Vrhovna glavarica SMI pohodila Sarajevo

Vrhovna glavarica SMI pohodila Sarajevo

Subota, 28. 9. 2013.

Vrhovna glavarica Družbe sestara Služavki Maloga Isusa s. M. Radoslava Radek, u pratnji savjetnice i tajnice s. M. Ane Marije Kesten, boravila je u Sarajevu od 23. do 28. rujna 2013. godine. Bio je to njezin službeni posjet sestrama triju zajednica u Sarajevu.


Tijekom svoga boravka u Sarajevu vrhovna je glavarica pohodila grob sluge Božjeg Josipa Stadlera, utemeljitelja Družbe, susrela se s uzoritim kardinalom Vinkom Puljićem, s apostolskim nuncijem u BiH mons. Luigi Pezzuto, te s postulatorom Stadlerove kauze mons. dr. Pavom Jurišićem.

U Sarajevu, gdje je nikla Družba sestara Služavki Maloga Isusa, djeluju tri zajednice sarajevske Provincije: samostan Egipat, zajednica u Apostolskoj nuncijaturi i zajednica u Nadbiskupskom ordinarijatu. Vrhovna je glavarica najprije obavila službenu vizitaciju u samostanu Egipat u kojemu živi trinaest sestara, na čelu s provincijskom glavaricom – s. M. Admiratom Lučić. U samostanu je Egipat smještena provincijska uprava sarajevske provincije Bezgrješnog Začeća BD Marije. Zajednica sestara brine za djecu u dva odjeljenja: za djecu koja su posredstvom socijalnih službi smještena u redovničku obitelj Egipta jer nemaju odgovarajuće roditeljske skrbi i djecu predškolskog uzrasta koja tijekom dana borave u PU dječji vrtić Srce. U vrtiću svakodnevno boravi oko pedeset i petero djece. 

Sestra Lucija Blažević je predstavila časnoj majci dvije pripravnice koje žele postati sestre redovnice SMI, koje ona prati u koracima razvoja. Časna je majka izrazila radost zbog njihovog odaziva da slijede Dijete Isusa i zbog njihove uklopljenosti u zajednicu sestara.

Vrhovna se glavarica susrela sa svakom sestrom, sa djelatnicima, volonterima, Prijateljima Maloga Isusa, kao i sa siromasima i djecom koji su povjereni sestrama. Dojmila ju je posebno radost i privrženost samostanu i sestrama koje zamjenjuju njihove najmilije.

Nakon susreta u samostanu Egipat časna je majka posjetila zajednicu sestara u Apostolskoj nuncijaturi u kojoj djeluju tri sestre. Izrazila je radost što sestre, svojom tihom prisutnošću, daju doprinos djelatnosti predstavnika Svetoga Oca u našoj domovini Bosni i Hercegovini.

Ove se godine navršava 85. godina od kako sestre Služavke Maloga Isusa djeluju u Nadbiskupskom ordinarijatu Vrhbosanske nadbiskupije. Kroz proteklo su se vrijeme izmjenjivali naraštaji sestara i načini doprinosa zajednice Vrhbosanskoj nadbiskupiji, a u njoj cijeloj našoj mjesnoj Crkvi. U zajednici trenutno djeluju tri sestre, koje je Vrhovna glavarica posjetila i sa svakom osobno razgovarala.

Sestre su u ovom kanonskom pohodu obnovile predanje Bogu, ojačale zajedništvo u poslanju Družbe i srcem punim zahvalnosti zajedno sa Časnom majkom ispjevale Tebe Boga hvalimo, a u popodnevnim satima ispratili majku Radoslavu sa željom da ponovno dođe na Družbin izvor – u Sarajevo.

  Vijesti - Sve