Zapis sestre Jubilarke - Zahvalno hodočašće

Zapis sestre Jubilarke - Zahvalno hodočašće

Ponedjeljak, 18. 9. 2017.

Časna Majka s. M. Radoslava Radek, koja je isto jubilarka 50 godina zavjeta, a ujedno i naša kolegica, organizirala je ovaj susret na čemu smo joj zahvalne.

Naše jubilarno druženje započele smo na družbin dan 26. kolovoza 2017. u crkvi Gospe od brze pomoći u Sl. Brodu, gdje je naš Utemeljitelj sluga Božji Josip Stadler bio kršten.


Sv. Misi je prethodio kratki program, kojeg su izvele kandidatice sarajevske Provincije BZBDM na čelu sa njihovom prefektom s. Mandom Pršlja. Uz pjesmu u kratkom recitalu su prikazale rođenje i život brodskog dječaka Josipa.

Misno slavlje je predslavio Mons Đuro Hranić, nadbiskup đakovački uz asistenciju domaćeg župnika preč. Ivana Lenića i okolnih župnika iz brodskog dekanata. U homiliji je Nadbiskup Hranić osvijetlio kreposni život našeg Utemeljitelja, vođen Božjom providnošću za njega samog i za Nadbiskupiju vrhbosansku kamo je bio poslan, njegovu ljubav i osjećaj za siromahe. Iz te ljubavi rodila se naša Družba Služavki Maloga Isusa, koja i danas djeluje u domovini i inozemstvu, čije je poslanje slaviti Boga u siromasima, starim i bolesnima, naviještati evanđelje u katehizaciji.

Nakon sv. Mise i grupnog slikanja, uputile smo se u obližnji restoran na ručak. Uz gostoprimstvo domaćina, slavonske specijalitete, druženje sa sestrama, naše najmlađe: kandidatice, novakinje i juniorke, imale su prigodni program, upriličen zlatnim i srebrenim svečaricama. Zahvaljujemo našim najmlađima za njihovu dosjetljivost. Ponosne smo videći ih kako su radosne i nesebične u darivanju.

U 16 sati uputile smo se u franjevačku crkvu Presvetog Trojstva. Naše novakinje i juniorke su uz pjesmu imale prigodni recital u kojem su prikazale život i djelo nadbiskupa Dr. Josipa Stadlera, našega Utemeljitelja. Na kraju programa, Časna Majka s. M. Radoslava Radek, imala je govor i službeno otvorila Stadlerovu godinu, mi ove godine obilježavamo sto godina od njegove smrti. Do  18 sati morale smo napustiti sl. Brod, nažalost nismo stigle posjetiti Stadlerovu spomen kuću, čija je gradnja ovih dana privedena kraju. Stigavši u generalnu kuću, dogovorile smo program za idući dan.

Nakon molitve i doručka krenule smo 27.8.17. na Mariju Bistricu. U putu smo molile i uživale u prekrasnim predjelima zagorja. Pomolivši se u zavjetnoj crkvi, sudjelovale smo na sv. Misi na otvorenom u 11 sati. Sv. Misu je slavio župnik  Vlč. Domagoj Matošević, nećak naše s. Anice. U propovijedi se osvrnuo na evanđelje 21. nedjelje kroz godinu. Isus i danas postavlja pitanje nama srebrenim i zlatnim jubilarkama: “A vi, što vi kažete tko sam ja?” Mi smo doduše kroz 25 i 50 godina svojim djelovanjem i služenjem malom Isusu, drugima svjedočile tko je za nas Isus Krist, odgovarale smo u svim životnim situacijama kome smo povjerovale i zašto smo mu se odazvale.

Danas, na ovu sv. Nedjelju, zahvaljujemo Bogu na redovničkom pozivu i ustrajnosti. Mi si ovo pitanje trebamo i dalje postavljati i u duhu spoznaje uzvišenosti služenja Njemu u zajednici, odgovarati na izazove današnjeg vremena, sve dotle dok nas ne pozove u vječni Jeruzalem, gdje ćemo uživati u njegovoj slavi, uzdajući  se još danas u njegovo milosrđe.

