kate Zadro.

Pokojna Danica je rođena u brojnoj vjerničkoj obitelji 25. rujna 1926. godine u Gmićima, župa Prozor. Njezin otac Ivica i majka Marta usadili su joj vjeru koju je ona s velikom ljubavi prenijela na svoju djecu. S pokojnom Danicom je rođena još jedna njezina sestra blizanka koja je ubrzo preminula. Pokojna Danica je prerano osjetila surovost života. Naime, u 15 godini života umire njezina mama, a najmlađi joj brat Ilija ostaje u povojima. Petnaestogodišnja Danica tada preuzima majčinsku ulogu, tako da je brata Iliju ona odgajala. Budući da Ilija nije znao za mamu, svoju je sestru Danicu nazivao mamom, a s razlogom ju je tako zvao jer je u njoj imao i sestru i majku. S ljubavlju ga je odgajala i predala mu vjeru koju je od svojih roditelja usvojila. Kasnije je taj mali Ilija postao svećenik, franjevac i misionar u Demokratskoj Republici Kongo. Fra Ilija je ove godine proslavio 40. obljetnicu djelovanja u misijama. Osim brata svećenika, pokojna Danica ima bratičnu časnu sestru koja pripada Družbi Školskih sestara franjevki Krista Kralja Provincije Svete obitelji – s. Martu Barešić, a kćerka pokojne Danice jeste časna sestra Služavka Maloga Isusa – s. M. Kata Zadro. Sa svojim mužem Jurom, Danica je rodila i odgojila desetero djece, od kojih je petero živih.


Pokojna Danica je bila samozatajna, tiha, požrtvovna i mukotrpna žena. Bila je žena duboke i postojane vjere, čvrste nade i ustrajne molitve. Njezin osobiti ures bila je iskonska dobrota koja je s njezinog lica žarila vedrinom; po tome je Danica bila posebno prepoznatljiva. Njezin život je bio žrtva u ljubavi i iz ljubavi. Nisu je slomile životne kušnje, bolest, niti križevi koji su pratili njezine korake. Najveći križ zasigurno joj je bila dugogodišnja teška bolest njezine najstarije kćeri Mare, kojoj je s toliko ljubavi i pažnje služila i koju je dvorila, tako da je s njezinih ruku ispustila dušu. Svakom od svoje djece izabrala je jednog nebeskog zaštitnika kojemu ih je posvetila. Uvijek je govorila: „Djeco moja, uzmite Boga na pomoć i ne bojte se!“ Uvijek i za svih je imala razumijevanja. S njome su se dobro osjećali kako stari tako i mladi. Bila je posebno obljubljena od svoje djece i unučadi. Imala je četrnaestero unučadi i dvoje praunučadi. Nakon smrti muža Jure i kćeri Mare, otišla je kod svoje djece u Rodgau kod Offenbacha (Njemačka). Iako je već bila u poodmakloj dobi, tu se lijepo uklopila. Do zadnjeg trenutka bila je pokretna i svjesna svega. Tu ju je okrijepljenu svetim sakramentima pozvao Gospodin uvečer 4. listopada 2012. godine. Pogreb pokojne Danice bit će u srijedu 10. listopada 2012. u Njemačkoj. Usrdno molimo da pokojnu Danicu Gospodin nagradi vječnim životom za vjeru koju je svjedočila, za ljubav koju je živjela, te što je Kristovoj Crkvi darovala kćerku časnu sestru, brata svećenika franjevca i bratičnu franjevku. Počivala u vječnome miru!

  Vijesti - Sve