XIX. međunarodni teološki simpozij na Katoličkom bogoslovnom fakultetu u Splitu

XIX. međunarodni teološki simpozij na Katoličkom bogoslovnom fakultetu u Splitu

Subota, 26. 10. 2013.

XIX. međunarodni teološki simpozij održan je 24.-26. listopada na KBF-u Sveučilišta u Splitu na temu: ,,Recepcija Drugog vatikanskog sabora s posebnim osvrtom na Crkvu u Hrvata''. Organizator je Katolički bogoslovni fakultet, a ove godine je po prvi put suorganizator i Katehetski ured te Agencija za odgoj i obrazovanje. Kroz tri dana izlaganje je imalo 25 domaćih i inozemnih predavača. Među sudionicima na simpoziju bile su i naše sestre katehistice: s. Branimira, s. Danijela, s. Jelena, s. Rebeka, s. Terezija, s. Mila i s. Dolores koja je ujedno i tematski aranžirala pozornicu.


Na otvorenju u ime Povjerenstva za organizaciju znanstveno-teoloških simpozija skupu se obratila dr.sc. Jadranka Garmaz zaželjevši dobrodošlicu i plodan rad. Slijedila je riječ velikog kancelara KBF-a u Splitu msgr. Marina Barišića. Između ostalog je rekao zaželjevši da dani provedeni na simpoziju svima vrate optimizam i nadu koju je Koncil u onom vremenu imao, a nosi ga u sebi za svako vrijeme. Dekan KBF-a dr.sc. don Ante Mateljan prigodom otvaranja Simpozija naglasio je da Drugi vatikanski koncil po nadahnuću Duha ponovno je osvijetlio temelje kako dalje graditi Crkvu da bude harmonična s Isusovim nacrtom. Također dr. Mateljan je zaželio da Simpozij bude svima na izgradnju, a Bogu na slavu. Nakon ovih uvodnih pozdrava slijedilo je predstavljanje zbornika prošlogodišnjeg Međunarodnog simpozija ,,Antropološka i religiozna dimenzija žrtve'', a predstavili su ga dr.sc. fra Ante Vučković i dr.sc. don Marinko Vidović. Prvo predavanje održao je prof. dr.sc. Edmund Arens (Luzeru-Švicarska) na temu: ,,Crkva u današnjem svijetu .Pastoralna konstitucija Gaudium et spes i njezina poslijesaborska recepcija.'' U predavanju je protumačio što znači riječ aggiornamento koja je ključna za razumijevanje Sabora. Iz prebogatog izlaganja izdvojila bih ovu misao koju je istaknuo dr. Arens: ,,Crkva je svima otvorena, dijaloška zajednica koja se usmjeruje prema punini vjere u nadnarodnoj, međukulturalnoj i međureligijskoj komunikaciji usred prepolovljenog svijeta koji je razdjeljen na siromašne i bogate. Drugo predavanje trebao je imati prof. dr.sc. Salvador Pie-Ninot (Rim,Barcelona). Budući da je izvanredno bio spriječen doći, poslao je predavanje koje je izložio dr.sc. Edvard Punda (njegov bivši student), prof. fundamentalne teologije na KBF-u u Splitu, a tema je: ,,Učiteljski značaj II. Vatikanskog sabora''. U zaključku je izraženo da Drugi vatikanski koncil predstavlja ,,katolički nauk Crkve,ali ne u argumentiranom obliku već u formi svjedočanstva''.  Prof. dr.sc.  Gilfredo Marengo (Rim) govorio je o temi: ,,Gaudium et spes: Pastoralnost na kušnji.'' U svom zaključnom govoru prof. Marengo naglasio je da se Gaudium et spes mora smatrati primjerom traženja i komunikacije metode crkvenog života. Slijedila je bogata rasprava koju je moderirao dr.sc. Domagoj Runje.  

Nastavak simpozija bilo je predavanje prof. dr. sc. Ante Crnčevića (Zagreb) na temu: '' Sacrosantum concilium i liturgijska ekleziologija između dostatnosti i potrebe trajne obnove''.

U zaključnoj misli dr.Crnčević istaknuo je da recepcija Konstitucije ovisi o vlastitom poimanju Crkve i o mjestu koje ona želi dati liturgiji.

Poslijepodnevni rad nastavljen je izlaganjem teme doc.dr.sc. Darka Tomaševića (Sarajevo): ''Recepcija Svetog pisma u nekim katehetskim priručnicima u usporedbi s jednim američkim iskustvom''.

Predavač je, između ostalog, istaknuo kako govor o Bogu bora biti prilagođen dobi primatelja, ali i poticati na djelovanje biblijsko i moralno. Nadalje je naglasio važnost svjedočanstva i života navjestitelja.

U drugom dijelu dana nastavljen je rad u skupinama što je ove godine novina na simpoziju.

Okvirna tema je bila ''Recepcija Sabora u Crkvi u Hrvata''. Radionice su vodili profesori s KBF-a u Splitu.

Treći dan simpozija predavanje je održala prof. dr. sc. s. Valentina Mandarić (Zagreb) s temom: ''Odgoj u zrcalu saborske baštine''. Kroz svoje bogato predavanje, što je jasno iznijela u zaključku, te rekla:'' Sve vrednote koje se promiču čitajući dokumente i strategije Europe, zapravo imaju kršćanske korjene.''

Slijedila je rasprava i rad u skupinama . Na kraju simpozija izneseni su rezultati rada u skupinama,a moderirao je završnu raspravu prof.dr.sc. Nikola Bižaca.

Završna riječ i zaključak simpozija izrekao je dekan KBF-a prof.dr.sc. Ante Mateljan, te zahvalio svima koji s sudjelovali u organizaciji i provedbi. Njegova završna rečenica bila je: ''Simpozij nosi naslov, Recepcija Drugog vatikanskog sabora, ali ovdje se više radi o recepciji osobe Isusa Krista kako je Crkva vjeruje, svjedoči, živi, naviješta i prenosi kroz vrijeme.''

Na koncu je poželio da sve što se primilo ponese za sebe i podjeli drugima.

s. Dolores Brkić

  Vijesti - Sve