Završna postaja molitvenog hoda ususret 180. spomenu rođenja i krštenja nadbiskupa Stadlera

Završna postaja molitvenog hoda ususret 180. spomenu rođenja i krštenja nadbiskupa Stadlera

Petak, 9. 12. 2022.

Dvanaesta, postaja molitvenog hoda ususret 180. obljetnici spomen rođenja i krštenja sluge Božjega Josipa Stadlera, prvog vrhbosanskog nadbiskupa, bila je u četvrtak 8. prosinca 2022. godine, u župi Uznesenja Blažene Djevice Marije u Brodskom Vinogorju u Slavonskom Brodu.

Misu zornicu na kojoj su uz ostale župljane sudjelovale i Služavke Maloga Isusa predvodio je domaći župnik Krunoslav Karas.
Život i djelo utemeljitelja svoje Družbe Služavki Maloga Isusa (SMI) sluge Božjega Josipa Stadlera predstavila je s. M. Kristina Adžamić. Kako je na taj blagdan Bezgrješnog začeća Blažene Djevice Marije prije 104 godine Stadler preminuo, s. Kristina je naglasila kako je taj dan za njezinu Družbu poseban dan kada Bogu zahvaljuju za tog velikana vjere te uz ostale dane posebno mole i za njegovo proglašenje blaženim.
„S nazivom ‘Otac siromaha’ na današnji je dan, na blagdan Bezgrješnog začeća, 8. prosinca 1918. u Sarajevu u 75. godini života preminuo naš utemeljitelj. Danas s molitvom za njegovo proglašenje blaženim i svetim sjećamo se njegova rođenja za nebo, u pratnji nebeske Majke Marije koju je za života štovao i beskrajno ljubio kao svoju Majku.
Od početka prosinca 1918. godine bolest je uzela maha te nadbiskup Stadler nije mogao leći u postelju niti spavati zbog kašlja koji ga je mučio. Vrijeme je provodio za stolom moleći i radeći kada ja za to imao snage. U trenutcima bolesti bio je strpljiv, vedar i prijazan. Od 5. prosinca 1918. godine zdravlje mu se naglo pogoršalo. Posljednju misu slavio je 6. prosinca, a u večer istoga dana primio je sakrament ispovijedi od ispovjednika p. Springera. U subotu. 7. prosinca i u nedjelju 8. prosinca, na svetkovinu Bezgrješne p. Springer je slavio misu u sobi nadbiskupa Stadlera i pričestio ga. Teško disanje sve ga je više mučilo.
U nedjelju navečer, 8. prosinca, zajedno s prisutnim sestrama Služavkama Maloga Isusa, nadbiskup je zadnji put šaptao moleći krunicu, izgovarajući riječi: ‘Isuse, Bože moj, Marijo’. Preminuo je u 22 sata i 21 minutu, 8. prosinca 1918. na blagdan Bezgrješnog začeća. Tijelo pokojnika bilo je izloženo u kućnoj kapelici nadbiskupije. Pokopan je u sarajevskoj katedrali 12. prosinca 1918. godine
Na njegovu grobu molio je papa Ivan Pavao II., 12. travnja 1997. prigodom posjeta Bosni i Hercegovini. U Sarajevu 20. lipnja 2002. pokrenut je postupak da se proglasi blaženim i svetim. Na nama je da molitvenim pouzdanjem damo doprinos u tome procesu. U sarajevskoj katedrali, oko Stadlerova groba, mogu se vidjeti ploče sa zahvalama na uslišanju. Njihov broj se svake godine povećava.
Od ranog djetinjstva bio je iskreno pobožan i rado je molio. S velikom ljubavlju obavljao je ministrantsku službu i svakodnevno, kao dječak, odlazio na misno slavlje.
Kao pastir vrhbosanske Crkve odano je i vjerno služio Bogu naviještajući radosnu vijest spasenja. U svakom čovjeku, posebno u malenima, siromašnima i onima kojima je potrebna pomoć, pozorno je gledao brata i sestru u Isusu Kristu.
Za života puno je pomagao ljudima. Ove godine, s molitvom za njegovo proglašenje blaženim izašle smo među puk našeg Slavonskobrodskog dekanata te svakog 24. u mjesecu sa svećenicima i pukom slavimo misu i molimo za njegovo proglašenje blaženim”, rekla je uz ostalo s. Kristina Adžamić.
Na kraju mise vjernici su molili za proglašenje blaženim sluge Božjega Josipa Stadlera. Adžamić ih je pozvala da im se pridruže na slavlju 180. obljetnice spomena rođenja i krštenja koja će biti 24. siječnja 2023. u crkvi Gospe Brze Pomoći u kojoj je Stadler 24. siječnja 1843. kršten.
Brankica Lukačević 
 

Galerija slika:

  Vijesti - Sve