Služavke Malog Isusa pod okriljem sluge Božjega Josipa Stadlera i nadbiskupa dr. Antuna Bauera

Služavke Malog Isusa pod okriljem sluge Božjega Josipa Stadlera i nadbiskupa dr. Antuna Bauera

Četvrtak, 8. 12. 2022.

U zagrebačkoj provinciji Družbe sestara Služavki Malog Isusa, 7. prosinca 2022. godine upriličena je svečanost povodom 60. obljetnice postojanja samostana Antunovac na adresi Nova Ves 55 u Zagrebu. Naime, 1962. godine zajednica iz istoimenog samostana Antunovac u Maksimiru morala je biti iseljena zbog političkih razloga te su sestre kupile tadašnju župnu kuću na adresi Nova ves 55, preselile u nju te tu žive i djeluju sve do danas.

Datum proslave sestrama je važan iz dva razloga. To je dan smrti zagrebačkog nadbiskupa dr. Antuna Bauera koji je zaslužan za dolazak i djelovanje sestara Služavki Malog Isusa u Zagrebu te je uočnica svetkovine Bezgrešnog začeća Blažene Djevice Marije i prijelaza sluge Božjega Josipa Stadlera, utemeljitelja Družbe i prvog vrhbosanskog nadbiskupa, u vječnost. Ta neobična podudarnost kao da govori o dubokoj povezanosti ovih dvaju velikana i prijateljstvu koje, čini se, ni smrt nije prekinula.

Svečanosti su nazočili: msgr. Ivan Šaško, pomoćni biskup zagrebački, prof. dr. sc. Josip Baloban, vlč. Marko Bubalo te vlč. Tomislav Kralj. Proslava je započela akademijom na početku koje je sve okupljene pozdravila i u svečanost uvela provincijska glavarica s. M. Emanuela Pečnik, a potom je doc. dr. sc. hist. Agneza Szabo održala predavanje pod naslovom "O Prijateljstvu sluge Božjega Josipa Stadlera i zagrebačkog nadbiskupa dr. Antuna Bauera". Dr. Szabo osvjetlila je manje poznate podatke o odnosu Bauera prema svom učitelju Stadleru i njihovom vjerskom, društvenom i političkom zalaganju za potrebe hrvatskog naroda i siromaha. Akademiju je svojim pjevanjem obogatio zbor sestara Služavki Malog Isusa zagrebačke provincije, a program je vodila s. M. Viktorija Predragović.

Nakon akademije, u samostanskoj kapeli bilo je euharistijsko slavlje koje je predslavio msgr. Ivan Šaško. U prigodnoj homiliji msgr. Šaško povezao je otajstvo Božjeg utjelovljenja po Marijinom bezgrešnom začeću s nesebičnim služenjem sluge Božjega Josipa Stadlera i dr. Antuna Bauera. Oni su gajili iste kreposti po kojima je Marija bila dostojna začeti Gospodina Isusa Krista, a to su poniznost i malenost. Zbog njih su mogli biti blagoslov čitavom narodu za svojih zemaljskih života, ali i nakon smrti jer su te kreposti utkali u baštinu sestara Služavki Malog Isusa. Trebamo si često posvješćivati snagu poniznog služenja i čuvati se ohole samodostatnosti koju svijet nameće.

Radost ovog događaja nastavila se svečanom misom zornicom na svetkovinu Bezgrešnog začeća Blažene Djevice Marije koju je u samostanskoj kapeli predvodio vlč. Marko Bubalo te sestrama udijelio svoj zlatomisnički blagoslov.

Tako nas je spomen jednog prijateljstva nadahnuo da naša prijateljstva i naše služenje budu duboki, ponizni i otvorena srca.

 

Kandidatica Marta Kovačević

 

Galerija slika:

  Vijesti - Sve