“Vjera je dragocijeno blago”, hodočašće Slavonskobrodskog dekanata

“Vjera je dragocijeno blago”, hodočašće Slavonskobrodskog dekanata

Subota, 1. 6. 2013.

Pod geslom „Vjera je dragocijeno blago“  dvjestotinjak vjernika Slavonskobrodskog dekanata hodočastili su zajedno sa svojim svećenicima i redovnicama, u subotu 1. lipnja, po šesti puta za redom u Sarajevo na grob sluge Božjega nadbiskupa Josipa Stadlera.


Pod geslom „Vjera je dragocijeno blago“  dvjestotinjak vjernika Slavonskobrodskog dekanata hodočastili su zajedno sa svojim svećenicima i redovnicama, u subotu 1. lipnja, po šesti puta za redom u Sarajevo na grob sluge Božjega nadbiskupa Josipa Stadlera.

Nakon pozdravnih riječi preč. Ante Meštrović, rektor sarajevske katedrale kratko se osvrnuo na povijest nedavno obnovljene katedrale, koju je nadbiskup Stadler u samo dvije godine u Sarajevo sagradio i 1. lipnja 1889. Srcu Isusovu posvetio.

Euharistijsko slavlje predvodio je mons. dr Pavo Jurišić, postulator kauze za Stadlerovo proglašenje blaženim i dekan sarajevskog KBF-a. Uz slavonskobrodskog dekana Ivana Lenića, župnika Stadlerove župe rođenja i krštenja, Gospe Brze Pomoći i rektora Meštrovića suslavili su Marko Zubak, rektor Sjemeništa i još trojica svećenika.

Ocrtavajući život i djelo sluge Božjega Josipa Stadlera postulator Juričić je ukazao na snagu njegovih poruka i misli, koje bi i mi kao kršćani trebali provoditi u svom životu. Preispitujući u ovoj Godini vjere kakva je naša vjera, ustvrdio je kako smo više na nekim putovima sa strane, nego na putu Kristovu. „Udaljili smo se od Srca Isusova, njegova nauka i zato u ovome svijetu postajemo bljutavi, neukusni, gubimo onaj okus kao začin Božji u svijetu, povukli smo se. Stadler bi nam trebao biti uzor kako živjeti i svjedočiti svoju vjeru u svijetu, kako učiniti da ona svima bude privlačna, da Bog može u ovom svijetu carevati, a njegova ljubav stolovati... Stadlerova je misao vodilja bila, imaj prema Bogu srce djetinje, prema bližnjemu srce materinje, a prema sebi srce sudačko. Iz te i takve vjere osnovao je on bratovštinu Srca Isusova i širio pobožnost Srcu Isusovu, koju su vjernici rado prihvaćali“, rekao je između ostalog dr. Jurišić te posvijestio kako nigdje drugdje nema spasenja osim u srcu Gospodinovu, koje je kadro uništiti svako zlo koje nam prijeti. Na kraju mise pred grobom sluge Božjega J. Stadlera molili su molitvu za njegovo proglašenje blaženim. Uz svoju zahvalu mnogobrojim hodočasnicima dr. Jurišić na poseban je način zahvalio dekanu Leniću, koji je i ove godine bio inicijator i glavni organizator hodočašća.

U pozdravnoj riječi dekan Lenić je iskazao svoju radost i zahvalnost zbog dosadašnjih hodočašća sarajevskoj prvostolnici, naglasivši kako su ona dorpinos boljeg upoznavanja Josipa Stadlera, njegovih korijena i zasluga .

„O 170. obljetnici rođenja i ususret 95. obljetnici smrti, nama tako dragog sluge Božjega J. Stadlera, mi u njemu gledamo velikana vjere kojega je osvojila Kristova ljubav te je istom izgarao prema Crvki, svom narodu i svim ljudima napose potrebitima. Ovim hodočašćem na skroman način svjedočimo kršćansku blizinu i zajedništvo s vama koji koji živite na ovim prostorima, koje je u nekoć, nimalo laka vremena, hranila Stadlerova vjera i ljubav“, rekao je u zahvalnoj riječi između ostalog dekan Lenić.
 

Skladni glasovi triju zborova; zbora župe Gospe Brze Pomoći i zbora mladih te ženska pjevačka skupina „Ad Astra“ doista su uzveličali misno slavlje, kao i molitvu kod Stadlerova groba i pobožnost Srcu Isusuvu.

Hodočasnici su i ove godine prikupili vrijedan novčani prilog za nezbrinutu djecu, doma Egipat, kojega je osnovao nadbiskup Stadler, a o kojima se brinu njegove duhovne kćeri Služavke Malog Isusa. Kao prilog Stedlerovoj beatifikaciji vjeroučiteljica Blanka Markotić uručila je postulatoru Jurišiću u digitalnom obliku projekt „Josip Stadler život i djelo“ koji je prošle godine u sklopu vjeronaučne nastale izradilo nekoliko učenika osnovne škole Hugo Badalić.
Na povratku kući hodočasnici su u Vitezu pohodili Dom za starije i nemoćne osobe te kapelicu, koju je sagradio Stadler, a o kojima skrbe Služavke Maloga Isusa. Dirljiv i radostan je bio susret u domu sa s. Virginom Ninić, koja je nekoliko godina boravila u samostanu sestara u Slavonskom Brodu. Ona je u svojoj 101-oj godini života još uvijek lucidna te je unatoč svojoj tjelesnoj nemoći živo i radosno svjedočila o ljubavi Gospodinovoj, koja ju nosi. Pjevačka skupina Ad Astra te sedmogodišnja Marta Šokčević, najmlađa među hodočasnicima, otpjevali su s. Virgini nekoliko pjesama o Stadleru, koje je ona napisala. “Učinili ste mi veliku radost, tako bih vas sve zagrlila“ veselo je na rastanku svojim Brođanima uskliknula s. Virgina.

O tijeku postupka beatifikacije postulator Jurišić je rekao kako je proces u ovoj fazi u Rimu te da u zadnjih godinu dana brižljivo rade na pisanju dokumenta koji se zove pozicio, koji iznosi radi čega oni zainteresirane traže od Crkve i od Pape da ga proglase blaženim, odnosno radi kojih krijeposti koje ga rese da bi bio blaženik.

„Budući je Stadler bio nadbiskup ta povijesna građa je obilna i u toj poziciji mi ne pričamo ono što je poznato, nego ono što njega čini kao nadbiskupa krijeposnim, da bi mogla Crkva to prepoznati i dati svim vjernicima na čašćenje“, rekao je postulator te dodao kako ima čudesnih znakova osobnih uslišanja, odnosno čudesa koje Crkva još ne može prihvatiti da bi se mogao povesti postupak dogođenog čuda na njegovu grobu. Stoga preporučuje vjernicima da mole da nam Bog očituje svoj znak kako bi se postupak priveo kraju.“

Brankica Lukačević

  Vijesti - Sve