Volonterska akcija „72 sata bez kompromisa“ u župi Imena Marijina - Gromiljak

Volonterska akcija „72 sata bez kompromisa“ u župi Imena Marijina - Gromiljak

Utorak, 2. 10. 2018.

Volonterska avantura koja se, već peti put za redom održava na području Vrhbosanske nadbiskupije pod nazivom "72 sata bez kompromisa", a u organizaciji Nadbiskupskog centra za pastoral mladih "Ivan Pavao II", započela je ove godine i u župi Imena Marijina na Gromiljaku. Zajedno s više od 950 volontera širom Bosne i Hercegovine koji sudjeluju na ovogodišnjoj akciji, svoju spremnost, volju, mladost i polet pokazalo je i 25 mladih  ove župe, koju su zajedno sa sestrom M. Jelenom Jovanović uspjeli ostvariti nekoliko akcija u 72 sata.


Akcija je započela u četvrtak, 27. rujna 2018. godine, u centru za rehabilitaciju „Duga“ u Kiseljaku, gdje je šestero mladih od 9 do 16 sati radilo s djecom s poteškoćama u razvoju i pomagali im u rješavanju domaće zadaće, družili se, igrali se u igraonicama te radili određene radionice i povjerene im zadatke. U večernjim satima u župnoj crkvi Imena Marijina okupili su se na zajedničku molitvu pred Presvetim, moleći za blagoslov, radost, ljubav te da svima ovo iskustvo bude na izgradnju.

U petak, 28. rujna 2018. godine, volonterska akcija se odigravala na tri lokacije:

1. U OŠ „Gromiljak“ četvero mladih je kroz radionicu predstavilo učenicima 4., 5., 7., 8. i 9. razreda akciju „72 sata bez komprimisa“, te na taj način stvorili mogućnost da će se te generacije rado odazvati na budućim akcijama. Uz to, mladi su s učenicima razmišljali i razgovarali o temeljnim vrijednostima i vrednotama života.

Druga grupa od deset mladih volontera u poslijepodnevnim satima je pomogla u čišćenju školskog okoliša iz rijeku Mlavu.

2. U centru za rehabilitaciju „Duga“ u Kiseljaku volontirala je druga grupa od šest mladih gdje su zajedno s odgajateljima centra vodili mališane na izlet i uživali u njihovom društvu i ljubavi.

3. U vremenu od 15 do 18 sati dvije grupe po petero mladih volontiralo je ispred samoposluga Konzum i Bingo u Kiseljaku prikupljajući namirnice od građana dobrog srca za siromašniju i potrebniju braću i sestre koji žive među nama. Oduševljenje i radost se nije moglo sakriti na licima mladih ljudi videći koliko su uz malo žrtve prikupili darova za one kojima će svaka sitnica dobro doći.

Ovaj radni dan ukrunjen je druženjem u dvorani župnog ureda, gdje su mladi, zahvaljujući otvorenosti i raspoloživosti župnika vlč. Ilije Karlovića, prespavali i uživali u zajedništvu.

U subotu 29. rujna 2018. mladi volonteri su sve svoje snage iskoristili da urede i očiste župnu crkvu kojoj pripadaju, te i na taj način dadnu svoj doprinos kao članovi župne zajednice. Ipak, dio ekipe je i ovaj dan iskoristio da volontira ispred spomenutih samoposluga u periodu od 10.30 do 12.30 te od 15 do 18 sati s istim ciljem, radošću i oduševljanjem.

U nedjelju, 30. rujna 2018. godine mladi su se nakon euharistijskog slavlja u ćistoj i mirišljavoj župnoj crkvi, okupili u dvorani župnog ureda i počeli s pakiranjem prikupljenih namirnica koje su u poslijepodnevnim satima, u dvije grupe, odnijeli braći i sestrama u potrebi. Oko 20 paketa 25 mladih župljana je zajedno sa sestrom i župnikom dostavilo na adrese naših župljana te ih tom prigodom posjetili, razveselili i sebe obogatili svakim pojedinim susretom.

Akcija 72 sata bez kompromisa zaključena je zajedničkim druženjem mladih volontera u župnom dvorištu uz pjesmu, igru i roštilj.

Zahvaljujemo svima koji su na bilo koji način doprinijeli da se ova akcija organizira i realizira u našoj župi. Neka je u svemu i po svima nama blagoslovljen Gospodin, koji nam daje htjeti i djelovati. Bio On uvijek u srcima našim tako da u susretu s braćom i sestrama dajemo ne samo sebe, nego Njega i sebe...a to je puno, puno više i vrjednije.

s. M. Jelena Jovanović

 

Galerija slika:

  Vijesti - Sve