Dva sveca u Rimu

Dva sveca u Rimu

Petak, 25. 4. 2014.

Svanuo je i taj dan 25. tavnja 2014. kada smo trebale krenuti na put za Rim. Naša Provincija Bezgrešnog Začeća BDM u Sarajevu omogućila je sestrama: s. Anamarija Kesten, s. Miranda Tikvić, s. Ružica Ivić, s. Vladislava Blažević, s. Finka Brajković i s. Klara Jerković da sudjeluju na svečanom misnom slavlju u Rimu kojeg je predslavio Papa Francesko u povodu proglašenja svetima svojih prethodnika na Svetoj Stolici Papa Ivana XXIII i Ivana Pavla II. U ime naših štićenika s nama je hodočastila g. Klaudija Nastić, a u ime djelatnika .g. Mirjana Livančić.


Krenusmo iz Viteza prema Zagrebu, gdje ćemo se pridružiti ostalim hodočasnicima . i poći prema zajedničkom odredištu. Kiša nas je pratila cijelim putem, ali srca su nam bila radosna.

U ranim popodnevnim satima 26. travnja 2014. stigosmo u Assizi mjesto velikih svetaca katoličke crkve Franjo i Klara. Prvo smo obišli crkvu sv. Klare, pomolili se kod križa sv. Damjana s kojeg je Krist progovorio sv. Franji, zatim grob u koji je položena sveta Klara na kojem smo se pomolili za naše najbliže, kao i za Provinciju, te vidjeli njene osobne stvari koje su joj služile za vrijeme života.

Potom smo krenuli prema crkvi Santa Maria Maggiore koja se nalazi u nekadašnjem Minevrinom hramu a sada prekrasnoj crkvi u kojoj smo slavili svetu Misu u zajedništvu s hodočasnicima iz Gračaca. Potom smo krenuli prema Bazilici sv. Franje Asiškog koju smo vidjeli samo izvana, jer je bila puna hodočasnika. Nakon toga smo krenuli prema našem hotelu gdje ćemo prenoćiti. Preko puta se nalazi Porcijunkula crkva koju je sv. Franjo popravio. Posjetili smo je, izvana je crkva ogromna, a unutra se nalazi mala crkvica izvorna Porcijunkula, kratko smo se pomolili i krenuli ka svojim sobama.

U ranim jutarnjim satima 27. travnja 2014. uputili smo se prema Rimu. Stigli smo do Anangnine mjesta gdje smo ostavili autobuse i krenuli metroom ka centru Rima. Stigli smo do piazza di Spagna odakle smo nastavili pješice prema Vatikanu. Nas par se, kroz mnoštvo hodočasnika ipak probilo do Rima odakle smo slušali i slavili svetu Misu proglašenja svetima naših dvojice Papa. Na kraju misnog slavlja smo uspjeli vidjeti Papu u Papamobilu kojim se provezao pored nas. Srce nam se sve više ispunjalo radošću. Sretna sam što sam mogla biti sudionik tog misnog slavlja u zajedništvu s mnoštvom drugih hodočasnika iz cijeloga svijeta: Kongo, Brazil, Meksiko, Novi Zeland, Poljska, Njemačka, Cipar, ... To je neopisiv doživljaj, nismo se razumjeli ljudskim jezikom, ali su nam srca gorjela i svi smo se smješkali jedni drugima. Pomolili smo se i pred bazilikom sv. Petra jer unutra zbog mnoštva nismo mogle ući. Ali, hvala Bogu, udijelio nam je obilje svojih milosti, uspjele smo izdržati tegobe dugog putovanja bez ikakvih problema. Hvala našim poglavaricama koje su nam omogućile da doživimo ovo milosno vrijeme u Rimu u zajedništvu s cijelom katoličkom crkvom.

s. M. Klara Jerković, SMI

  Vijesti - Sve