Zemljo Bosno i Heercegovino, Papa te nosi u srcu

Zemljo Bosno i Heercegovino, Papa te nosi u srcu

Subota, 26. 4. 2014.

Pod motom „Zemljo Bosno i Hercegovino, Papa te nosi u srcu“ od 22. veljače do 5 travnja 2014. bio je otvoren natječaj literarnih i likovnih radova povodom Kanonizacije Pape Ivana Pavla II. Osim toga, Ivan Pavao II. je dva puta pohodio našu zemlju BiH, a posebno 12. i 13. travnja 1997. g. Sarajevo. Natječaj je pokrenut inicijativom s. Ana Marije Kesten Presjednice Društva PMI –a. Preko ureda PMI - a na Gromiljaku.


Ovom gestom htjeli smo iskazati barem kap zahvalnosti velikom čovjeku našega vremena i povijesti, na iskazanoj brizi i ljubavi prema napaćenoj Crkvi u BiH,našem Hrvatskom narodu i drugim narodima koji ovdje žive.

U natječaju su sudjelovali PMI-a iz Neuma, Mostara, Sarajeva, Gromiljaka , Viteza i Kiseljaka. Na ured PMI-a u „Kući Navještenja“ na Gromiljaku pristiglo je dosta lijepih i vrijednih likovnih, kao i literarnih radova.

Po isteku natječaja stručna komisija Aktiva prof. hrvatskog jezika i likovne umjetnosti ,Srednje škole „Ivan Goran Kovačić“ iz Kiseljaka, isčitala je sve pristigle radove i najboljima proglasili slijedeće:

Za najbolji literarni rad nagrade su dobili:

  1. Boris Dragojević PMI – a, Gromiljak. Student I. godine elektrotehničkog fakulteta u Sarajevu.
  2. Gos. Jadranka Knežević PMI- a, samohrana majka troje djece iz Gromiljaka.
  3. Katarina Knežević PMI –a iz Gromiljaka., učenica 3.razreda srednje škole

Za likovne radove najboljima su proglašeni i dobili nagrade učenici iz srednje škole „Ivan Goran Kovačić“

  1. Iva Filipović, A 2 umjetničke škole
  2. Dolores Mrnjavac, A 3
  3. Nikolina Tomčić, 2 gimnazije

Pobjednicima su uručene nagrade u srednjoj školi „Ivan Goran Kovačić“ 26. travnja 2014.g. a uručile su ih s. Ružica Ivić Pročelnica Društva PMI-a i. Ravnateljica škole gos. Mirjana.

Iz propovijedi na misnom slavlju na Stadionu Koševo – Sarajevo 13 travnja 1997. g., danas već svetog Ivana Pavla II., s. Ružica je mladima i svima koji su bili prisutni , citirala papine riječi: „Sarajevo, BiH, tvoja povijest ,tvoje patnje, tvoje iskustvo iz nedavnih ratnih godina, za koje se nadamo da se više nikada neće ponoviti, imaju zagovornika kod Boga: Isusa Krista jedinoga Pravednika. U njemu zagovornika kod Boga imaju toliki mrtvi, toliki ožalošćeni: Obitelji, majke, očevi, djeca koja postaše siročad. U svim tim patnjama i nevoljama odgovor nalazimo u jedinom Pravedniku Isusu Kristu, raspetom i Uskrsnulom koji predate dolazi danas ovdje u BiH s teškim računom svoje povijesti. Ne bojte Se! Neka Isus trajno ostane među svim narodima ove napaćene i drage zemlje. Papa vas voli i u srcu vas nosi“. S Ružica je napomenula mladima da je upravo njih Papa Ivan Pavao II. posebno volio i zato je ustanovio Svjetski Dan mladeži..Stoga i mi ovdje okupljeni zahvalimo voljenom Papi koji nas sigurno gleda iz Nebeske Domovine i želi nam poručiti kao i prije 17 g. „Ostanite vjerni Bogu , Crkvi, svome narodu i svojoj rodnoj grudi. To je vaša zemlja, vaša Domovina BiH. Isus vas voli! Dopustite mu da boravi u vama.“

Na kraju je upućena zahvala Časnim sestrama SMI –a, Ravnateljici gos. Mirjani, profesorima i mladima koji su sudjelovali u realizaciji ovog projekta.

S. Ružica Ivić

  Vijesti - Sve