Uz dan posvećenog života

Uz dan posvećenog života

Petak, 3. 2. 2023.

Povodom Dana posvećenog života, Hrvatska redovnička konferencija organizirala je svečano misno slavlje u bazilici sv. Antuna Padovanskog na Svetom Duhu u Zagrebu. Pozdravnu riječ uputio je rektor bazilike fra Ivan Marija Lotar. Svetu misu predslavio je msgr. Mijo Gorski, pomoćni zagrebački biskup, u koncelebraciji s braćom svećenicima redovnicima.

Mnoštvo redovnika, redovnica i mladih vjernika laika prisustvovalo je slavlju. Biskup ih je u homiliji pozvao na još gorljivije i postojanije nasljedovanje Krista te je mlade ohrabrio da s ljubavlju izaberu poziv za koji su od Boga odabrani. Također je istaknuo važnost likova današnjeg Evanđelja: Mariju koja je, poslušna Bogu, odlučno prinijela Isusa u hram, znajući da ne prinosi samo svoje dijete, već Otkupitelja svijeta te starca Šimuna i proročicu Anu koji su s radošću iščekivali Otkupitelja i Spasitelja. Marija, Šimun i Ana primjer su nam poslušnosti i vršenja Božje volje što je temelj života Bogu posvećenih osoba. Biskup je svratio pažnju i na to kako redovnice i redovnici nose različita odjela, ali su zapravo svi ujedinjeni u zadatku nasljedovanja Krista u kojem su pozvani biti svjetlo Kristovo koje će svijetliti potrebnima i svima kojima su poslani.

Završni govor zahvale održao je fra Slavko Slišković, predsjednik Hrvatske redovničke konferencije. On je zahvalio braći franjevcima konventualcima na domačinstvu, potom biskupu msgr. Miji Gorskom na predvođenju ove svečanosti, braći svećenicima u koncelebraciji te zboru sestara Služavki Malog Isusa zagrebačke provincije koji je pjesmom uzveličao misno slavlje pod ravnanjem s. M. Tihane Strancarić, na orguljama ih je pratio doc. art. Milan Hišber dok je psalam pjevala s. M. Jelena Burić.

Evanđelist Matej nam poručuje: „Vi ste svjetlo svijeta i sol zemlje.“ (Mt 5,14). S tom mišlju ne zaboravimo zahvalit Bogu za dar života i za dar duhovnog poziva u kojem naše svijetlo treba jače svijetliti i obasjavati ljude Kristovom ljubavlju i blizinom.

 

s. M. Darija Filipančić, novakinja

 

Galerija slika:

  Vijesti - Sve