Nakon sv. Mise i ručka na koji nas je pozvala i počastila Časna Majka Radoslava, krenule smo u samostan karmelićanki u Mariji Bistrici. Tamo imamo kolegicu s. Natanaelu Šiljeg, koja je djelovala u Belgiji, a onda osjetila poziv za karmelićanku. Susret sa s. Natanaelom i sestrama karmelićankama je bio dojmljiv, nismo mogle sakriti suze radosnice. Pričale smo o nama, o njihovom načinu života, sjećale se lijepih trenutaka provedenih u našoj Družbi, a na koncu smo zapjevale himnu naše družbe: Služavke smo moćnog kralja ... Obećale smo moliti jedni za druge, sestre karmelićanke su pokazale svoju gostoljubivost. Oprostile smo se od dragih sestara i krenule autobusom do Ludbrega. U Ludbregu, svetištu Krvi Kristove, gdje se Isusova krv čuva u skupocjenoj monstranci, dočekao nas je župnik Mons. Josip Đurkan, koji vodi svetište već 37 godina. Čudo se dogodilo 1411 godine za vrijeme sv. Mise, nakon lomljenja hostije u tri dijela, potekla je krv. Dogodila su se brojna ozdravljenja, još uvijek se čuda događaju, ljudi hodočaste, obilaze na golim koljenima oko oltara. Među velikim štovateljima Predragocjene krvi bio je i bl. Alojzije Stepinac.

Na prvu nedjelju u rujnu bude posebno slavlje, tada dolaze hodočasnici iz svih krajeva Hrvatske i drugih zemalja. Pomolile smo se i zahvalile Isusu, koji nas je svojom predragocjenom Krvi spasio i otkupio.

28. kolovoza, nakon jutarnje molitve, imale smo sv. Misu, koju je za nas jubilarke slavio umirovljeni vojni biskup Mons Juraj Jezerinac. U homiliji nam je uputio prigodnu riječ, čestitao na ustrajnosti i zaželio da i dalje slijedimo Isusa u poslušnosti i poniznosti.

Nakon doručka slijedio je posjet na Kraljevac, gdje smo provele novicijatske dane. Sestre sa novakinjama su nas lijepo primile. Najprije smo posjetile naše bolesne sestre, naša kolegica s. Julijana Torbarec, leži nepokretna, ne može govoriti, ipak se nadamo da nas je prepoznala. U blagovaonici, gdje su bile okupljene sve sestre i novakinje, obnovile smo sjecanja iz novicijatskih dana, bilo je zanimljivo slušati pojedina svjedočanstva. Zahvalivši se sestrama na Kraljevcu, nastavile smo put do Nove Vesi 55. Neke od nas su provele svoje kandidaturske dane, a neke opet kao mlade sestre pohađajući katehetski ili glazbeni institut. Opet smo doživjele veliku gostoprimstvo sestara na čelu sa Provincijalkom s. M. Petrom Marjanović i kućnom poglavaricom s. M. Mirjam Dedić. Obišle smo dom za stare i vrtić, koje vode naše sestre zagrebačke Provincije. Naše sestre u Novoj Vesi žive i rade u Stadlerovu duhu, što nas jako raduje.

I što reći na kraju ovih lijepih i dojmljivih susreta? Zahvaljujemo Časnoj Majci s. M. Radoslavi Radek, koja nas je pozvala i organizirala ovaj susret. Hvala sestrama u generalnoj kući, koje su se jako trudile, a kojima je uspjelo da smo se fino osijecale i da smo doživjele lijepo zajedništvo. Hvala sestrama u Novoj Vesi na čelu sa Provincijalkom s. M. Petrom Marjanović i sestrama i Novakinjama na Kraljevcu za sestrinsko gostoprimstvo.

Sada, uz pomoć Božju idemo dalje služiti i Boga slaviti tamo gdje  nas Providnost Božja bude poslala. Lijep pozdrav sestrama cijele naše Družbe od zlatnih i srebrenih jubilarki. Neka živi Mali Isus u našim srcima, dao Bog da našeg Utemeljitelja Dr. Josipa Stadlera uskoro doživimo kao blaženika.

U Zagrebu, jubilarne 2017. godine vaše sestre                    

s. Bertila Kovačević

  Vijesti - Sve